Innovatieve horecaondernemers sta op!

22 september 2012 |
Innovatieve horecaondernemers sta op!

De derde dinsdag van deze maand werd de Miljoenennota gepresenteerd. Algemene boodschap: Iedereen moet inleveren. Maar wat betekent dat voor u als horecaondernemer? KHN geeft antwoord.

Ondernemersklimaat onder druk
De economische omstandigheden blijven het komende jaar onveranderd. KHN verwacht dat 2013 voor horecaondernemers moeilijk blijft. De stapeling van verhogingen van accijnzen en BTW, energie- en waterheffingen in combinatie met afname van de koopkracht, is van zeer grote invloed op het ondernemersklimaat in Nederland.

Eigen risico WW
KHN maakt zich ook zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat is vooral voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk te dragen. De details rondom de vereenvoudiging van het ontslagrecht zijn nog niet uitgewerkt. Maar met wat nu al bekend is van de plannen, vreest KHN vooral het hoge eigen risico, waar voor de werkgevers geen directe lastenverlichting tegenover staat.

Wees innovatief
KHN roept horecaondernemers op om goed op de kosten te blijven letten en vooral innovatief te zijn. We moeten als ondernemers leren leven met de crisis en alle mogelijkheden om gastvrijheid te kunnen leveren aangrijpen. Gastbehoeften veranderen tijdens de crisis en dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen.

De belangrijkste maatregelen voor de horeca

BTW en accijnzen
Het lage BTW-tarief (6 procent) blijft voor restauratieve diensten (en alcoholvrije dranken), logies en attracties. Maar voor alcoholhoudende dranken geldt het hoge BTW-tarief. Dit wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Horecaondernemers zijn bezig de voorbereidingen te treffen om prijsaanpassingen op kaarten en prijslijsten door te voeren en vooral ook de operationele zaken rond het aanpassen van kassasystemen op te pakken. Daarnaast zal een fors hogere accijns op alcohol én frisdrank doorgevoerd worden, waarschijnlijk per 1 januari 2013. De heffingen op energie en water stijgen. De hogere BTW op podiumkunsten wordt teruggedraaid.

WW en ontslag
De WW-uitkering komt de eerste zes maanden voor rekening van de laatste werkgever. De regels voor onder meer de ontslagvergoedingen worden versoberd.

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders loopt terug, gemiddeld met 0,75 procent in 2013. Dat is voelbaar in de horeca. Het consumentenvertrouwen is al tijden laag. Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen herstellen door hervormingen door te voeren, maar vooral ook door keuzes te maken wat de overheid niet meer gaat doen. Steeds het grootste deel van de lastenverzwaring bij burgers en bedrijfsleven neerleggen is niet de juiste weg.

Myrtille Vromans


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: