Gouden Koksmes 2017 voor Tom Lamers

13 januari 2017 | Roy Spijker

Op de laatste dag van de Horecava in RAI Amsterdam, was het op donderdag 12 januari de beurt aan de koks vanaf 25 jaar om te strijden voor de nationale titel. Het Gouden Koksmes 2017 ging uiteindelijk naar Tom Lamers van restaurant De Kromme Dissel*.

De winnaar won naast het Gouden Koksmes een Big Green Egg, een geldprijs van € 500,-, een messenset van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek. Onno Kokmeijer, ambassadeur van Gastronomisch Gilde, opende de prijsuitreiking met een dankspeech voor alle partijen. Juryvoorzitter Bert van Manen reikte, in samenwerking met Onno, de prijs aan Tom uit.

Tweede werd Gert van der Heijden van Hotel Landgoed Het Roode Koper*. De derde plaats was voor Ernest de Jong van De Duynstaefel. Tussen de deelnemers zat uiteindelijk maar een klein puntenverschil. Tom stak er bovenuit door zijn mooie smaken, technieken en de presentatie van zijn gerechten aldus de jury.

Blackbox

Alle acht deelnemers gingen aan de slag met de opdracht een amuse en een driegangenmenu te bereiden met ingrediënten uit een ‘blackbox’ met te verwerken producten van Horecava-hoofdsponsor HANOS. Voor het voorgerecht bevatte de blackbox vis en/of schaal- en schelpdieren. In het hoofdgerecht moest kalfsvlees verwerkt worden en voor het dessert zaten er twee verplichte te verwerken producten in de box. De jury, bestaande uit Bert van Manen, Alfred van Dijk, Guido Panjer en Jurgen Koens, lette op smaak, presentatie, bereiding, hygiëne en efficiënt omgaan met producten.

Gastronomisch Gilde 

De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, hét centrum en netwerk voor vakmanschap van professionals op het gebied van food en hospitality met ruim 3000 leden, in samenwerking met de Horecava. Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational en door de sponsors Big Green Egg, Chaud Devant, Gram, Sanday’s, Sealed Air, VanDrie Group, Wüsthof, Vitamix, Veltins, ROC Mondriaan, Henkovac, Hoshizaki, Héman, Verstegen en Winterhalter.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: