Hanting lanceert menu van de vijf seizoenen

30 mei 2017 | Roy Spijker

Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag lanceert deze maand een nieuw menu dat helemaal draait om kleur. Het vijfgangenmenu is een culinaire rondreis langs de vijf seizoenen. Net als de drie eerdere menu’s, is ook dit ontleend aan de Chinese Voedingsleer, de belangrijkste inspiratiebron van chef Han Ji.

Het nieuwe Vijf Seizoenen Menu bestaat uit vijf verschillende gerechten met elk een andere hoofdkleur, die samen de hele cyclus van de seizoenen laten zien. Kleur is een zeer belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. Volgens de Chinese Voedingsleer heeft elk seizoen zijn eigen kleur. Zo is groen de kleur van de lente en rood de kleur van de zomer. In de herfst verandert de kleur in wit en in de winter neemt zwart de overhand. Bij het vijfde seizoen, dat ook wel ‘nazomer’ wordt genoemd, hoort de kleur geel.

Kleur
Elke kleur en elk seizoen zijn gekoppeld aan een orgaan van het menselijk lichaam, dat in het specifieke seizoen extra aandacht nodig heeft. Han Ji: ‘In China voorkomen we veel ziekten en allergieën, omdat we onze voeding aanpassen aan het seizoen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld glutenallergie of hooikoorts voorkomen worden.’ Han Ji: ‘In de lente wordt bijvoorbeeld de aarde verwarmd en beginnen planten te groeien. Dit is ook het moment voor de mens om zich te ontwikkelen. De lever en galblaas zijn verantwoordelijk voor de energiestroom en het is belangrijk om deze te voeden. De kleur groen is in dit seizoen in overvloed verkrijgbaar. Gedurende dit seizoen is het dan ook goed om groene producten te eten, zoals groene bonen, broccoli, komkommer, groene peper en sla. Dit is ook het moment om groene thee te drinken. Het verkoelende karakter van groene thee zorgt ervoor dat de energiebalans niet doorslaat en zorgt ook dat ons lichaam wordt voorbereid op het warme weer.’ Bij elke gang van het Vijf Seizoenen Menu wordt een passende kleur thee geserveerd.

Het vijfde seizoen
De Chinese Voedingsleer onderscheidt niet vier, maar vijf seizoenen. Behalve de lente, de zomer, de herfst en de winter is er een vijfde seizoen, dat wordt omschreven als ‘nazomer’. In de seizoen-cyclus is dit een overgangsfase van de zomer naar de winter. De nazomer begint ongeveer de derde week van augustus. Dan komt de seizoen-cyclus tot stilstand. Han Ji: ‘Het lichaam heeft dan weinig energie en er is sprake van slaaptekort en emotionele stress. Dit is hét moment om te ontspannen met vrienden en familie en verse producten te eten. Dit seizoen is vochtig en vocht kan de milt ontregelen. Om de milt te voeden is het belangrijk om gele en oranje producten te eten, zoals zoete aardappelen, wortels, abrikozen, perziken, meloen en mais.’ Behalve invloed op het menselijk lichaam, is bekend dat kleur ook psychologische effecten heeft.

5.000 jaar oude Voedingsleer
Dit is de vierde keer dat Han Ji een innovatief menu lanceert. Eerder presenteerde HanTing Cuisine al het Chinese Kruidenmenu, het Qi Menu en het Thee Menu. Elke keer wordt een ander thema uit de 5.000 jaar oude Chinese Voedingsleer belicht, met als doel mensen bewuster te laten eten en de wereld gezonder te maken door de Westerse en Oosterse cultuur te verbinden. Vanaf begin juni staat het nieuwe menu op de kaart bij HanTing Cuisine.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: