Herman Cooijmans, chef Restaurant Eden, reageert op eerste ster: "Bizar en fantastisch"

13 januari 2020 | David Bakker

Eigenaren Herman Cooijmans en Robin Groos pakten vanochtend in het DeLaMar Theater de eerste Michelinster met hun Restaurant Eden uit Valkenswaard. Een even memorabel als ongelofelijk moment. "Toen 'Valkenswaard' in beeld kwam was mijn eerste gedachte: 'welk restaurant is er nog meer in Valkenswaard dat kans maakt op een ster?", vertelt chef Cooijmans.

De erkenning door Michelin vleit de nog jonge chef (30). "Het is natuurlijk fantastisch dat je deze erkenning krijgt van Michelin. We zijn het restaurant begonnen met de droom om het op onze manier te doen. Ik ben, denk ik, een chef die buiten de boekjes durft te koken. Wasabi in een dessert verwerken, dat soort dingen. Dat Michelin daar erkenning voor geeft, geeft ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn met onze eigen stijl."

De ster aan de gevel zorgt niet voor een vreemde koerswijziging in Valkenswaard. "Nee, juist omdat we met onze eigen manier van werken en koken zijn onderscheiden. Dat is het mooie compliment. We gaan juist door met de weg die we zijn ingeslagen."

Op zaterdag 19 januari 2019 opende Eden voor het eerst de deuren voor haar gasten. Aanstaande zondag viert het restaurants het éénjarig bestaan. "Daarom hadden we het nu nog echt niet verwacht. We hebben wel de ambitie altijd uitgesproken, maar dat het binnen een jaar al komt, is bizar." 

Restaurant Eden staat voor gastvrijheid, gastronomie en beleving. Eigenaren Robin Groos en Herman Cooijmans willen prikkelen met uitgesproken smaken en presentatie van de gerechten. Het concept is toegankelijk, maar met hoge kwaliteitseisen. De naam komt van Garden of Eden of het Hof van Eden. Dat laatste staat voor weelderigheid en luxueus leven, oftewel het paradijs.

Over de eigenaren

Robin Groos en Herman Cooijmans hebben een lang arbeidsverleden samen in de horeca in Heeze. Als ze allebei hun oog laten vallen op het pand aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard, is een samenwerking snel geboren. Herman Cooijmans staat in de keuken en heeft ervaring opgedaan in diverse sterrenzaken. In 2017 kookt hij als chef van Restaurant Juliana in Valkenburg een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin die staat voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Robin Groos stuurt de zwarte brigade aan. Hij specialiseert zich na zijn horecaopleiding in wijn en is inmiddels aspirant-vinoloog. Zijn laatste werkgever is restaurant Sabero in Roermond.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: