Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

31 maart 2020 | Fernando Jonker

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. 

In de ‘ophaaltas’ had ik een beschrijving gedaan waarop ik had geschreven hoe de gerechten opgemaakt moesten worden. Ik zou eerst een instructiefilmpje maken, maar de drukte maakte dat wat moeilijk. Alle nieuwe dingen kosten veel energie en als ik iets doe, wil ik het goed doen. Een instructiefilmpje maken hoe je de borden opmaakt is ontzettend leuk, maar vergt dan ook een goede montage. Daar was geen tijd voor. 

Gelukkig zijn de mensen thuis kunstenaars. Kijk maar naar de foto’s hieronder. Echt ontzettend trots. In mijn vorige blog beschreef ik hoe ik die parelhoen gaar. Thuis moesten de mensen het kort bakken. De reacties waren ontzettend mooi om te lezen. Net als de reacties op de oproep om door te blijven gaan met afhalen en bezorgen. Dat waren er veel.

Eerlijk gezegd hebben Mark en ik wel eens getwijfeld de afgelopen week… Gaan we door? Kunnen we de richtlijnen van het RIVM blijven waarborgen? Hoe kunnen we de organisatie nog strakker regelen? Elke dag hebben we gefinetuned: wat kan beter? Wat kan anders? Waar valt winst te behalen?

Zaterdagavond hebben we met het hele team (Mark, Rutger, Isabel en ik), de week geëvalueerd. Wat is het ontzettend snel gegaan en wat hebben we bagage opgebouwd. Om het voor onszelf makkelijker te maken hebben we besloten om deze week 1 daghap per dag aan te bieden. Hierdoor geven we onszelf wat meer lucht en kunnen we de richtlijnen van het RIVM beter waarborgen. Bezorgen doen we niet meer. Door alleen af te halen is het in de organisatie makkelijker op te nemen. Morgen Parelhoender met zuurkoolstamppot, boontjes met spek en knoflookjus. Te bestellen tot en met vanavond. Morgen weer de keuken in, na twee heerlijke dagen vrij!

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: