Helft flexitariërs vindt aanbod vegetarische gerechten in horeca onvoldoende

23 november 2016 | Thijs Jacobs
Helft flexitariërs vindt aanbod vegetarische gerechten in horeca onvoldoende

De helft van de flexitariërs in Nederland (mensen die een of meer keer per week vegetarisch eten) vindt de keuze van het aantal vegetarische gerechten in de horeca matig. Ook beoordeelt 60% de diversiteit van vegetarische gerechten als matig tot heel slecht. In Nederland wint flexitarisch eten steeds meer aan populariteit. Met name millennials (18-35 jaar) kiezen steeds vaker bewust voor minder vlees en vis. Belangrijkste redenen om vegetarisch te eten zijn afwisseling, gezondheid en dierenwelzijn. Dat blijkt online onderzoek door Toluna in opdracht van Aviko Foodservice onder 300 respondenten tussen de 18 en 35 jaar die flexitariër zijn.  

Millennials steeds vaker flexitariër

In totaal is 67% van de totale Nederlandse bevolking flexitariër. Sommige mensen zijn flexitariër zonder het zelf te beseffen, maar voor de meesten is het een bewuste keuze. Van de ondervraagden eet de helft minimaal één keer per week vegetarisch. 37% schrapt zelfs twee of drie keer per week vis en vlees uit de maaltijd. Het onderzoek geeft aan dat millennials ook in restaurants graag een uitgebreid en gevarieerd vegetarisch menuaanbod zien. Hoewel het niet altijd de doorslag geeft om ergens te gaan eten, hecht meer dan 50% van de millennials waarde aan vegetarische gerechten op de menukaart. 16% vindt dit zelfs heel belangrijk. De meeste flexitariërs (39%) kiezen een vegetarisch gerecht als voorgerecht, 31% geeft de voorkeur aan een vegetarisch hoofdgerecht en 20% kiest vegetarisch het liefst als lunch. Vegetarische salades, soepen en ovenschotels zijn favoriet.

Meer inspiratie voor vega op de kaart

Aviko introduceerde recent het online platform Vier het Seizoen om horeca ondernemers te inspireren met gerechten en recepten. Dick Everaarts, general sales manager Foodservice Benelux van Aviko: “De vegetarische trend zal  ook in 2017 doorzetten. Wij zijn na ons onderzoek verrast door de beperkte keuze aan vegetarische gerechten in de horeca. Om de proef op de som te nemen hebben we zelf de menukaarten van 200 verschillende restaurants naast elkaar gelegd. En het is echt zo: de diversiteit is teleurstellend. Wij adviseren chef koks daarom om eens wat meer te brengen dan een geitenkaassalade of een groente lasagne, want er is zoveel mogelijk in een vegetarisch menu! Restaurants die hier voldoende aandacht aan geven, kunnen hier kansen pakken. Daarom willen wij chef-koks niet alleen inspireren met seizoensgebonden inspiratie, maar ook met lekkere en vooral verrassende vegetarische recepten!” 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: