Hanting lanceert menu van de vijf seizoenen

30 mei 2017 | Roy Spijker

Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag lanceert deze maand een nieuw menu dat helemaal draait om kleur. Het vijfgangenmenu is een culinaire rondreis langs de vijf seizoenen. Net als de drie eerdere menu’s, is ook dit ontleend aan de Chinese Voedingsleer, de belangrijkste inspiratiebron van chef Han Ji.

Het nieuwe Vijf Seizoenen Menu bestaat uit vijf verschillende gerechten met elk een andere hoofdkleur, die samen de hele cyclus van de seizoenen laten zien. Kleur is een zeer belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. Volgens de Chinese Voedingsleer heeft elk seizoen zijn eigen kleur. Zo is groen de kleur van de lente en rood de kleur van de zomer. In de herfst verandert de kleur in wit en in de winter neemt zwart de overhand. Bij het vijfde seizoen, dat ook wel ‘nazomer’ wordt genoemd, hoort de kleur geel.

Kleur
Elke kleur en elk seizoen zijn gekoppeld aan een orgaan van het menselijk lichaam, dat in het specifieke seizoen extra aandacht nodig heeft. Han Ji: ‘In China voorkomen we veel ziekten en allergieën, omdat we onze voeding aanpassen aan het seizoen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld glutenallergie of hooikoorts voorkomen worden.’ Han Ji: ‘In de lente wordt bijvoorbeeld de aarde verwarmd en beginnen planten te groeien. Dit is ook het moment voor de mens om zich te ontwikkelen. De lever en galblaas zijn verantwoordelijk voor de energiestroom en het is belangrijk om deze te voeden. De kleur groen is in dit seizoen in overvloed verkrijgbaar. Gedurende dit seizoen is het dan ook goed om groene producten te eten, zoals groene bonen, broccoli, komkommer, groene peper en sla. Dit is ook het moment om groene thee te drinken. Het verkoelende karakter van groene thee zorgt ervoor dat de energiebalans niet doorslaat en zorgt ook dat ons lichaam wordt voorbereid op het warme weer.’ Bij elke gang van het Vijf Seizoenen Menu wordt een passende kleur thee geserveerd.

Het vijfde seizoen
De Chinese Voedingsleer onderscheidt niet vier, maar vijf seizoenen. Behalve de lente, de zomer, de herfst en de winter is er een vijfde seizoen, dat wordt omschreven als ‘nazomer’. In de seizoen-cyclus is dit een overgangsfase van de zomer naar de winter. De nazomer begint ongeveer de derde week van augustus. Dan komt de seizoen-cyclus tot stilstand. Han Ji: ‘Het lichaam heeft dan weinig energie en er is sprake van slaaptekort en emotionele stress. Dit is hét moment om te ontspannen met vrienden en familie en verse producten te eten. Dit seizoen is vochtig en vocht kan de milt ontregelen. Om de milt te voeden is het belangrijk om gele en oranje producten te eten, zoals zoete aardappelen, wortels, abrikozen, perziken, meloen en mais.’ Behalve invloed op het menselijk lichaam, is bekend dat kleur ook psychologische effecten heeft.

5.000 jaar oude Voedingsleer
Dit is de vierde keer dat Han Ji een innovatief menu lanceert. Eerder presenteerde HanTing Cuisine al het Chinese Kruidenmenu, het Qi Menu en het Thee Menu. Elke keer wordt een ander thema uit de 5.000 jaar oude Chinese Voedingsleer belicht, met als doel mensen bewuster te laten eten en de wereld gezonder te maken door de Westerse en Oosterse cultuur te verbinden. Vanaf begin juni staat het nieuwe menu op de kaart bij HanTing Cuisine.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: