Haarlem meest gastvrije stad van Nederland

23 september 2009 |
Haarlem meest gastvrije stad van Nederland<

Haarlem mag zich een jaar lang de Meest Gastvrije stad van Nederland noemen. Het jaarlijkse onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland zoomt in op de 21 grootste steden van Nederland. Op basis van 8.000 enquêtes onder de Nederlandse bezoeker, zijn deze steden op 27 aspecten voor wat betreft ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Bereikbaarheid & Informatie’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Horeca & Vrije tijd’ onderzocht.

Per stad zijn 381 enquêtes afgenomen om een objectieve meting te doen. De bezoekers zijn gevraagd om verschillende aspecten van de stad te beoordelen. Van Spronsen & Partners heeft het onderzoek in samenwerking met VVV Nederland uitgevoerd vanwege het toenemend belang van gastvrijheid.

De top-10 ziet er als volgt uit:
1) Haarlem
2) Breda
3) ‘s-Hertogenbosch
4) Maastricht
5) Enschede
6) Nijmegen
7) Den Haag
8) Arnhem
9) Utrecht
10) Amsterdam

Op feestelijke wijze werd woensdagmiddag om 14.00 uur op het stadhuis van Haarlem bekend gemaakt dat Haarlem zich een jaar lang Meest Gastvrije Stad mag noemen. De onderscheiding werd symbolisch overhandigd aan burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem door Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.

"De uitverkiezing tot meest gastvrije stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Het is een echte publieksprijs. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een succesvol binnenstadsbeleid. Een sleutel die ondernemers en overheid samen in handen hebben. Als VVV Nederland houden wij ons dagelijks bezig met het gastheerschap van stad of streek. We feliciteren Haarlem dan ook van harte met dit fantastische resultaat", aldus Van Wijk.

Burgemeester Schneiders reageerde bijzonder verheugd op de onderscheiding voor zijn stad. "De gemeente Haarlem heeft enorm geïnvesteerd in de binnenstad. Deze prijs is een resultaat van de samenwerking tussen gemeente, de horeca, de winkeliers en de culturele instellingen. Het is prachtig erkenning te krijgen voor de inspanningen die zijn geleverd. Ik ben trots op mijn stad, die klasse en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan!", aldus Scheiders.

Wanneer het onderzoek alleen zou bestaan uit het cluster 'Horeca & Vrijetijd', dan zouden respectievelijk Breda en 's Hertogenbosch Haarlem naar de kroon hebben gestoken.

De RestaurantKrant; Hospitality Management; Lunchroom; De CaféKrant; Bed & Breakfast, Frank Lindner


Via onderstaande link kunt u het hele rapport downloaden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: