Eerste Goede Vis festival in Amsterdam

12 september 2018 | Thijs Jacobs

Vis eten zonder schuldgevoel. Op de Seafood Parade van Good Fish Foundation kan het. Op dit festival dat zondag 16 september plaats vindt bij de Landmarkt in Amsterdam is alle vis  ‘goede vis’. Dat wil zeggen – de vis is ASC- of MSC-gecertificeerd of scoort Groen op de VISwijzer van Good Fish Foundation. De Landmarkt en Good Fish Foundation organiseren de Seafood Parade om zowel professionele koks als thuis-chefs te laten zien dat duurzame vis eten niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn én dat er volop keuze in duurzame vissoorten is. Laat je inspireren door de verschillende gerechten, kookdemo’s en fileersessies en kom langs!

Eerste Goede Vis-festival

Duurzaamheid staat bij veel (food)festivals hoog op de agenda. Toch ziet Good Fish Foundation het vaak bij de verkoop van vis misgaan en staan er tonijn, gamba’s en zeebaars op het menu. De Seafood Parade is het eerste festival waar alle verkochte vis ook ècht duurzaam is. Chef-kok John Spruit (wereldkampioen dankzij zijn stamppot met coquilles) is de gastheer van het festival en neemt een aantal van de kook- en fileerdemonstraties voor zijn rekening. Voor kinderen is er onder andere een workshop garnalen pellen en verzorgt Fisky Petfood duurzame vis snacks voor honden. Tijdens het luisteren naar bliksem-colleges van o.a. het Marine Stewardship Council en de Good Fish Foundation kun je stemmen op de 5 meest duurzame visrestaurants van Nederland. Weten wat er nog meer te krijgen en te doen is op de Seafood Parade? Zie dan Seafood Parade, Mini Foodtruck Festival op facebook.

Goede Vis – wat is dat?

‘Goede Vis’ is op een verantwoorde manier gekweekt (ASC-keurmerk) of gevangen (MSC-keurmerk). Voor wilde vis houdt dit onder andere in dat de soort niet wordt overbevist, er weinig bijvangst is en de bijvangst geen bedreigde of beschermde diersoorten bevat. Daarnaast veroorzaakt de vistechniek geen schade aan de zeebodem én is er een gedegen managementsysteem dat bovengenoemde kwesties reguleert. Voor verantwoorde kweekvis geldt dat de kwekerij geen kwetsbare of beschermde natuur mag aantasten, er geen antibiotica of chemicaliën wordt gebruikt, de vis zoveel mogelijk plantaardig voedsel eet en dat de soort zich in gevangenschap kan voortplanten. Makreel, haring, mosselen en oesters zijn allemaal voorbeelden van ‘Goede Vis’ en hebben het ASC- en MSC-keurmerk en de kleur groen op de VISwijzer van de Good Fish Foundation. Ook vis van de bijvangstwijzer kun je trouwens met een gerust hart eten. Wil je meer voorbeelden of uitleg over visproblemen? Kijk op goedevis.nl.

Wereld Oceanendag 2019

De Seafood Parade – mini foodtruck festival – van zondag 16 september is de aanloop naar een nog groter duurzaam vis-festival op Wereld Oceanendag op 8 juni 2019. Good Fish Foundation hoopt hiermee een zeer groot publiek kennis te laten maken met duurzame en verantwoorde vis. Zet ‘m alvast in je agenda!

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

Culinair
Restaurant ‘t Kalkoentje Rhenen viert 30-jarig bestaan

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 30 jaar en viert dat met een speciaal jubileummenu waarin toppers uit de afgelopen 30 jaar. Het restaurant van chef-eigenaar Nico Klaver is tevens geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het jubileum werd op 8 novemb...

Blog
Blog URBN FOLKS: het team klaarstomen

De RestaurantKrant volgt de ervaringen van ondernemer Martijn van den Hurk en gastoloog Jeannine Sok uit Nijmegen. Maandelijks plaatsen we een blog over de ontwikkelingen en hun ervaringen, ze houden jou op de hoogte van de opening van een nieuw merk in Nijmegen tegenover het station - URBN FOLKS. ...

Amsterdam Culinair
Nieuw: private dining bij MOMO

Als pionier van de high-end Aziatische cuisine in Amsterdam lanceert Yossi Eliyahoo, oprichter en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, het nieuwe exclusieve private dining concept van MOMO Restaurant, Bar & Lounge na een decennium van ongeëvenaarde service en design. Met de lancering van deze ...

Franchise Friendly Concepts sluit zich aan bij NLVVM

Franchise Friendly Concepts – de onderneming die de ketens Kwalitaria en Délifrance in beheer heeft – sluit zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Sinds 2014 bundelen de grootste namen binnen deze branche hun krachten en streven naar een strak georganiseerde...

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: