Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

31 maart 2020 | Fernando Jonker

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. 

In de ‘ophaaltas’ had ik een beschrijving gedaan waarop ik had geschreven hoe de gerechten opgemaakt moesten worden. Ik zou eerst een instructiefilmpje maken, maar de drukte maakte dat wat moeilijk. Alle nieuwe dingen kosten veel energie en als ik iets doe, wil ik het goed doen. Een instructiefilmpje maken hoe je de borden opmaakt is ontzettend leuk, maar vergt dan ook een goede montage. Daar was geen tijd voor. 

Gelukkig zijn de mensen thuis kunstenaars. Kijk maar naar de foto’s hieronder. Echt ontzettend trots. In mijn vorige blog beschreef ik hoe ik die parelhoen gaar. Thuis moesten de mensen het kort bakken. De reacties waren ontzettend mooi om te lezen. Net als de reacties op de oproep om door te blijven gaan met afhalen en bezorgen. Dat waren er veel.

Eerlijk gezegd hebben Mark en ik wel eens getwijfeld de afgelopen week… Gaan we door? Kunnen we de richtlijnen van het RIVM blijven waarborgen? Hoe kunnen we de organisatie nog strakker regelen? Elke dag hebben we gefinetuned: wat kan beter? Wat kan anders? Waar valt winst te behalen?

Zaterdagavond hebben we met het hele team (Mark, Rutger, Isabel en ik), de week geëvalueerd. Wat is het ontzettend snel gegaan en wat hebben we bagage opgebouwd. Om het voor onszelf makkelijker te maken hebben we besloten om deze week 1 daghap per dag aan te bieden. Hierdoor geven we onszelf wat meer lucht en kunnen we de richtlijnen van het RIVM beter waarborgen. Bezorgen doen we niet meer. Door alleen af te halen is het in de organisatie makkelijker op te nemen. Morgen Parelhoender met zuurkoolstamppot, boontjes met spek en knoflookjus. Te bestellen tot en met vanavond. Morgen weer de keuken in, na twee heerlijke dagen vrij!

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: