Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam

3 november 2015 |
Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam<

Dutch Cuisine bundelt haar krachten met maar liefst 15 partijen in de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Deze samenwerking
van bedrijfsleven, ngo’s en overheid, waaronder de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, wil belemmeringen wegnemen om verduurzaming van de voedselconsumptie te versnellen. Gisteren ondertekende staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met de andere deelnemers de Green Deal.

Alle schakels uit de voedselketen
Het op de kaart zetten van een duurzame Nederlandse keuken en eetcultuur voor een groot publiek zowel nationaal als internationaal is de missie van Dutch Cuisine. In deze Green Deal gaat de organisatie samenwerken met alle schakels uit de voedselketen. Zo wordt de creativiteit van chef-koks verder gestimuleerd. Naast Dutch Cuisine ondertekenden nog veertien andere partijen de Green Deal: ministerie Infrastructuur en Milieu, ministerie Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Ede, gemeente Groningen, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen University, Koppert Cress en GroentenFruit Huis.

Smaaklessen voor jongeren
De deelnemende partijen werken in wisselende samenwerkingsverbanden voor een periode van drie jaar aan projecten om kennis te delen, instrumenten te ontwikkelen en bekendheid te genereren voor het thema. Zo geeft de Green Deal naar eigen zeggen impulsen aan de innovatiekracht van de horeca, aan nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en aan ‘gastronomische’ profilering in het buitenland. Toekomstige projecten beginnen al vorm te krijgen. Zo moet de toekomstige consument en restaurantbezoekers volgens de organisatie ook getraind worden. Binnenkort krijgen daarom Nederlandse jongeren smaaklessen om zo de smaken uit de natuur te herontdekken. Nog een ander samenwerkingsverband werkt aan culinaire en culturele routes voor Nederlandse en buitenlandse toeristen ter promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur.

Van menukaart naar de eigen keuken
Het eerste project ‘Eiwittransitie via de menukaart’ is al van start gegaan. Het gaat om een pilot waarbij restaurants uit de regio Amsterdam alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart zetten. Hierbij is de creativiteit van chefs essentieel om fantastische, lekkere en betaalbare gerechten op de kaart te zetten met tot op heden onderbenutte eiwitten zoals rivierkreeftjes, bokjes- en ganzenvlees en alternatieve eiwitten zoals algen, bonen en knolgewassen.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Personalia Culinair
Prins Mauritshuis Blokzijl heeft nieuwe 'aanvoerder'

Net voor het sluiten van de transfermarkt op 2 september 2019 heeft het ‘kookteam Oranje’ zich versterkt met Seb Smit! Het huidige team van chefs komt onder zijn algehele leiding te staan en zal de verdere groei na de intensieve verbouw van het Prins Mauritshuis in smakelijke banen leide...

Food Awards
Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek wint ABN AMRO Best Newcomer Retail Award

Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 17 september de ‘ABN AMRO Best Newcomer Retail Award’ gewonnen. “Wat een fantastisch nieuws”, zegt Eric Habraken van De Verspillingsfabriek. “Ook voor HMSHost International en Amsterdam Airport Schiphol natuur...

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: