Forse boetes schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam

1 december 2017 | Roy Spijker

Schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam kunnen vermoedelijk voor bijna één miljoen euro aan boetes tegemoet zien. De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en 47 restaurants gecontroleerd. De overtredingen betreffen het illegaal laten werken van mensen, het doen van contante loonbetalingen, onderbetaling en te lang laten werken van personeel.  Daarnaast is er ook sprake van omvangrijke uitkeringsfraude.

De hoogste boetes zijn voor de schoonmaakbedrijven en horecabedrijven die mensen in dienst hadden die hier niet mogen werken. Mensen van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om in Nederland te werken. Zowel het schoonmaakbedrijf als de inlener, het horecabedrijf moeten dit zelf controleren. Bij overtreding krijgen zij beiden hiervoor een boete. Tot dusver zijn er 54 schoonmakers aangetroffen waarvan 10 die hier niet mochten werken. Deze 10 hebben in verschillende restaurants arbeid verricht. Het boetebedrag dan aan de betrokken kan worden opgelegd zal ongeveer € 500.000,- bedragen.

Daarnaast constateerde Inspectie SZW dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om werknemers uit te lenen. De boete hiervoor bedraagt € 12.000, per werknemer. De Inspectie vermoedt dat het in dit geval om minimaal 20 werknemers zou gaan. Daar ook hier zowel het schoonmaakbedrijf als het horecabedrijf de boete krijgt, kan dit oplopen tot ongeveer € 480.000,-.

De Inspectie SZW gaat nog nader onderzoeken of de schoonmakers überhaupt het juiste loon kregen voor de werkzaamheden. Zo constateerde de Inspectie dat sommigen contant werden uitbetaald, wat niet is toegestaan. Er zijn 21 schoonmakers aangetroffen die een uitkering kregen van de gemeente of UWV. Deze organisaties zijn hiervan op de hoogte gebracht. Bij constatering van de fraude zal de uitkering totaal worden teruggevorderd. Ook wordt nog nader onderzocht of er door de schoonmakers niet te lang is gewerkt. Het totale boetebedrag kan naar aanleiding van deze onderzoeken nog verder stijgen.

De schoonmaakbedrijven die bij dit onderzoek zijn betrokken werden door horecaondernemers ingehuurd voor afwaswerkzaamheden en het schoonmaken van vloeren en meubilair. De schoonmaakbedrijven huurden vaak weer elders personeel in. Al deze bedrijven zijn verplicht om te controleren of de schoonmakers over de juiste vergunningen beschikken om in Nederland te mogen werken. Zo niet, dan riskeren ook zij allemaal een boete.

De Inspectie SZW wijst opdrachtgevers erop dat zij samen met het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk - en soms ook aansprakelijk - zijn om ervoor te zorgen dat schoonmaakwerk volgens de regels gebeurt. De checklist ‘werken met schoonmaakbedrijven’ die de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de schoonmaaksector heeft ontwikkeld helpt daarbij. Schoonmaak van de horeca blijft de komende jaren een onderwerp waar de Inspectie SZW veel op controleert, vooral in de vier grote steden.     

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Bistrobar Bankoh opent 19 oktober

Vrijdag 19 oktober opent Bistrobar Bankoh met een spetterend openingsfeest de deuren aan de Handelskade in Nijmegen. Vanaf zaterdag 20 oktober is het mogelijk in de nieuwe Bistrobar in Aziatische sferen te dineren met uitzicht op het water. Na Bistrobar Berlin wordt Bankoh het tweede Nijmeegse re...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: