Eerste Oosterscheldekreeft voor recordbedrag van 41.000 geveild

30 maart 2017 | Roy Spijker

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft een recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar de Dirk Kuyt Foundation. De gelukkige koper van de 2 kilo zware Oosterscheldekreeft is visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke. Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is het seizoen voor deze exclusieve zilte lekkernij officieel van start gegaan. De Zeeuwse kreeft mag slechts gedurende een beperkte periode, van 1 april tot 15 juli, worden gevangen en verhandeld; het is een van de weinige echte Nederlandse seizoensproducten.

Gelegenheidsveilingmeester Sjaak Troost wist veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur - en een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt - en daarmee voor het goede doel: de Dirk Kuyt Foundation. Sjaak Troost is als oud-voetballer van Feyenoord en het Nederlands elftal nauw verbonden met de stichting van Dirk Kuyt, die zich al meer dan 10 jaar lang inzet voor het bevorderen van sportplezier voor mensen met een beperking. Kuyt kon zelf vanwege trainingsverplichtingen bij Feyenoord niet bij de veiling aanwezig zijn maar wist via een videoboodschap en het beschikbaar stellen van een gesigneerd Feyenoord-shirt de veiling een extra ‘boost’ te geven.
 

Temperatuur is goed
Vanochtend had kreeftenvisser Gerrie van den Hoek de eerste kreeft opgevist. Samen met meer dan 30 vissers is hij de komende 15 weken actief in de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. Van Den Hoek heeft zin in het nieuwe seizoen: “De watertemperatuur is al behoorlijk goed: 9 graden. De kreeft komt bij een hogere watertemperatuur uit zijn ‘winterslaap’ en gaat op zoek naar voedsel. Dat ziet er dus goed uit.” De vooruitzichten voor de handel lijken ook gunstig. “De horeca in heel Europa trekt goed aan, wij zien de vraag naar kreeft stijgen. Bovendien liggen de temperaturen in andere Europese gebieden en in Canada nog laag wat de prijs van kreeft doet stijgen,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Tip van sterrenchef: “niet te lang koken”
Topchef Eric van Bochove van het met 1 Michelinster bekroonde Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen ging direct na de veiling in de afslaghal met de kreeft aan de slag. Van Bochove, die met zijn restaurant en 11 andere Zeeuwse restaurants de Kring van de Oosterscheldekreeft vormt, werkt bijzonder graag met de Oosterscheldekreeft. “Het is een van de mooiste producten. De Oosterscheldekreeft is qua structuur, smaak en kleur heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. Dat het seizoen zo’n vastomlijnd begin en eind heeft, maakt het ook extra bijzonder. Gasten weten dat ze er maar een beperkte tijd van kunnen genieten.”

De creativiteit van chef Eric van Bochove gaat ver als het om kreeft gaat. In het seizoen serveert hij aan zijn gasten een 6-gangenmenu van kreeft. Later deze zomer als hij op een foodtruck festival staat, presenteert hij een kreeftenburger en een hot dog op basis van kreeft. Voor mensen die thuis kreeft willen bereiden, heeft hij nog wel een tip. “Hou niet de klassieke bereidingstijd aan, die is te lang en het vlees wordt dan hard en taai. Ga uit van de stelregel: kooktijd 1 minuut per ons plus nog 1 minuut voor het water. Een kreeft van 500 gram kook je dus 6 minuten. Zo houdt de kreeft zijn malse structuur,” aldus Eric van Bochove. 

Overig nieuws

Economie Food
Franchising in horeca neemt toe in Nederland

De franchisesector heeft in 2016 een boost gekregen. Opvallend is de toename van het aantal medewerkers (+3,8%) en de omzet (+3,2%). De sector Detailhandel Food is met de meeste medewerkers en een omzet van maar liefst meer dan 14.1 miljard euro het meest opvallend. Dit is gerealiseerd met mind...

Food Awards
Beste hamburgermaker van Nederland wil prijzen winnen met kipburger

Tijdens National Hamburger Day op zondag 28 mei 2017 viert de Familie Ter Marsch haar hamburgersuccessen van de afgelopen jaren. Tevens blikt zij vooruit met een voorproefje op de World Food Championships in Alabama, Amerika, bij Café Ter Marsch. Op zondag 28 mei serveren zij voor bij de b...

Bezorgen
Eten bestellen via Facebook, een zegen voor restaurants?

In de Verenigde Staten test Facebook het bestellen van eten via het social media kanaal. Restaurants klagen al langer over de hoge kosten bij Thuisbezorgd, dus dit zou een 'game changer' kunnen zijn binnen de bezorgmarkt. Facebook rolt meer functionaliteiten uit, zoals het plaatsen van va...

Video
Video: waarom bezoekers de Europa League finale niet in de horeca bekijken

Irritante gasten, betweters, pseudo-kenners, negatievelingen en een barman die liever voetbal kijkt dan biertjes tapt... Voetbal kijken is leuk, maar soms kun je je ergeren aan de kleinste dingen wanneer de gemoederen hoog oplopen. In deze video zie je waarom bepaalde mensen de finale van de Euro...

Interieur Advertorial
Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in ...

Opening Restaurant
MasterChef-winnaar opent eigen restaurant

Wie altijd al eens aan heeft willen schuiven bij MasterChef Bart van Berkel, kan vanaf deze zomer zijn hart ophalen in de binnenstad van Haarlem. De winnaar van het tv-programma MasterChef opent daar op 10 augustus de deuren van zijn eigen restaurant. Nadat hij MasterChef won, ging Bart van Berke...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: