Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Auteur: Fernando Jonker
Corona 25 maart 2020
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. 

Het is voor nu nog verre toekomstmuziek, maar de gerechten die we nu maken lenen zich daar uitstekend voor: lasagne, pasta penne met gamba’s, stamppot met gehaktbal... Toegankelijk en herkenbare gerechten van hoge kwaliteit. Ik zie deze periode dan ook als een enorme leerschool. Zowel als ondernemer als chef-kok.

We leren nu in de praktijk hoe onze ideeën eruit zien. In een heel andere setting, dat wel. Het is in heel weinig te vergelijken met de manier van werken die we gewend zijn. Fernando’s is iedere dag, met uitzondering van dinsdag en woensdag, geopend vanaf 18.00 uur. We bieden gasten een volledig ontzorgde avond. Tafels blijven over het algemeen wel 3 tot 4 uur bezet. Op een ontspannen manier genieten van een goede wijn spijscombinatie in een relaxte setting. Dat is wat we nastreven. 

Hoe anders is het nu. Menu ontwikkelen, andere bestellingen doen, bestellingen opnemen, verwerken, koken, het restaurant inzetten als productiekeuken en te allen tijde rekening houden met de voorschriften van het RIVM… De veranderingen zijn groot. En dat besef je eigenlijk pas als je er een aantal dagen in zit. De reacties op onze bezorg- en afhaaldiensten zijn hartverwarmend en de reactie blijven binnenstromen. Het blijft bizar om te zien hoe groot de steun voor ons en voor de horeca in het algemeen is.

Om de machine gestroomlijnd te houden hebben Mark en ik ervoor gekozen om één iemand binnen de organisatie verantwoordelijk te maken voor de inkomende bestellingen. Isabel is vanaf nu chef bestellingen. Zij neemt alles op en verwerkt het in excel-bestanden. Mark focust zich op de financiën en ik op alles wat met koken te maken heeft.

In mijn vorige blog schreef ik dat we volgende week naar van drie hoofdgerechten naar twee hoofdgerechten willen gaan. Nu zitten we er serieus over na te denken om het terug te brengen naar één gerecht. Daar hakken we morgen een knoop over door en gaan we het menu voor volgende week ontwikkelen. 

Iedereen ontzettend veel sterkte en wijsheid toegewenst! #HorecaBeStrong

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

 

Overig nieuws