Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

3 april 2020 | Fernando Jonker

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk!

Als je iets nieuws doet gaat al je energie daarnaartoe. Je verliest als het ware de overview van wat er om je heen gebeurt. Je kijkt een aantal dagen, misschien een week vooruit. Vanochtend had Mark onze slager Richard Groot aan de telefoon. Hij vroeg wat wij van plan waren met Pasen. Pasen? Dat is toch pas over een maand ofzo? Niet dus. Volgende week zondag is het eerste paasdag. Hij was bezig extra koelcellen te huren omdat de bestellingen bleven binnenkomen. Dat zet je aan het denken. 

Pasen is samenzijn. Dat gaat nu niet. Toch heeft de mens behoefte aan lekker eten, het liefst in gezelschap. Gelukkig zijn er digitale manieren om toch ‘bij elkaar te zijn’. Vanmiddag ga ik met Mark zitten en kijken wat wij kunnen doen. Ik zat al te denken aan een brunch of lunch, wat gebruikelijk is met Pasen. Maar in het restaurant hebben we nooit lunch gedraaid en met de lessen van de afgelopen twee weken, gaat mijn voorkeur nu uit naar iets waar we bedreven in zijn: diner draaien. Het systeem zoals nu, staat als een huis. Daar gaan we ons voordeel mee doen.

Midden in de nacht kom ik vaak tot inspiratie. Na het werk ga ik naar huis, Google een beetje, haal inspiratie uit het verleden en kom zo tot mijn gerechten. De nacht heeft iets speciaals. Afgelopen weekend heb ik voor twee weken de daghappen bedacht en op papier gezet. Die publiceer ik echter per week. Zo houdt je de mensen nieuwsgierig en voorkom je teleurstellingen als iets onverhoopt niet lukt. Er zijn honderden websites die je kan bezoeken om op hoog culinair niveau inspiratie op te doen. Op niveau afhaalgerechten vinden op het internet is daarentegen wel een kunst. Dat is er niet zoveel. Misschien iets voor ons over een paar maanden…

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: