Glutenvrije consumenten willen meer vegetarische opties

12 september 2017 | Roy Spijker

Een fors deel van mensen met een glutenintolerantie wil het eetpatroon omgooien en minder vlees, vis of zuivel eten. Dat blijkt uit een enquête die Viva Las Vega’s hield voorafgaand aan de allereerste editie van de Vrij Van & Veggie Food Fair, op 6, 7 en 8 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Maar liefst 22% van de ondervraagden zegt graag minder vlees te willen eten. 12,3% is zelfs van plan álle dierlijke producten te laten staan (vlees, vis, zuivel, ei, dierlijke toevoegingen zoals varkensgelatine in drop). Een derde (33,6%) geeft aan nu al een paar keer per week vegetarisch te eten. 16% vindt het bij de keuze van voedsel belangrijk of het vegetarisch of plantaardig is. In totaal vulden 122 mensen de vragenlijst in.

Glutenvrij en eivrij
Het is voor glutenvrije consumenten vaak nog lastig om producten te vinden zonder ei. Kippenei wordt namelijk vaak gebruikt als bindmiddel ter vervanging van gluten. “Er bestaan echter tal van opties om ei te vervangen in glutenvrij voedsel,” vertelt Pablo Moleman van Platform Eiwitinnovatie, onderdeel van Viva Las Vega’s. “Wij kunnen producenten helpen met concreet advies om gemakkelijk hun product glutenvrij EN vegan te maken”.

Gezond en duurzaam
Een groot aantal deelnemers van de enquête zegt behoefte te hebben aan informatie en inspiratie. “Ik wil graag minder vlees en dierlijke producten eten maar vind het lastig om dan lekkere snacks te vinden”. Ook vragen sommigen zich af hoe ze écht gezond en duurzaam kunnen eten. En hoe ze de omgeving meekrijgen in hun nieuwe eetwensen: “Ik woon nog thuis en vind het moeilijk om mijn ouders ervan te overtuigen om ook mee te doen”.

Vrij Van & Veggie Food Fair
Op de Vrij Van & Veggie Food Fair komen ‘Vrij van’-thema’s samen. Foodies met interesse in onder andere Gluten Vrij, Lactose Vrij, Suiker Vrij, Melk Vrij en Ei Vrij kunnen er gerechten proeven, kookworkshops volgen en inspiratie opdoen. Sprekers en koks geven elke dag doorlopend lezingen en kooksessies. Ook bekende foodbloggers zijn aanwezig. Viva Las Vega’s zorgt binnen deze beurs voor extra plant power met smaakvolle 100% plantaardige producten en sprekers uit binnen- en buitenland. De beurs wordt georganiseerd door Expo Business Communications, ook bekend van de Free From Functional Food Expo.

Viva Las Vega’s
Viva Las Vega’s heeft tot doel zoveel mogelijk mensen te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige voeding, want dat is beter voor de gezondheid, de dieren en het milieu. De organisatie doet dat onder andere met de Met Zonder Ei-campagne en de online VeggieChallenge, waaraan inmiddels meer dan 20.000 mensen hebben meegedaan.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: