Eerste diploma's SVH Gastronomie uitgereikt

2 juli 2019 | David Bakker

Op maandag 1 juli hebben deelnemers van het Alliance College een primeur gepakt: zij hebben als allereerste het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam.

11 van de 15 deelnemers hebben met succes het pittige examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van SVH Meestergastheer Xavier Giesen en SVH Meesterkok Onno Kokmeijer die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique, samen met SVH, ontwikkeld hebben. Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni plaats. Het examen is afgenomen door SVH Meesterkok Robert Kranenborg, SVH Wijnmeester Anjo de Bont (De Moerbei*) en door SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Het Savarijn). De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

 

Opleiding

In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant,  kwamen in de thema’s volledig tot hun recht. Marc van Gulick Voorzitter Alliance Gastronomique: “Als Alliance Gastronomique zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen bewerkstelligen met behulp van het SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.”

 

De geslaagde deelnemers zijn:

Rein Denneman                          Merlet* Schoorl

Bert-Jan Jipping                          Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren

Jop Kessels                                 De Zwaan* Etten-Leur

Niels Dooyeweert                        Het Koetshuis* Bennekom

Michelle vd Bunt                          Restaurant De Leuf* Ubachsberg

Leon Vermaire                             Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp

Marieke Löhr                                De Burgemeester* Linschoten

Niels Overmeire                           De Bokkedoorns Haarlem

Hendrieka Roersma                     Kaatje bij de Sluis* Blokzijl

Arjan Speelman                            Restaurant Ciel Bleu, Amsterdam.

Leon Aben                                    Restaurant De Treeswijkhoeve Waalre

 

Binden, boeien, behouden

“Nederland is in toenemende mate een culinaire bestemming van formaat voor het culi-toerisme. Daar hebben we trendsettende experts voor nodig. Het diploma SVH Gastronomie draagt hier aan bij. Maar bovenal is het diploma een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restauranteurs een manier om medewerkers doorgroeiperspectief te bieden en daarmee helpt dit om medewerkers te binden, boeien en te behouden”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. In de nabije toekomst staat het examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

De opleiding

Het Alliance College heeft deze opleiding Gastronomie niet alleen exclusief ontwikkeld voor medewerkers van de leden van de Alliance. In de nabije toekomst kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze opleiding. Bij de opleiding draait het om het verleiden, proeven en combineren. De deelnemers hebben van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten geleerd.

Over Alliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 52jaar later is zij een culinaire vereniging in Europa met 38 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de leden en medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: