Eerste diploma's SVH Gastronomie uitgereikt

2 juli 2019 | David Bakker

Op maandag 1 juli hebben deelnemers van het Alliance College een primeur gepakt: zij hebben als allereerste het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam.

11 van de 15 deelnemers hebben met succes het pittige examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van SVH Meestergastheer Xavier Giesen en SVH Meesterkok Onno Kokmeijer die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique, samen met SVH, ontwikkeld hebben. Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni plaats. Het examen is afgenomen door SVH Meesterkok Robert Kranenborg, SVH Wijnmeester Anjo de Bont (De Moerbei*) en door SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Het Savarijn). De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

 

Opleiding

In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant,  kwamen in de thema’s volledig tot hun recht. Marc van Gulick Voorzitter Alliance Gastronomique: “Als Alliance Gastronomique zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen bewerkstelligen met behulp van het SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.”

 

De geslaagde deelnemers zijn:

Rein Denneman                          Merlet* Schoorl

Bert-Jan Jipping                          Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren

Jop Kessels                                 De Zwaan* Etten-Leur

Niels Dooyeweert                        Het Koetshuis* Bennekom

Michelle vd Bunt                          Restaurant De Leuf* Ubachsberg

Leon Vermaire                             Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp

Marieke Löhr                                De Burgemeester* Linschoten

Niels Overmeire                           De Bokkedoorns Haarlem

Hendrieka Roersma                     Kaatje bij de Sluis* Blokzijl

Arjan Speelman                            Restaurant Ciel Bleu, Amsterdam.

Leon Aben                                    Restaurant De Treeswijkhoeve Waalre

 

Binden, boeien, behouden

“Nederland is in toenemende mate een culinaire bestemming van formaat voor het culi-toerisme. Daar hebben we trendsettende experts voor nodig. Het diploma SVH Gastronomie draagt hier aan bij. Maar bovenal is het diploma een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restauranteurs een manier om medewerkers doorgroeiperspectief te bieden en daarmee helpt dit om medewerkers te binden, boeien en te behouden”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. In de nabije toekomst staat het examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

De opleiding

Het Alliance College heeft deze opleiding Gastronomie niet alleen exclusief ontwikkeld voor medewerkers van de leden van de Alliance. In de nabije toekomst kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze opleiding. Bij de opleiding draait het om het verleiden, proeven en combineren. De deelnemers hebben van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten geleerd.

Over Alliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 52jaar later is zij een culinaire vereniging in Europa met 38 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de leden en medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: