Forse boetes schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam

1 december 2017 | Roy Spijker

Schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam kunnen vermoedelijk voor bijna één miljoen euro aan boetes tegemoet zien. De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en 47 restaurants gecontroleerd. De overtredingen betreffen het illegaal laten werken van mensen, het doen van contante loonbetalingen, onderbetaling en te lang laten werken van personeel.  Daarnaast is er ook sprake van omvangrijke uitkeringsfraude.

De hoogste boetes zijn voor de schoonmaakbedrijven en horecabedrijven die mensen in dienst hadden die hier niet mogen werken. Mensen van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om in Nederland te werken. Zowel het schoonmaakbedrijf als de inlener, het horecabedrijf moeten dit zelf controleren. Bij overtreding krijgen zij beiden hiervoor een boete. Tot dusver zijn er 54 schoonmakers aangetroffen waarvan 10 die hier niet mochten werken. Deze 10 hebben in verschillende restaurants arbeid verricht. Het boetebedrag dan aan de betrokken kan worden opgelegd zal ongeveer € 500.000,- bedragen.

Daarnaast constateerde Inspectie SZW dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om werknemers uit te lenen. De boete hiervoor bedraagt € 12.000, per werknemer. De Inspectie vermoedt dat het in dit geval om minimaal 20 werknemers zou gaan. Daar ook hier zowel het schoonmaakbedrijf als het horecabedrijf de boete krijgt, kan dit oplopen tot ongeveer € 480.000,-.

De Inspectie SZW gaat nog nader onderzoeken of de schoonmakers überhaupt het juiste loon kregen voor de werkzaamheden. Zo constateerde de Inspectie dat sommigen contant werden uitbetaald, wat niet is toegestaan. Er zijn 21 schoonmakers aangetroffen die een uitkering kregen van de gemeente of UWV. Deze organisaties zijn hiervan op de hoogte gebracht. Bij constatering van de fraude zal de uitkering totaal worden teruggevorderd. Ook wordt nog nader onderzocht of er door de schoonmakers niet te lang is gewerkt. Het totale boetebedrag kan naar aanleiding van deze onderzoeken nog verder stijgen.

De schoonmaakbedrijven die bij dit onderzoek zijn betrokken werden door horecaondernemers ingehuurd voor afwaswerkzaamheden en het schoonmaken van vloeren en meubilair. De schoonmaakbedrijven huurden vaak weer elders personeel in. Al deze bedrijven zijn verplicht om te controleren of de schoonmakers over de juiste vergunningen beschikken om in Nederland te mogen werken. Zo niet, dan riskeren ook zij allemaal een boete.

De Inspectie SZW wijst opdrachtgevers erop dat zij samen met het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk - en soms ook aansprakelijk - zijn om ervoor te zorgen dat schoonmaakwerk volgens de regels gebeurt. De checklist ‘werken met schoonmaakbedrijven’ die de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de schoonmaaksector heeft ontwikkeld helpt daarbij. Schoonmaak van de horeca blijft de komende jaren een onderwerp waar de Inspectie SZW veel op controleert, vooral in de vier grote steden.     

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: