Eerste diploma's SVH Gastronomie uitgereikt

2 juli 2019 | David Bakker

Op maandag 1 juli hebben deelnemers van het Alliance College een primeur gepakt: zij hebben als allereerste het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam.

11 van de 15 deelnemers hebben met succes het pittige examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van SVH Meestergastheer Xavier Giesen en SVH Meesterkok Onno Kokmeijer die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique, samen met SVH, ontwikkeld hebben. Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni plaats. Het examen is afgenomen door SVH Meesterkok Robert Kranenborg, SVH Wijnmeester Anjo de Bont (De Moerbei*) en door SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Het Savarijn). De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

 

Opleiding

In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant,  kwamen in de thema’s volledig tot hun recht. Marc van Gulick Voorzitter Alliance Gastronomique: “Als Alliance Gastronomique zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen bewerkstelligen met behulp van het SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.”

 

De geslaagde deelnemers zijn:

Rein Denneman                          Merlet* Schoorl

Bert-Jan Jipping                          Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren

Jop Kessels                                 De Zwaan* Etten-Leur

Niels Dooyeweert                        Het Koetshuis* Bennekom

Michelle vd Bunt                          Restaurant De Leuf* Ubachsberg

Leon Vermaire                             Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp

Marieke Löhr                                De Burgemeester* Linschoten

Niels Overmeire                           De Bokkedoorns Haarlem

Hendrieka Roersma                     Kaatje bij de Sluis* Blokzijl

Arjan Speelman                            Restaurant Ciel Bleu, Amsterdam.

Leon Aben                                    Restaurant De Treeswijkhoeve Waalre

 

Binden, boeien, behouden

“Nederland is in toenemende mate een culinaire bestemming van formaat voor het culi-toerisme. Daar hebben we trendsettende experts voor nodig. Het diploma SVH Gastronomie draagt hier aan bij. Maar bovenal is het diploma een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restauranteurs een manier om medewerkers doorgroeiperspectief te bieden en daarmee helpt dit om medewerkers te binden, boeien en te behouden”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. In de nabije toekomst staat het examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

De opleiding

Het Alliance College heeft deze opleiding Gastronomie niet alleen exclusief ontwikkeld voor medewerkers van de leden van de Alliance. In de nabije toekomst kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze opleiding. Bij de opleiding draait het om het verleiden, proeven en combineren. De deelnemers hebben van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten geleerd.

Over Alliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 52jaar later is zij een culinaire vereniging in Europa met 38 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de leden en medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: