Eerste Oosterscheldekreeft voor recordbedrag van 41.000 geveild

30 maart 2017 | Roy Spijker

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft een recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar de Dirk Kuyt Foundation. De gelukkige koper van de 2 kilo zware Oosterscheldekreeft is visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke. Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is het seizoen voor deze exclusieve zilte lekkernij officieel van start gegaan. De Zeeuwse kreeft mag slechts gedurende een beperkte periode, van 1 april tot 15 juli, worden gevangen en verhandeld; het is een van de weinige echte Nederlandse seizoensproducten.

Gelegenheidsveilingmeester Sjaak Troost wist veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur - en een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt - en daarmee voor het goede doel: de Dirk Kuyt Foundation. Sjaak Troost is als oud-voetballer van Feyenoord en het Nederlands elftal nauw verbonden met de stichting van Dirk Kuyt, die zich al meer dan 10 jaar lang inzet voor het bevorderen van sportplezier voor mensen met een beperking. Kuyt kon zelf vanwege trainingsverplichtingen bij Feyenoord niet bij de veiling aanwezig zijn maar wist via een videoboodschap en het beschikbaar stellen van een gesigneerd Feyenoord-shirt de veiling een extra ‘boost’ te geven.
 

Temperatuur is goed
Vanochtend had kreeftenvisser Gerrie van den Hoek de eerste kreeft opgevist. Samen met meer dan 30 vissers is hij de komende 15 weken actief in de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. Van Den Hoek heeft zin in het nieuwe seizoen: “De watertemperatuur is al behoorlijk goed: 9 graden. De kreeft komt bij een hogere watertemperatuur uit zijn ‘winterslaap’ en gaat op zoek naar voedsel. Dat ziet er dus goed uit.” De vooruitzichten voor de handel lijken ook gunstig. “De horeca in heel Europa trekt goed aan, wij zien de vraag naar kreeft stijgen. Bovendien liggen de temperaturen in andere Europese gebieden en in Canada nog laag wat de prijs van kreeft doet stijgen,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Tip van sterrenchef: “niet te lang koken”
Topchef Eric van Bochove van het met 1 Michelinster bekroonde Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen ging direct na de veiling in de afslaghal met de kreeft aan de slag. Van Bochove, die met zijn restaurant en 11 andere Zeeuwse restaurants de Kring van de Oosterscheldekreeft vormt, werkt bijzonder graag met de Oosterscheldekreeft. “Het is een van de mooiste producten. De Oosterscheldekreeft is qua structuur, smaak en kleur heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. Dat het seizoen zo’n vastomlijnd begin en eind heeft, maakt het ook extra bijzonder. Gasten weten dat ze er maar een beperkte tijd van kunnen genieten.”

De creativiteit van chef Eric van Bochove gaat ver als het om kreeft gaat. In het seizoen serveert hij aan zijn gasten een 6-gangenmenu van kreeft. Later deze zomer als hij op een foodtruck festival staat, presenteert hij een kreeftenburger en een hot dog op basis van kreeft. Voor mensen die thuis kreeft willen bereiden, heeft hij nog wel een tip. “Hou niet de klassieke bereidingstijd aan, die is te lang en het vlees wordt dan hard en taai. Ga uit van de stelregel: kooktijd 1 minuut per ons plus nog 1 minuut voor het water. Een kreeft van 500 gram kook je dus 6 minuten. Zo houdt de kreeft zijn malse structuur,” aldus Eric van Bochove. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: