Glutenvrije consumenten willen meer vegetarische opties

12 september 2017 | Roy Spijker

Een fors deel van mensen met een glutenintolerantie wil het eetpatroon omgooien en minder vlees, vis of zuivel eten. Dat blijkt uit een enquête die Viva Las Vega’s hield voorafgaand aan de allereerste editie van de Vrij Van & Veggie Food Fair, op 6, 7 en 8 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Maar liefst 22% van de ondervraagden zegt graag minder vlees te willen eten. 12,3% is zelfs van plan álle dierlijke producten te laten staan (vlees, vis, zuivel, ei, dierlijke toevoegingen zoals varkensgelatine in drop). Een derde (33,6%) geeft aan nu al een paar keer per week vegetarisch te eten. 16% vindt het bij de keuze van voedsel belangrijk of het vegetarisch of plantaardig is. In totaal vulden 122 mensen de vragenlijst in.

Glutenvrij en eivrij
Het is voor glutenvrije consumenten vaak nog lastig om producten te vinden zonder ei. Kippenei wordt namelijk vaak gebruikt als bindmiddel ter vervanging van gluten. “Er bestaan echter tal van opties om ei te vervangen in glutenvrij voedsel,” vertelt Pablo Moleman van Platform Eiwitinnovatie, onderdeel van Viva Las Vega’s. “Wij kunnen producenten helpen met concreet advies om gemakkelijk hun product glutenvrij EN vegan te maken”.

Gezond en duurzaam
Een groot aantal deelnemers van de enquête zegt behoefte te hebben aan informatie en inspiratie. “Ik wil graag minder vlees en dierlijke producten eten maar vind het lastig om dan lekkere snacks te vinden”. Ook vragen sommigen zich af hoe ze écht gezond en duurzaam kunnen eten. En hoe ze de omgeving meekrijgen in hun nieuwe eetwensen: “Ik woon nog thuis en vind het moeilijk om mijn ouders ervan te overtuigen om ook mee te doen”.

Vrij Van & Veggie Food Fair
Op de Vrij Van & Veggie Food Fair komen ‘Vrij van’-thema’s samen. Foodies met interesse in onder andere Gluten Vrij, Lactose Vrij, Suiker Vrij, Melk Vrij en Ei Vrij kunnen er gerechten proeven, kookworkshops volgen en inspiratie opdoen. Sprekers en koks geven elke dag doorlopend lezingen en kooksessies. Ook bekende foodbloggers zijn aanwezig. Viva Las Vega’s zorgt binnen deze beurs voor extra plant power met smaakvolle 100% plantaardige producten en sprekers uit binnen- en buitenland. De beurs wordt georganiseerd door Expo Business Communications, ook bekend van de Free From Functional Food Expo.

Viva Las Vega’s
Viva Las Vega’s heeft tot doel zoveel mogelijk mensen te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige voeding, want dat is beter voor de gezondheid, de dieren en het milieu. De organisatie doet dat onder andere met de Met Zonder Ei-campagne en de online VeggieChallenge, waaraan inmiddels meer dan 20.000 mensen hebben meegedaan.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Achtergronden
Restaurant moet bezorgers missen vanwege verkeersovertredingen

Een restaurant in Tilburg kan een tijd geen gebruik maken van de diensten van enkele bezorgers. Binnen drie dagen werden immers drie medewerkers van het restaurant betrapt op het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid, zo lezen we in het Brabants Dagblad. Rijgedrag De politie bezo...

Columns Personeel
Column: Eten wat de pot schaft

Eten wat de pot schaft Het is vijf voor vijf. De lunch loopt uit de hand, de afwasser is te laat en de mise en place lijst is nog lang niet af. De hartslag tikt een kleine 160 in de minuut aan en de zweetdruppels verdampen op mijn voorhoofd. Juist op dat moment komt hij binnen, vrolijk; want het ...

Regelgeving Bezorgen
Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonde...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: