Focus op de deelsector: Italiaanse restaurants blijven onverminderd populair

Auteur: Christel Hendriks
5 november 2009
Focus op de deelsector: Italiaanse restaurants blijven onverminderd populair

Het aantal Italiaanse restaurants is de afgelopen tien jaar gestegen. Nederland telt volgens het bedrijfschap Horeca en Catering in totaal 1.197 Italiaanse restaurants, waarmee het de derde grootste subsector is. Circa 11% van het totale aanbod restaurants (10.847) noemt zich ‘Italiaan’. Alleen restaurants met een Nederlands/Franse (52%) en Chinees-Indische (19%) keuken zijn meer vertegenwoordigd binnen de restaurantsector.

Onder Italiaanse restaurants vallen alle restaurants die zelf aangeven dat de kernactiviteit van de keuken het bereiden van Italiaanse gerechten is. Tevens moet het mogelijk zijn om de maaltijd in het pand te nuttigen. De bekende pizza bezorg- en afhaalbedrijven worden dus niet tot deze deelsector gerekend.

De grafiek op deze pagina geeft de ontwikkeling weer van de restaurantsector. De totale sector is de afgelopen tien jaar gegroeid met 12,5%. Het aantal Italiaanse restaurants is het sterkst gegroeid: met ruim 21% van 986 naar 1.197 restaurants. De Nederlands/Franse restaurants en Chinees-Indische restaurants zijn daarentegen in aanbod gedaald met respectievelijk 4,6 en 5,6%.

Italiaandichtheid

De dichtheid geeft het aantal Italiaanse restaurants weer per 100.000 inwoners. Nederland heeft een gemiddelde dichtheid van 7,3 restaurants per 100.000 inwoners. In Noord-Holland vinden we de hoogste dichtheid (12 per 100.000 inwoners). De provincie telt 318 restaurants. Echter, 62% van de restaurants is in Amsterdam te vinden. Bijna 27% van alle Italiaanse restaurants bevindt zich in de vier grote steden.

Ook het noorden is goed vertegenwoordigd. Groningen en Friesland beschikken over de hoge dichtheid van respectievelijk 9,7 en 8,7. Noord-Brabant beschikt over de laagste dichtheid met 4,1 restaurants per 100.000 inwoners.

Dalende bestedingen

De restaurantbestedingen zijn aan het dalen: in de totale sector met 1% over vijf jaar. De gemiddelde besteding ligt op € 19,60 per bezoek per gast. De besteding in Zuid-Europese restaurants is het sterkst gedaald, namelijk met 17,5% van € 21,70 naar € 17,90. Deze besteding ligt een stuk lager dan in Nederlands/Franse restaurants; die ligt op gemiddeld € 34,30 per bezoek per gast.

We zien verschillende concepten opkomen binnen de sector. Een voorbeeld hiervan is Vapiano, een concept uit Duitsland, waarvan Nederland er momenteel twee telt. Dat Italiaanse gerechten ‘in’ zijn tegenwoordig, blijkt ook uit het nieuwe concept Julia’s. Dit bestaat sinds een jaar en is te vinden op Amsterdam en Leiden Centraal Station. Het is geen restaurant, meer een soort wok-to-go, maar dan met verschillende pasta’s en Italiaanse salades. Bovendien zien we verschillende trends, zoals de transparantie van een restaurantkeuken en gezonde producten (de gast weet immers wat hij besteld), ook terug binnen de Italiaanse sector en dan vooral onder de nieuwkomers. Voor de toekomst verwachten wij dan ook een tweedeling binnen de sector. Enerzijds de traditionele ‘Italiaan’ en anderzijds de nieuwe concepten.

Zonnige toekomst

Hoewel de besteding aan het dalen is, blijven Italiaanse gerechten toch populair en zien we een zonnige toekomst tegemoet voor de Italiaanse restaurants. Tenslotte houdt bijna iedereen wel van een pizzaatje of pastaatje.

Bron: www.Kenniscentrumhoreca.nl

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws