Jan Smink wint kookwedstrijd 'Le Taittinger' Prix Culinaire

Auteur: Redactie
Events Awards 1 februari 2023
Jan Smink wint kookwedstrijd 'Le Taittinger' Prix Culinaire

Chef Jan Smink behaalde afgelopen dinsdag de eerste plek tijdens de 55e editie van de internationale kookwedstrijd van ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van 20.000 euro.

Smink stond op dinsdag 31 januari in de wedstrijdarena van de wereldfinale van de
kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Londen. De ervaren
wedstrijdkok, die meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale
kookwedstrijd Bocuse d’Or en ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire, kreeg de opdracht om
een gerecht op basis van varken te maken dat van te voren vast stond.

De tweede opdracht was een gerecht welke een dag van tevoren pas bekend werd gemaakt. Jan Smink: “Na een bezoek aan onder meer St. Paul’s Cathedral werd op maandagmiddag 30 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moesten worden. Het ging om een vegetarisch gerecht, waar je je eigen twist aan mocht geven. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en was er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilde gebruiken. ’s Avonds en ’s nachts heb je dan de tijd om na te denken over het gerecht."

Het echte koken hiervan vond de volgende dag plaats. "Tijdens de wedstrijd was het de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van varken te koken én het gerecht dat we de avond ervoor door hadden gekregen te realiseren en op te maken over 8 borden. Na de presentatie van beide gerechten vond er een jurygesprek plaats waarin onder meer de aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in 'Le Cordon Bleu', een prestigieuze kookschool in Londen. De kookschool trekt leerlingen van over de hele wereld. De uitslag werd op de avond van de finale bekendgemaakt tijdens het galadiner in de Royal Albert Hall waar ook de BAFTA awards worden uitgereikt."

De kandidaten werden beoordeeld door een proefjury onder leiding van de Franse chef-kok Emmanuel Renaut (Flocons de sel) en chef-kok Dominique Crenn (Atelier Crenn) uit Amerika en een keukenjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zaten o.a. de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet) en Lars van Galen (’t Lansink), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen.

Over Le Prix Culinaire

Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het
scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op
het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de
meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en
excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het
champagnehuis.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als souschef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen. In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige onderdelen met 3D voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws