Forse boetes schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam

1 december 2017 | Roy Spijker

Schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam kunnen vermoedelijk voor bijna één miljoen euro aan boetes tegemoet zien. De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en 47 restaurants gecontroleerd. De overtredingen betreffen het illegaal laten werken van mensen, het doen van contante loonbetalingen, onderbetaling en te lang laten werken van personeel.  Daarnaast is er ook sprake van omvangrijke uitkeringsfraude.

De hoogste boetes zijn voor de schoonmaakbedrijven en horecabedrijven die mensen in dienst hadden die hier niet mogen werken. Mensen van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om in Nederland te werken. Zowel het schoonmaakbedrijf als de inlener, het horecabedrijf moeten dit zelf controleren. Bij overtreding krijgen zij beiden hiervoor een boete. Tot dusver zijn er 54 schoonmakers aangetroffen waarvan 10 die hier niet mochten werken. Deze 10 hebben in verschillende restaurants arbeid verricht. Het boetebedrag dan aan de betrokken kan worden opgelegd zal ongeveer € 500.000,- bedragen.

Daarnaast constateerde Inspectie SZW dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om werknemers uit te lenen. De boete hiervoor bedraagt € 12.000, per werknemer. De Inspectie vermoedt dat het in dit geval om minimaal 20 werknemers zou gaan. Daar ook hier zowel het schoonmaakbedrijf als het horecabedrijf de boete krijgt, kan dit oplopen tot ongeveer € 480.000,-.

De Inspectie SZW gaat nog nader onderzoeken of de schoonmakers überhaupt het juiste loon kregen voor de werkzaamheden. Zo constateerde de Inspectie dat sommigen contant werden uitbetaald, wat niet is toegestaan. Er zijn 21 schoonmakers aangetroffen die een uitkering kregen van de gemeente of UWV. Deze organisaties zijn hiervan op de hoogte gebracht. Bij constatering van de fraude zal de uitkering totaal worden teruggevorderd. Ook wordt nog nader onderzocht of er door de schoonmakers niet te lang is gewerkt. Het totale boetebedrag kan naar aanleiding van deze onderzoeken nog verder stijgen.

De schoonmaakbedrijven die bij dit onderzoek zijn betrokken werden door horecaondernemers ingehuurd voor afwaswerkzaamheden en het schoonmaken van vloeren en meubilair. De schoonmaakbedrijven huurden vaak weer elders personeel in. Al deze bedrijven zijn verplicht om te controleren of de schoonmakers over de juiste vergunningen beschikken om in Nederland te mogen werken. Zo niet, dan riskeren ook zij allemaal een boete.

De Inspectie SZW wijst opdrachtgevers erop dat zij samen met het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk - en soms ook aansprakelijk - zijn om ervoor te zorgen dat schoonmaakwerk volgens de regels gebeurt. De checklist ‘werken met schoonmaakbedrijven’ die de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de schoonmaaksector heeft ontwikkeld helpt daarbij. Schoonmaak van de horeca blijft de komende jaren een onderwerp waar de Inspectie SZW veel op controleert, vooral in de vier grote steden.     

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm...

Rotterdam
De Euromast is verkocht

Bijna 20 jaar geleden begon Willem Tieleman met het exploiteren van de de Euromast, iconisch silhouette in de skyline van Rotterdam. In 2016 was het tijd voor een nieuwe stap, en dat was eigenaar van het imposante bouwwerk worden. Investeringen die voor die tijd niet werden gedaan, konden nu volo...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: