Feest en Bierplankje bij café Mereboer

3 maart 2014
Feest en Bierplankje bij café Mereboer

In het Noord-Hollandse plaatsje Groet viert café Mereboer dit jaar het 200-jarig bestaan. Behalve festiviteiten rondom deze mijlpaal komen Harry Mereboer en Simon Klein van het café met een nieuw
product: het Bierplankje. Hierop worden drie speciaaltapbieren gecombineerd met drie bijpassende kazen.

*Beerpairing*
“Iedereen kent het kaasplankje”, aldus Harry Mereboer. “Heerlijk, al dan niet met een glas wijn of port. Maar de meeste mensen weten niet, dat er veel meer bier-smaak-varianten zijn dan wijnvarianten. Dus een combinatie tussen bier en kaas moest ook wel iets moois opleveren. Wij zijn met dat gegeven aan de slag gegaan en hebben iets prachtigs nieuws uitgevonden.”

*3 bieren, 3 kazen*
Het zogeheten Mebo's Bierplankje bestaat uit drie soorten speciaalbier van de tap, in de beste combinatie met drie soorten kaas samengesteld in samenwerking met topkoks. Om het oerproduct van Mereboer eer aan te doen, heeft Simon Klein zelfs een opleiding over (speciaal)bieren gevolgd. “De opbouw van smaak bij bier, gaat van licht en fruitig, naar soms heel zwaar en intens. Denk maar eens aan het verschil tussen een witbiertje en een tripel. Dat geldt eigenlijk hetzelfde voor kazen; denk maar eens aan het verschil tussen een jonge kaas en een blauwschimmelkaas. Door die twee dingen te combineren, krijg je wéér hele nieuwe smaken”, aldus een zichtbaar enthousiaste Simon Klein.

*Festiviteiten*
“Vanzelfsprekend volgt er nog heel veel aan festiviteiten rondom het 200-jarig bestaan van café Mereboer” voorspelt Harry Mereboer. “Vanaf 30 maart worden er ook bierproeverijen georganiseerd en in het najaar staat zelfs een hele maand in het teken van het jubileum. Maar dit hebben we vast, en we zijn er trots op.”

Op de foto boven: Harry en Simon genieten van het Mebo’s Bierplankje.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws