Forse boetes schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam

1 december 2017 | Roy Spijker

Schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam kunnen vermoedelijk voor bijna één miljoen euro aan boetes tegemoet zien. De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en 47 restaurants gecontroleerd. De overtredingen betreffen het illegaal laten werken van mensen, het doen van contante loonbetalingen, onderbetaling en te lang laten werken van personeel.  Daarnaast is er ook sprake van omvangrijke uitkeringsfraude.

De hoogste boetes zijn voor de schoonmaakbedrijven en horecabedrijven die mensen in dienst hadden die hier niet mogen werken. Mensen van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om in Nederland te werken. Zowel het schoonmaakbedrijf als de inlener, het horecabedrijf moeten dit zelf controleren. Bij overtreding krijgen zij beiden hiervoor een boete. Tot dusver zijn er 54 schoonmakers aangetroffen waarvan 10 die hier niet mochten werken. Deze 10 hebben in verschillende restaurants arbeid verricht. Het boetebedrag dan aan de betrokken kan worden opgelegd zal ongeveer € 500.000,- bedragen.

Daarnaast constateerde Inspectie SZW dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om werknemers uit te lenen. De boete hiervoor bedraagt € 12.000, per werknemer. De Inspectie vermoedt dat het in dit geval om minimaal 20 werknemers zou gaan. Daar ook hier zowel het schoonmaakbedrijf als het horecabedrijf de boete krijgt, kan dit oplopen tot ongeveer € 480.000,-.

De Inspectie SZW gaat nog nader onderzoeken of de schoonmakers überhaupt het juiste loon kregen voor de werkzaamheden. Zo constateerde de Inspectie dat sommigen contant werden uitbetaald, wat niet is toegestaan. Er zijn 21 schoonmakers aangetroffen die een uitkering kregen van de gemeente of UWV. Deze organisaties zijn hiervan op de hoogte gebracht. Bij constatering van de fraude zal de uitkering totaal worden teruggevorderd. Ook wordt nog nader onderzocht of er door de schoonmakers niet te lang is gewerkt. Het totale boetebedrag kan naar aanleiding van deze onderzoeken nog verder stijgen.

De schoonmaakbedrijven die bij dit onderzoek zijn betrokken werden door horecaondernemers ingehuurd voor afwaswerkzaamheden en het schoonmaken van vloeren en meubilair. De schoonmaakbedrijven huurden vaak weer elders personeel in. Al deze bedrijven zijn verplicht om te controleren of de schoonmakers over de juiste vergunningen beschikken om in Nederland te mogen werken. Zo niet, dan riskeren ook zij allemaal een boete.

De Inspectie SZW wijst opdrachtgevers erop dat zij samen met het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk - en soms ook aansprakelijk - zijn om ervoor te zorgen dat schoonmaakwerk volgens de regels gebeurt. De checklist ‘werken met schoonmaakbedrijven’ die de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de schoonmaaksector heeft ontwikkeld helpt daarbij. Schoonmaak van de horeca blijft de komende jaren een onderwerp waar de Inspectie SZW veel op controleert, vooral in de vier grote steden.     

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: