Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Auteur: Fernando Jonker
Corona 31 maart 2020
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. 

In de ‘ophaaltas’ had ik een beschrijving gedaan waarop ik had geschreven hoe de gerechten opgemaakt moesten worden. Ik zou eerst een instructiefilmpje maken, maar de drukte maakte dat wat moeilijk. Alle nieuwe dingen kosten veel energie en als ik iets doe, wil ik het goed doen. Een instructiefilmpje maken hoe je de borden opmaakt is ontzettend leuk, maar vergt dan ook een goede montage. Daar was geen tijd voor. 

Gelukkig zijn de mensen thuis kunstenaars. Kijk maar naar de foto’s hieronder. Echt ontzettend trots. In mijn vorige blog beschreef ik hoe ik die parelhoen gaar. Thuis moesten de mensen het kort bakken. De reacties waren ontzettend mooi om te lezen. Net als de reacties op de oproep om door te blijven gaan met afhalen en bezorgen. Dat waren er veel.

Eerlijk gezegd hebben Mark en ik wel eens getwijfeld de afgelopen week… Gaan we door? Kunnen we de richtlijnen van het RIVM blijven waarborgen? Hoe kunnen we de organisatie nog strakker regelen? Elke dag hebben we gefinetuned: wat kan beter? Wat kan anders? Waar valt winst te behalen?

Zaterdagavond hebben we met het hele team (Mark, Rutger, Isabel en ik), de week geëvalueerd. Wat is het ontzettend snel gegaan en wat hebben we bagage opgebouwd. Om het voor onszelf makkelijker te maken hebben we besloten om deze week 1 daghap per dag aan te bieden. Hierdoor geven we onszelf wat meer lucht en kunnen we de richtlijnen van het RIVM beter waarborgen. Bezorgen doen we niet meer. Door alleen af te halen is het in de organisatie makkelijker op te nemen. Morgen Parelhoender met zuurkoolstamppot, boontjes met spek en knoflookjus. Te bestellen tot en met vanavond. Morgen weer de keuken in, na twee heerlijke dagen vrij!

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Overig nieuws