Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam

3 november 2015
Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam

Dutch Cuisine bundelt haar krachten met maar liefst 15 partijen in de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Deze samenwerking
van bedrijfsleven, ngo’s en overheid, waaronder de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, wil belemmeringen wegnemen om verduurzaming van de voedselconsumptie te versnellen. Gisteren ondertekende staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met de andere deelnemers de Green Deal.

*Alle schakels uit de voedselketen*
Het op de kaart zetten van een duurzame Nederlandse keuken en eetcultuur voor een groot publiek zowel nationaal als internationaal is de missie van Dutch Cuisine. In deze Green Deal gaat de organisatie samenwerken met alle schakels uit de voedselketen. Zo wordt de creativiteit van chef-koks verder gestimuleerd. Naast Dutch Cuisine ondertekenden nog veertien andere partijen de Green Deal: ministerie Infrastructuur en Milieu, ministerie Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Ede, gemeente Groningen, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen University, Koppert Cress en GroentenFruit Huis.

*Smaaklessen voor jongeren*
De deelnemende partijen werken in wisselende samenwerkingsverbanden voor een periode van drie jaar aan projecten om kennis te delen, instrumenten te ontwikkelen en bekendheid te genereren voor het thema. Zo geeft de Green Deal naar eigen zeggen impulsen aan de innovatiekracht van de horeca, aan nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en aan ‘gastronomische’ profilering in het buitenland. Toekomstige projecten beginnen al vorm te krijgen. Zo moet de toekomstige consument en restaurantbezoekers volgens de organisatie ook getraind worden. Binnenkort krijgen daarom Nederlandse jongeren smaaklessen om zo de smaken uit de natuur te herontdekken. Nog een ander samenwerkingsverband werkt aan culinaire en culturele routes voor Nederlandse en buitenlandse toeristen ter promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur.

*Van menukaart naar de eigen keuken*
Het eerste project ‘Eiwittransitie via de menukaart’ is al van start gegaan. Het gaat om een pilot waarbij restaurants uit de regio Amsterdam alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart zetten. Hierbij is de creativiteit van chefs essentieel om fantastische, lekkere en betaalbare gerechten op de kaart te zetten met tot op heden onderbenutte eiwitten zoals rivierkreeftjes, bokjes- en ganzenvlees en alternatieve eiwitten zoals algen, bonen en knolgewassen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws