Gemaksproducten? Onmisbaar!

14 april 2015 |
Gemaksproducten? Onmisbaar!<

Gemaksproducten zijn niet meer weg te denken uit de professionele keuken. Toegegeven, een chef zet niet op de kaart dat
de fond van ‘merk X’ is gebruikt, maar in de praktijk levert het gebruik van deze producten tijdsbesparing, lagere kosten en minder afval op. De kwaliteit van veel gemaksproducten is zo goed, dat er maar weinig argumenten zijn om ze niet te gebruiken.

Foto: Jan-Cees Garvelink van Bistro De Rode Kater in Deventer

Gebrek aan goede koks
Een andere reden om gemaksproducten te gebruiken, is het gebrek aan goede koks. Vooral kleine of middelgrote zaken willen weleens zonder goede chef komen te zitten, omdat deze door een ander is ‘weggekaapt’. Er zijn zaken die grotendeels met gemaksproducten werken, maar de meeste chefs kiezen ervoor om een eigen signatuur aan de gerechten te geven. Dat is logisch, zeer zeker met het oog op het verhaal dat je kunt vertellen bij een gerecht. Toch zal, met het oog op kostenbesparing, het aandeel van gemaksproducten binnen het menu alleen maar toenemen.

Zelfs België gaat overstag
In België is door Filip Vanheusden aangekondigd dat de horeca in ‘overlevingsmodus’ moet gaan. Dit door de komst van de ‘witte kassa’. Hij riep horecaondernemers op om het personeelsbestand in te krimpen en meer met gemaksproducten te werken. In België tot op heden een doodzonde, maar ook hier dringt het besef door dat het een ideale manier van kostenbesparing is, zonder op kwaliteit in te leveren. Voor restaurants met een kleine keuken is het gebruik van gemaksproducten zelfs een bittere noodzaak; de ruimte dwingt de chef om creatief te zijn. Creatief met gemaksproducten in dit geval.

Aanbieders
Gemaksproducten zijn er in alle soorten en maten; van koelverse producten zoals knoflook, tot de bouillons en fonds van verschillende aanbieders. In sommige gevallen is met producenten van gemaksproducten een samenwerking mogelijk, waarbij het product gezamenlijk (op bestelling) ontwikkeld wordt, zodat het exact past binnen de signatuur van de chef.

Gemaksproducten in de praktijk
Jan-Cees Garvelink is chef van bistro De Rode Kater in Deventer. “Natuurlijk gebruik ik ook gemaksproducten, net als bijna iedere chef. Ik ken wel collega’s die het niet gebruiken, maar dat zijn er weinig. Het is vooral een kwestie van tijd: twee keer in de week trek ik mijn eigen fonds, maar soms lukt het gewoon niet qua tijd. Dan kies je voor een kwalitatief goed gemaksproduct als vervanger, want je wilt je gasten ook geen nee verkopen. Bovendien is de kwaliteit van deze convenienceproducten zeer constant: je krijgt iedere keer precies hetzelfde. Laatst had ik bijvoorbeeld een workshop met sterrenchefs, en daar vertelde een sterrenchef mij dat hij de knoflook niet zelf pelt, maar dat ook hij een ‘mash’ gebruikt uit een potje. Chefs zijn wel over de schaamte heen met betrekking tot gemaksproducten.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: