Gebruik minder bekende vissoorten

14 maart 2013
Gebruik minder bekende vissoorten

NorthSeaChefs roept op om minder bekende vissoorten in de keuken te verwerken. Zo wordt de Belgische vis duurzamer gebruikt. Het voorstel is al door ruim vijftien chef-koks uit België ondertekend.

*Toegevoegde waarde bijvangst*
Veel vissen hebben te weinig commerciële waarde voor de visserijsector waardoor deze niet verhandeld worden. In plaats van de welbekende zeetong, leng en rode poon moeten de hondshaai, kleine pieterman en de spinkrab vaker op het menu komen te staan als het aan de chefs ligt. Door minder bekende vissoorten in restaurants te bereiden, wordt de toegevoegde waarde van de bijvangst vergroot.

*Belgische zeevis*
Chef-koks als Michael Vrijmoed en Olly Ceulenaere staan al achter het voorstel. Hierdoor hebben zij afgesproken uitsluitend te werken met kwaliteitsvolle Belgische zeevis. Ook passen ze het aanbod aan op de visseizoenen. De chefs verwerken minder bekende vissoorten in hun keukens.

*Onafhankelijke werkgroep*
NorthSeaChefs is een onafhankelijke werkgroep die pleit voor duurzaam gebruik van de Belgische vis. Ze worden door verschillende instanties bijgestaan, waaronder het Europees Visserijfonds en de Vlaamse overheid.

~Maud Vissers~

Overig nieuws