Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam

3 november 2015 |
Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam<

Dutch Cuisine bundelt haar krachten met maar liefst 15 partijen in de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Deze samenwerking
van bedrijfsleven, ngo’s en overheid, waaronder de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, wil belemmeringen wegnemen om verduurzaming van de voedselconsumptie te versnellen. Gisteren ondertekende staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met de andere deelnemers de Green Deal.

Alle schakels uit de voedselketen
Het op de kaart zetten van een duurzame Nederlandse keuken en eetcultuur voor een groot publiek zowel nationaal als internationaal is de missie van Dutch Cuisine. In deze Green Deal gaat de organisatie samenwerken met alle schakels uit de voedselketen. Zo wordt de creativiteit van chef-koks verder gestimuleerd. Naast Dutch Cuisine ondertekenden nog veertien andere partijen de Green Deal: ministerie Infrastructuur en Milieu, ministerie Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Ede, gemeente Groningen, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen University, Koppert Cress en GroentenFruit Huis.

Smaaklessen voor jongeren
De deelnemende partijen werken in wisselende samenwerkingsverbanden voor een periode van drie jaar aan projecten om kennis te delen, instrumenten te ontwikkelen en bekendheid te genereren voor het thema. Zo geeft de Green Deal naar eigen zeggen impulsen aan de innovatiekracht van de horeca, aan nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en aan ‘gastronomische’ profilering in het buitenland. Toekomstige projecten beginnen al vorm te krijgen. Zo moet de toekomstige consument en restaurantbezoekers volgens de organisatie ook getraind worden. Binnenkort krijgen daarom Nederlandse jongeren smaaklessen om zo de smaken uit de natuur te herontdekken. Nog een ander samenwerkingsverband werkt aan culinaire en culturele routes voor Nederlandse en buitenlandse toeristen ter promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur.

Van menukaart naar de eigen keuken
Het eerste project ‘Eiwittransitie via de menukaart’ is al van start gegaan. Het gaat om een pilot waarbij restaurants uit de regio Amsterdam alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart zetten. Hierbij is de creativiteit van chefs essentieel om fantastische, lekkere en betaalbare gerechten op de kaart te zetten met tot op heden onderbenutte eiwitten zoals rivierkreeftjes, bokjes- en ganzenvlees en alternatieve eiwitten zoals algen, bonen en knolgewassen.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: