Het vinden van personeel is niet zo'n groot probleem binnen de horeca

26 september 2016 | Thijs Jacobs
Het tekort aan gekwalificeerd personeel loopt op, zo becijferde het CBS. Voor de horeca blijkt dit nog mee te vallen, zoals je ziet in de tabel op deze webpagina. Ondernemers ondervinden steeds minder vaak belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim de helft aan geen belemmeringen meer te ondervinden.

 

Van de ondernemers met een bedrijf met vijf of meer werkzame personen geeft een op de zeven aan dat onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal was sinds de start van de meting van het ondernemersvertrouwen in 2008 nog niet zo laag. In 2009, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, had nog een op de drie van de ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Ook financiële belemmeringen spelen een steeds kleinere rol en staan op de laagste stand van de afgelopen vijf jaar. Nog maar 8 procent van de ondernemers vindt dat financiële zaken zijn bedrijf belemmeren. In het derde kwartaal van 2012 had nog 14 procent van de bedrijven last van financiële belemmeringen

Tekort gekwalificeerd personeel loopt op

Een beperking die zich nu wel weer vaker aandient is een dreigend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel. Sinds eind 2009 was het aantal ondernemers dat aangeeft dat dit tekort de bedrijfsvoering belemmert nog niet zo hoog als nu (7 procent). In de sector informatie en communicatie geeft zelfs 17 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de zakelijke dienstverlening noemt een op de tien ondernemers deze belemmering.

Ook het aantal ondernemers dat verwacht zijn personeelssterkte te gaan uitbreiden was nog niet eerder zo hoog als aan het begin van het tweede en derde kwartaal toen per saldo respectievelijk 8 en 6 procent van de ondernemers aangaf dat zij een uitbreiding van hun personeelssterkte verwachten.

Deze ervaringen en verwachtingen van de ondernemers vallen samen met het oplopen van het aantal vacatures sinds de tweede helft van 2013. Halverwege 2016 staan er 155 duizend vacatures open. Dat zijn er nog wel bijna 100 duizend onder het record uit 2008. Het aantal vacatures per duizend banen van werknemers (de vacaturegraad) is in de sector informatie en communicatie ruim tweemaal zo hoog als gemiddeld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: