Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

18 november 2020 | redactie

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve dat Sinterklaas thuis in kleine kring gevierd kan worden.

Het RIVM adviseert om pas in januari na te denken over eventuele versoepeling van de coronamaatregelen. Dit zou inhouden dat Nederland dit jaar nog thuiswerkt, weinig tot geen bezoek ontvangt en dat de horeca naar alle waarschijnlijkheid gesloten blijft. In landen om ons heen is er op dit moment sprake van meer ingrijpende lockdowns, waardoor Nederland nog wel haar eigen koers lijkt te varen.

Veel horecaondernemers verwachten niet meer te mogen of kunnen openen dit jaar, zo ook Ron Blaauw. De bekende restaurateur heeft direct na de persconferentie gisterenavond via social media laten weten dat het gebrek aan perspectief en duidelijkheid hem heeft doen besluiten om dit jaar niet meer te openen.

Op Facebook meldt hij het volgende: "Beste gasten en vrienden van Ron Gastrobar. Met pijn in ons hart hebben we vanavond samen met ons team besloten om de maand december sowieso dicht te blijven. De onduidelijkheid en onzekerheid om af te wachten tot we eventueel half december toch open te mogen, maakt het voor ons onmogelijk om er een topkerst van te maken. Daarnaast willen we voor ons onze gasten en ons team duidelijkheid scheppen. Het jaar 2020 zullen we nooit vergeten, maar we willen vooral positief blijven en vooruit kijken naar 2021. We gaan ons nu vol focussen om iedereen thuis toch nog een heerlijke kerst te bezorgen."

Net als Blaauw richten veel horecaondernemers zich vooralsnog op bezorgen en afhalen, maar ook andere mogelijkheden om omzet te maken worden aangeboord, zoals het verkopen van kerstbomen of de horecazaak ombouwen naar kringloopwinkel. 

Tegenover EenVandaag verklaarden Haagse bronnen eerder deze week dat er een mogelijkheid bestaat dat restaurants kunnen openen in de kerstperiode. Cafés zouden sowieso niet openen met Kerst, zo verklaren zij. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: