FNV Horeca: gecontroleerd openen horeca geeft impuls aan naleving coronaregels

23 februari 2021 | Redactie

Het Kabinet moet zich volgens FNV Horeca focussen op de lusten van het (deels) openen van de horeca en niet op niet-onderbouwde lasten. Want wat is beter om het virus te beteugelen: overvolle stranden en lange rijen zonder afstand voor de ‘coffee to go’ of volle, gecontroleerde horecaterrassen waar de afstand gewaarborgd is?

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg. Het wordt steeds moeilijker om mensen te stimuleren zich aan de regels te blijven houden. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan om mensen lucht te geven.  Versoepelingen die zowel goed zijn voor de economie als het welzijn van mensen en waar ondernemers, horecamedewerkers en gasten gelukkig van worden. Voor de horeca weten we dat er veel mogelijk is, want al maandenlang liggen er verschillende scenario’s en goedgekeurde veiligheidsprotocollen  klaar.“

Honger naar sociale contacten groeit

FNV Horeca voelt zich in haar opvattingen gesterkt door burgemeesters van een aantal grote steden. Ook zij vinden dat de terrassen op een verantwoorde manier snel open moeten kunnen om mensen tegemoet te komen; de honger naar sociale contacten is immers enorm. Vlek: “Er is geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven via gegarandeerd voldoende afstand, triage en registratie bij de voordeur. Helemaal als je dit afzet tegen de besmettingsrisico’s van illegale feestjes en overtreding van de bezoekersregeling thuis. Als het Kabinet deze ‘lusten van de horeca’ niet wil erkennen, dan mag het ons uitleggen waarom registratie bij het op afspraak winkelen wel afdoende is. Wij zien het verschil niet.“

Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!

Vlek: “Voor horecaondernemers blijft de situatie uitzichtloos en wij begrijpen dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om de horeca – zelfs via een rechtszaak - te openen. Wij zijn het met werkgeversorganisatie KHN eens dat sinds de eerste sluiting van de horeca, bijna een jaar geleden, een deugdelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. De horeca wordt geen enkel  perspectief geboden en het kan toch niet zo zijn dat de sector die qua omzetten en arbeidsplaatsen het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, het sluitstuk van het beleid is én blijft. Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: