Dineren in Mediterrane sferen met Chef-kok Xander Backus

27 maart 2019 | Yonne van Geene

Ze zeggen dat de gerechten die je bereidt, veel zeggen over wie je bent. We gingen op een gastronomische expeditie om erachter te komen wie Xander Backus (24) - Chef-kok van Lucia's Restaurant - écht is en hoe zijn visie als kok wordt weerspiegeld in de gerechten die hij bereidt. Het beroep van chef-kok wordt doorgaans geassocieerd met een hoge werkdruk en lange werkdagen. Xander blijft echter te allen tijde dicht bij zichzelf en weet het hoofd koel te houden. Tijdens een charismatisch interview leert Xander ons dat talent, uithoudingsvermogen en passie de geheime ingrediënten zijn voor succes op de lange termijn. Maar waar begon hij en hoe bracht hij zijn passie voor lekker eten naar Lucia's keuken?

Xander ontkracht de opvatting dat je een koksopleiding nodig hebt om stappen te maken binnen de culinaire wereld. Hij bewijst dat een passie voor koken, gecombineerd met een flinke dosis interesse en zelfstudie je zover kunnen brengen als je ambitie. Met een twinkeling in zijn ogen vertelt hij dat hij begon met koken op regelmatige basis toen hij pas twaalf jaar oud was. Zijn huis werd omgetoverd tot een restaurant voor buren, familie, vrienden en zelfs onbekenden. Met trots vervolgt hij: “de gasten kochten de ingrediënten en hiermee kookte ik 5-gangendiners voor ze met bijpassende wijnen. Per week had ik zo’n tien gasten – ik was de gelukkigste jongen ter wereld als ik zag hoe ze van mijn gerechten genoten.” Maar koken als hobby was duidelijk niet genoeg voor hem. Nadat hij Hotel Management had afgerond en werkzaam was geweest in verschillende restaurants in toenmalige woonplaats Doetinchem, was het tijd voor meer.

Lucy’s Kitchen

Hij was tweeëntwintig jaar oud toen hij naar Amsterdam verhuisde, op zoek naar nieuwe avonturen. Xander begon bij Lucy’s Kitchen, onderdeel van het aparthotel Cityden up in Amstelveen. Hier kreeg hij de kans om een restaurant te runnen en een internationale menukaart op te stellen, voornamelijk gericht op het serveren van ‘comfort food’ aan hotelgasten. Hoewel hij het naar zijn zin had bij Lucy’s, begon het toch weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Hij had een nieuwe uitdaging nodig; hij wilde een concept creëren gericht op zowel hotelgasten als externe gasten.

Een nieuwe fase

In februari 2019 werd zijn droom werkelijkheid en zijn ambitie bracht hem naar de volgende fase in zijn jonge, maar vastberaden carrière. De opening van het gloednieuwe aparthotel Cityden The Garden was précies de uitdaging waar hij op had gehoopt. Bij Lucia’s, het restaurant op de begane grond van Cityden The Garden, krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen als chef-kok, zowel verantwoordelijk voor conceptontwikkeling van het ruimtelijkerestaurant, als het management van het restaurantteam. Xander heeft hiermee decarrièreladder binnen Cityden beklommen en inmiddels verrast hij gasten op dagelijkse basis met zijn veelzijdige, Mediterrane menu.

Waar staat Lucia’s Restaurant voor?

Lucia’s is een Mediterraan restaurant in hartje Amstelveen, waar gasten kunnen genieten van een gebalanceerd menu, variërend van vlees tot vis, vegetarische en vegan opties. Het concept is gericht op verse, kwalitatieve producten. Lucia’s is een plek waar simpele ingrediënten zoals pompoen perfect fungeren als hoofdingrediënt, zonder (onnodige) toevoegingen of een overdaad aan kruiden. Het restaurant haalt de groenten uit Nederland, stuk voor stuk biologisch geproduceerd. Deze lokale ingrediënten worden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse delicatessen, zodat gasten Mediterrane authenticiteit en smaak kunnen ervaren.

Parallel aan de heerlijke gerechten, zijn de open keuken en gezellige, moderne atmosfeer de aspecten die Lucia’s Restaurant een unieke plek maken. Hier voegt Xander het volgende aan toe: “The Chefs’ Table is een onderscheidend kenmerk van het restaurant; een kans voor gasten om aan te schuiven aan het aanrecht. Ze kunnen toekijken hoe hun eten wordt bereidt, terwijl ze genieten van heerlijke wijnen en een praatje kunnen maken met de chefs.”

Lucia’s is een intiem, veelzijdig restaurant: naast het restaurantgedeelte, is er ook een gezellige lounge met een openhaard. Overal waar je kijkt zie je (hang)planten, boeken en gezelschapspellen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud; voor ieder wat wils. Dit is volledig in lijn met Cityden’s slogan ‘the convenience of choice.’

Een onvergetelijke ervaring

Tot slot deelt Xander zijn visie voor Lucia’s Restaurant met ons: "elke keer wanneer een gast een voet over de drempel zet, is dit een mijlpaal voor mijn team. We vinden dat alle gasten speciale aandacht en een onvergetelijke ervaring verdienen. Heerlijke gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Ons uiteindelijke doel is om een vol restaurant te hebben, niet vol met mensen, maar vol van geluk."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: