Groot tekort aan topchefs dreigt

14 september 2016 | Thijs Jacobs

Met het sterk groeiende aantal restaurants in Amsterdam, dreigt er een tekort aan topchefs te ontstaan. Dit werd duidelijk tijdens de lunch voor een nieuwe generatie sterrenchefs, die aan het begin staan van de Sterklas, de hoogste culinaire opleiding voor jonge koks. De jaarlijkse lunch vond deze week plaats bij DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, dat werd uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar.

Nieuwe generatie sterrenchefs [foto: Alexander Sporre]

Vraag naar chefs

‘Elke week gaat er tegenwoordig wel een nieuw restaurant in Amsterdam open en er is hier een grote vraag naar jonge chefs ontstaan, zegt meesterkok Theo van Rensch, hoofd van de opleiding Sterklas van het ROC. ‘Jonge chefs zijn nog nooit zo gewild geweest als nu. Het is belangrijk dat er komende jaren meer meesterkoks worden opgeleid, om de kwaliteit van de Nederlandse horeca ook in de toekomst op hoog niveau te houden. Een groot deel van de opleiding vindt plaats in de praktijk. Leerbedrijven en leermeesters spelen hierbij een belangrijke rol.’


Caroline Receveur en Marcel de Leeuw van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station [foto: Alexander Sporre]? 

Leerbedrijf van het Jaar
Voor de lunch werd bekendgemaakt dat DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station de titel Leerbedrijf Horeca Amsterdam van het Jaar mag dragen. Caroline Receveur, General Manager van het hotel, nam de prijs in ontvangst. ‘Bij leerbedrijven, zoals ons hotel, leren studenten het horecavak in de praktijk. Sinds we open zijn gegaan, hebben we al 500 leerlingen opgeleid. Ik ben er trots op dat we zulke positieve beoordelingen krijgen.‘

Leermeester van het Jaar
Ook de chef van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Marcel de Leeuw, viel in de prijzen. Hij werd uitgeroepen tot Leermeester van het  Jaar en is zelf ook nauw betrokken bij de Sterklas-opleiding. ‘Horeca is een echte ambacht. We hebben hier verschillende leermeesters in het hotel die zich bezighouden met het opleiden van de nieuwe horecageneratie. Het is altijd leuk om te zien dat onze leerlingen terechtkomen bij toprestaurants door heel Nederland en zelfs de hele wereld.’

Sterklas

Dit jaar begonnen 40 studenten aan de opleiding Sterklas van het ROC, die een tot twee jaar duurt. De opleiding bestaat 20 jaar en is een mix van theorie en praktijk. Vier dagen in de week werken de leerlingen in de keuken van een restaurant en ze gaan 1 dag per week naar school.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
Wat betekent de lockdown-route van het kabinet voor restaurants?

Als de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames verder dalen, dan gaan als eerste de basisscholen en kinderopvangcentra weer open. Dat was bij velen al bekend. Maar wanneer opent de horeca weer? Wanneer de scholen en kinderopvangcentra weer open zijn, kan de avondklok (daarna, maar nog onzeker op ...

Economie Achtergronden
Horeca Alliantie: 'starters vallen alsnog buiten de boot'

De Horeca Alliantie doet een klemmend beroep op het kabinet om de positie van starters in de horeca te verbeteren. Een groot aantal horecaondernemers die in 2019 hun zaak hebben geopend, dreigt ondanks het aangekondigde corona-steunpakket voor starters, buiten de boot te vallen. Dit komt doordat de ...

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: