Dit zijn de beste Pays d’Oc IGP wijnen op de Nederlandse wijnkaart

28 november 2017 | Thijs Jacobs

Na een uitgebreide proeverij zijn maandagavond in restaurant The French Connection in Amsterdam de beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar favoriete Pays d’Oc IGP wijn van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.

50 wijnen op de proeftafel – 5 winnaars


Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De 5 wijnen die na telling van de stemmen als winnaars uit de bus rolden, zijn:

1. Domaine Verena Wyss, "Verena's Collection", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn

2. Chateau de Gourgazaud, "La vigne de ma mère", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse

3. Domaine Paul Mas, "Mas des Tannes Reserve", Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam

4. Domaine Collovray & Terrier, "Péché de Vignes", Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist

5. Domaine Gayda, "Chemin de Moscou", Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

Nederlands Pays d’Oc IGP ambassadeur Peter Klosse


Pays d’Oc ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: ‘De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen. Daarnaast vind je in de Pays d’Oc nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca.'

Na de masterclass verzorgde  de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties - en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens overtuigend laten zien.

Over Pays d’Oc IGP


Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Food
Ministers: voedselveiligheid verder versterken urgent

De Commissie Sorgdrager heeft een grondige analyse gemaakt van de wijze waarop de fipronilcrisis is afgehandeld en spreekt alle relevante actoren –het bedrijfsleven, de toezichthouders en departementen– aan op hun functioneren. Het beeld dat het rapport schetst is niet fraai. De pluimvee...

Michelin Bocuse d'Or
Lars Drost en de pijn van Turijn

Ruim een week geleden wurmde hij zijn witte koksmuts van zijn bezwete voorhoofd. Trots, voldaan en zelfverzekerd zocht hij een stoel op. De Europese finale van de Bocuse d'Or zat er op voor Lars Drost. De afgelopen vijf uur en vijfendertig minuten koken was een explosie van de energie die de afg...

Food Advertorial
GRATIS Aviko Oerfriet Proefpakket!

Oerfriet van Aviko smaakt als zelfgemaakt, is heerlijk knapperig en bakt goudbruin. Precies wat je gasten het allerliefst willen. Proef zelf het verschil en vraag een GRATIS proefpakket aan. Ambachtelijke, verse frietjes met de juiste ‘bite’, een goudbruine kleur en een volle aardappe...

Groenten Duurzaamheid
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van bio-groenten

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Ruim acht jaar geleden schreven we een artikel over de kwestie of je groenten nou wel of niet i...

Tech Advertorial
De Lindenhof Giethoorn kiest voor Micros en Suite8

De Lindenhof prijkt al jaren achtereen hoog op de ranglijsten van beste restaurants in Nederland. Maar de patron-cuisinier Martin Kruithof telt ook internationaal mee. Dat bewijzen de twee Michelinsterren die een kroon op zijn creatieve talent betekenen. Dat zijn naam als topkok stevig verankerd is,...

Events Culinair
Gault&Millau Theater op Folie Culinaire 2018

Gault&Millau krijgt een eigen bezoekerspaviljoen op Folie Culinaire 2018, waar Limburgse chefs gerechten koken met producten van exposanten en die combineren met mooie wijnen. Folie Culinaire vindt plaats tijdens horecavakbeurs BBB Maastricht (8 t/m 10 oktober) en wordt gezien als hét int...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: