Glutenvrije consumenten willen meer vegetarische opties

12 september 2017 | Roy Spijker

Een fors deel van mensen met een glutenintolerantie wil het eetpatroon omgooien en minder vlees, vis of zuivel eten. Dat blijkt uit een enquête die Viva Las Vega’s hield voorafgaand aan de allereerste editie van de Vrij Van & Veggie Food Fair, op 6, 7 en 8 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Maar liefst 22% van de ondervraagden zegt graag minder vlees te willen eten. 12,3% is zelfs van plan álle dierlijke producten te laten staan (vlees, vis, zuivel, ei, dierlijke toevoegingen zoals varkensgelatine in drop). Een derde (33,6%) geeft aan nu al een paar keer per week vegetarisch te eten. 16% vindt het bij de keuze van voedsel belangrijk of het vegetarisch of plantaardig is. In totaal vulden 122 mensen de vragenlijst in.

Glutenvrij en eivrij
Het is voor glutenvrije consumenten vaak nog lastig om producten te vinden zonder ei. Kippenei wordt namelijk vaak gebruikt als bindmiddel ter vervanging van gluten. “Er bestaan echter tal van opties om ei te vervangen in glutenvrij voedsel,” vertelt Pablo Moleman van Platform Eiwitinnovatie, onderdeel van Viva Las Vega’s. “Wij kunnen producenten helpen met concreet advies om gemakkelijk hun product glutenvrij EN vegan te maken”.

Gezond en duurzaam
Een groot aantal deelnemers van de enquête zegt behoefte te hebben aan informatie en inspiratie. “Ik wil graag minder vlees en dierlijke producten eten maar vind het lastig om dan lekkere snacks te vinden”. Ook vragen sommigen zich af hoe ze écht gezond en duurzaam kunnen eten. En hoe ze de omgeving meekrijgen in hun nieuwe eetwensen: “Ik woon nog thuis en vind het moeilijk om mijn ouders ervan te overtuigen om ook mee te doen”.

Vrij Van & Veggie Food Fair
Op de Vrij Van & Veggie Food Fair komen ‘Vrij van’-thema’s samen. Foodies met interesse in onder andere Gluten Vrij, Lactose Vrij, Suiker Vrij, Melk Vrij en Ei Vrij kunnen er gerechten proeven, kookworkshops volgen en inspiratie opdoen. Sprekers en koks geven elke dag doorlopend lezingen en kooksessies. Ook bekende foodbloggers zijn aanwezig. Viva Las Vega’s zorgt binnen deze beurs voor extra plant power met smaakvolle 100% plantaardige producten en sprekers uit binnen- en buitenland. De beurs wordt georganiseerd door Expo Business Communications, ook bekend van de Free From Functional Food Expo.

Viva Las Vega’s
Viva Las Vega’s heeft tot doel zoveel mogelijk mensen te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige voeding, want dat is beter voor de gezondheid, de dieren en het milieu. De organisatie doet dat onder andere met de Met Zonder Ei-campagne en de online VeggieChallenge, waaraan inmiddels meer dan 20.000 mensen hebben meegedaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: