Het vinden van personeel is niet zo'n groot probleem binnen de horeca

26 september 2016 | Thijs Jacobs
Het tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op, zo becijferde het CBS. Voor de horeca blijkt dit nog mee te vallen, zoals je ziet in de tabel op deze webpagina. Ondernemers ondervinden steeds minder vaak belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim de helft aan geen belemmeringen meer te ondervinden.

 

Van de ondernemers met een bedrijf met vijf of meer werkzame personen geeft een op de zeven aan dat onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal was sinds de start van de meting van het ondernemersvertrouwen in 2008 nog niet zo laag. In 2009, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, had nog een op de drie van de ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Ook financiële belemmeringen spelen een steeds kleinere rol en staan op de laagste stand van de afgelopen vijf jaar. Nog maar 8 procent van de ondernemers vindt dat financiële zaken zijn bedrijf belemmeren. In het derde kwartaal van 2012 had nog 14 procent van de bedrijven last van financiële belemmeringen

Tekort gekwalificeerd personeel loopt op

Een beperking die zich nu wel weer vaker aandient is een dreigend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel. Sinds eind 2009 was het aantal ondernemers dat aangeeft dat dit tekort de bedrijfsvoering belemmert nog niet zo hoog als nu (7 procent). In de sector informatie en communicatie geeft zelfs 17 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de zakelijke dienstverlening noemt een op de tien ondernemers deze belemmering.

Ook het aantal ondernemers dat verwacht zijn personeelssterkte te gaan uitbreiden was nog niet eerder zo hoog als aan het begin van het tweede en derde kwartaal toen per saldo respectievelijk 8 en 6 procent van de ondernemers aangaf dat zij een uitbreiding van hun personeelssterkte verwachten.

Deze ervaringen en verwachtingen van de ondernemers vallen samen met het oplopen van het aantal vacatures sinds de tweede helft van 2013. Halverwege 2016 staan er 155 duizend vacatures open. Dat zijn er nog wel bijna 100 duizend onder het record uit 2008. Het aantal vacatures per duizend banen van werknemers (de vacaturegraad) is in de sector informatie en communicatie ruim tweemaal zo hoog als gemiddeld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: