Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

3 april 2020 | Fernando Jonker

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk!

Als je iets nieuws doet gaat al je energie daarnaartoe. Je verliest als het ware de overview van wat er om je heen gebeurt. Je kijkt een aantal dagen, misschien een week vooruit. Vanochtend had Mark onze slager Richard Groot aan de telefoon. Hij vroeg wat wij van plan waren met Pasen. Pasen? Dat is toch pas over een maand ofzo? Niet dus. Volgende week zondag is het eerste paasdag. Hij was bezig extra koelcellen te huren omdat de bestellingen bleven binnenkomen. Dat zet je aan het denken. 

Pasen is samenzijn. Dat gaat nu niet. Toch heeft de mens behoefte aan lekker eten, het liefst in gezelschap. Gelukkig zijn er digitale manieren om toch ‘bij elkaar te zijn’. Vanmiddag ga ik met Mark zitten en kijken wat wij kunnen doen. Ik zat al te denken aan een brunch of lunch, wat gebruikelijk is met Pasen. Maar in het restaurant hebben we nooit lunch gedraaid en met de lessen van de afgelopen twee weken, gaat mijn voorkeur nu uit naar iets waar we bedreven in zijn: diner draaien. Het systeem zoals nu, staat als een huis. Daar gaan we ons voordeel mee doen.

Midden in de nacht kom ik vaak tot inspiratie. Na het werk ga ik naar huis, Google een beetje, haal inspiratie uit het verleden en kom zo tot mijn gerechten. De nacht heeft iets speciaals. Afgelopen weekend heb ik voor twee weken de daghappen bedacht en op papier gezet. Die publiceer ik echter per week. Zo houdt je de mensen nieuwsgierig en voorkom je teleurstellingen als iets onverhoopt niet lukt. Er zijn honderden websites die je kan bezoeken om op hoog culinair niveau inspiratie op te doen. Op niveau afhaalgerechten vinden op het internet is daarentegen wel een kunst. Dat is er niet zoveel. Misschien iets voor ons over een paar maanden…

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: