Eerste diploma's SVH Gastronomie uitgereikt

2 juli 2019 | David Bakker

Op maandag 1 juli hebben deelnemers van het Alliance College een primeur gepakt: zij hebben als allereerste het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam.

11 van de 15 deelnemers hebben met succes het pittige examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van SVH Meestergastheer Xavier Giesen en SVH Meesterkok Onno Kokmeijer die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique, samen met SVH, ontwikkeld hebben. Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni plaats. Het examen is afgenomen door SVH Meesterkok Robert Kranenborg, SVH Wijnmeester Anjo de Bont (De Moerbei*) en door SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Het Savarijn). De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

 

Opleiding

In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant,  kwamen in de thema’s volledig tot hun recht. Marc van Gulick Voorzitter Alliance Gastronomique: “Als Alliance Gastronomique zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen bewerkstelligen met behulp van het SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.”

 

De geslaagde deelnemers zijn:

Rein Denneman                          Merlet* Schoorl

Bert-Jan Jipping                          Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren

Jop Kessels                                 De Zwaan* Etten-Leur

Niels Dooyeweert                        Het Koetshuis* Bennekom

Michelle vd Bunt                          Restaurant De Leuf* Ubachsberg

Leon Vermaire                             Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp

Marieke Löhr                                De Burgemeester* Linschoten

Niels Overmeire                           De Bokkedoorns Haarlem

Hendrieka Roersma                     Kaatje bij de Sluis* Blokzijl

Arjan Speelman                            Restaurant Ciel Bleu, Amsterdam.

Leon Aben                                    Restaurant De Treeswijkhoeve Waalre

 

Binden, boeien, behouden

“Nederland is in toenemende mate een culinaire bestemming van formaat voor het culi-toerisme. Daar hebben we trendsettende experts voor nodig. Het diploma SVH Gastronomie draagt hier aan bij. Maar bovenal is het diploma een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restauranteurs een manier om medewerkers doorgroeiperspectief te bieden en daarmee helpt dit om medewerkers te binden, boeien en te behouden”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. In de nabije toekomst staat het examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

De opleiding

Het Alliance College heeft deze opleiding Gastronomie niet alleen exclusief ontwikkeld voor medewerkers van de leden van de Alliance. In de nabije toekomst kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze opleiding. Bij de opleiding draait het om het verleiden, proeven en combineren. De deelnemers hebben van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten geleerd.

Over Alliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 52jaar later is zij een culinaire vereniging in Europa met 38 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de leden en medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: