Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

31 maart 2020 | Fernando Jonker

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. 

In de ‘ophaaltas’ had ik een beschrijving gedaan waarop ik had geschreven hoe de gerechten opgemaakt moesten worden. Ik zou eerst een instructiefilmpje maken, maar de drukte maakte dat wat moeilijk. Alle nieuwe dingen kosten veel energie en als ik iets doe, wil ik het goed doen. Een instructiefilmpje maken hoe je de borden opmaakt is ontzettend leuk, maar vergt dan ook een goede montage. Daar was geen tijd voor. 

Gelukkig zijn de mensen thuis kunstenaars. Kijk maar naar de foto’s hieronder. Echt ontzettend trots. In mijn vorige blog beschreef ik hoe ik die parelhoen gaar. Thuis moesten de mensen het kort bakken. De reacties waren ontzettend mooi om te lezen. Net als de reacties op de oproep om door te blijven gaan met afhalen en bezorgen. Dat waren er veel.

Eerlijk gezegd hebben Mark en ik wel eens getwijfeld de afgelopen week… Gaan we door? Kunnen we de richtlijnen van het RIVM blijven waarborgen? Hoe kunnen we de organisatie nog strakker regelen? Elke dag hebben we gefinetuned: wat kan beter? Wat kan anders? Waar valt winst te behalen?

Zaterdagavond hebben we met het hele team (Mark, Rutger, Isabel en ik), de week geëvalueerd. Wat is het ontzettend snel gegaan en wat hebben we bagage opgebouwd. Om het voor onszelf makkelijker te maken hebben we besloten om deze week 1 daghap per dag aan te bieden. Hierdoor geven we onszelf wat meer lucht en kunnen we de richtlijnen van het RIVM beter waarborgen. Bezorgen doen we niet meer. Door alleen af te halen is het in de organisatie makkelijker op te nemen. Morgen Parelhoender met zuurkoolstamppot, boontjes met spek en knoflookjus. Te bestellen tot en met vanavond. Morgen weer de keuken in, na twee heerlijke dagen vrij!

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: