Gouden Koksmes 2017 voor Tom Lamers

13 januari 2017 | Roy Spijker

Op de laatste dag van de Horecava in RAI Amsterdam, was het op donderdag 12 januari de beurt aan de koks vanaf 25 jaar om te strijden voor de nationale titel. Het Gouden Koksmes 2017 ging uiteindelijk naar Tom Lamers van restaurant De Kromme Dissel*.

De winnaar won naast het Gouden Koksmes een Big Green Egg, een geldprijs van € 500,-, een messenset van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek. Onno Kokmeijer, ambassadeur van Gastronomisch Gilde, opende de prijsuitreiking met een dankspeech voor alle partijen. Juryvoorzitter Bert van Manen reikte, in samenwerking met Onno, de prijs aan Tom uit.

Tweede werd Gert van der Heijden van Hotel Landgoed Het Roode Koper*. De derde plaats was voor Ernest de Jong van De Duynstaefel. Tussen de deelnemers zat uiteindelijk maar een klein puntenverschil. Tom stak er bovenuit door zijn mooie smaken, technieken en de presentatie van zijn gerechten aldus de jury.

Blackbox

Alle acht deelnemers gingen aan de slag met de opdracht een amuse en een driegangenmenu te bereiden met ingrediënten uit een ‘blackbox’ met te verwerken producten van Horecava-hoofdsponsor HANOS. Voor het voorgerecht bevatte de blackbox vis en/of schaal- en schelpdieren. In het hoofdgerecht moest kalfsvlees verwerkt worden en voor het dessert zaten er twee verplichte te verwerken producten in de box. De jury, bestaande uit Bert van Manen, Alfred van Dijk, Guido Panjer en Jurgen Koens, lette op smaak, presentatie, bereiding, hygiëne en efficiënt omgaan met producten.

Gastronomisch Gilde 

De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, hét centrum en netwerk voor vakmanschap van professionals op het gebied van food en hospitality met ruim 3000 leden, in samenwerking met de Horecava. Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational en door de sponsors Big Green Egg, Chaud Devant, Gram, Sanday’s, Sealed Air, VanDrie Group, Wüsthof, Vitamix, Veltins, ROC Mondriaan, Henkovac, Hoshizaki, Héman, Verstegen en Winterhalter.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: