Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam

3 november 2015 |
Dutch Cuisine zet zich in voor duurzaam<

Dutch Cuisine bundelt haar krachten met maar liefst 15 partijen in de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Deze samenwerking
van bedrijfsleven, ngo’s en overheid, waaronder de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, wil belemmeringen wegnemen om verduurzaming van de voedselconsumptie te versnellen. Gisteren ondertekende staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met de andere deelnemers de Green Deal.

Alle schakels uit de voedselketen
Het op de kaart zetten van een duurzame Nederlandse keuken en eetcultuur voor een groot publiek zowel nationaal als internationaal is de missie van Dutch Cuisine. In deze Green Deal gaat de organisatie samenwerken met alle schakels uit de voedselketen. Zo wordt de creativiteit van chef-koks verder gestimuleerd. Naast Dutch Cuisine ondertekenden nog veertien andere partijen de Green Deal: ministerie Infrastructuur en Milieu, ministerie Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Ede, gemeente Groningen, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen University, Koppert Cress en GroentenFruit Huis.

Smaaklessen voor jongeren
De deelnemende partijen werken in wisselende samenwerkingsverbanden voor een periode van drie jaar aan projecten om kennis te delen, instrumenten te ontwikkelen en bekendheid te genereren voor het thema. Zo geeft de Green Deal naar eigen zeggen impulsen aan de innovatiekracht van de horeca, aan nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en aan ‘gastronomische’ profilering in het buitenland. Toekomstige projecten beginnen al vorm te krijgen. Zo moet de toekomstige consument en restaurantbezoekers volgens de organisatie ook getraind worden. Binnenkort krijgen daarom Nederlandse jongeren smaaklessen om zo de smaken uit de natuur te herontdekken. Nog een ander samenwerkingsverband werkt aan culinaire en culturele routes voor Nederlandse en buitenlandse toeristen ter promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur.

Van menukaart naar de eigen keuken
Het eerste project ‘Eiwittransitie via de menukaart’ is al van start gegaan. Het gaat om een pilot waarbij restaurants uit de regio Amsterdam alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart zetten. Hierbij is de creativiteit van chefs essentieel om fantastische, lekkere en betaalbare gerechten op de kaart te zetten met tot op heden onderbenutte eiwitten zoals rivierkreeftjes, bokjes- en ganzenvlees en alternatieve eiwitten zoals algen, bonen en knolgewassen.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: