Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

5 november 2020 | redactie

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een inkomstendaling van 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 1.300 Nederlandse horecaondernemers.

Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen

Onder de horecaondernemers worden café-eigenaren het hardst getroffen door de coronamaatregelen. Sinds het begin van de eerste lockdown tot aan de huidige sluiting kreeg een café-eigenaar gemiddeld € 19.777 minder op de rekening bijgeschreven. Dat komt neer op een daling van 24% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze inkomensdaling is mede het gevolg van de sluiting tijdens lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei. Ook kunnen café-eigenaren doorgaans niet terugvallen op afhaal- en bezorgdiensten. 

Restaurants voor sluiting net weer op niveau vorig jaar

Restauranteigenaren ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar gemiddeld € 9.310 minder op hun rekening: 15% minder dan in 2019. De schade is nog enigszins beperkt doordat restaurants in augustus (+1%) en september (+6%) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien. Tijdens de vorige lockdown - toen alle restaurants dicht waren - hadden zij gemiddeld 36% minder inkomsten. Eventuele steunmaatregelen van de overheid zijn hierbij niet meegenomen.

Meer dan de helft van de horecaondernemers gebruikt steunmaatregel

Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid. 45% ontving de TOGS-regeling, waarbij eenmalig € 4.000 wordt uitgekeerd in de zwaarst getroffen sectoren.

Daarnaast hebben horecaondernemers met personeel via de NOW-regeling - onder bepaalde voorwaarden - recht op compensatie van een deel van de loonkosten. Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12% van de café-eigenaren en 9% van de restauranteigenaren via deze regeling minimaal één maand geld op de rekening gestort. Deze percentages waren lager tijdens het tweede steunpakket. Toen ontving 7% van de ondernemers met een café en 3% van de restauranteigenaren tenminste één keer geld via de NOW-regeling. 

Meer info via deze link.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Corona
De terrasactie van 2 maart in beeld

Eemhof Watersport & Beachclub uit Zeewolde plaatste dit bericht vanmiddag op Instagram met de tekst: "Wat zouden we het terras weer graag gevuld hebben! Wij zijn ervan overtuigd dat wij als horeca dit op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen." Foto: Instagram Eemhof Watersport & Beachclub. ...

Interview Longread
Terras niet open: ''De belangstelling was simpelweg te groot''

Elsemiek Platschorre van Café de Pineut op het Museumplein in Ede wilde oorspronkelijk haar terras vandaag openen, maar zag daar vanaf toen bleek dat er wel heel veel reserveringen en reacties binnenkwamen. "De belangstelling was overweldigend; meer dan 500 bevestigde reserveringen, tall ...

Achtergronden
Eigenaar Stadsvilla Sonsbeek neemt buurman De Palatijn over

De Arnhemse horecaondernemer Kees Bouwhof, bekend van Stadsvilla Sonsbeek, is sinds vandaag ook eigenaar van het nabijgelegen horeca-etablissement De Palatijn. Dankzij deze uitbreiding kan de Stadsvilla, ook bekend als ‘de Witte Villa’, onder andere haar aanbod als officiële trouwlo ...

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: