Dineren in Mediterrane sferen met Chef-kok Xander Backus

27 maart 2019 | Yonne van Geene

Ze zeggen dat de gerechten die je bereidt, veel zeggen over wie je bent. We gingen op een gastronomische expeditie om erachter te komen wie Xander Backus (24) - Chef-kok van Lucia's Restaurant - écht is en hoe zijn visie als kok wordt weerspiegeld in de gerechten die hij bereidt. Het beroep van chef-kok wordt doorgaans geassocieerd met een hoge werkdruk en lange werkdagen. Xander blijft echter te allen tijde dicht bij zichzelf en weet het hoofd koel te houden. Tijdens een charismatisch interview leert Xander ons dat talent, uithoudingsvermogen en passie de geheime ingrediënten zijn voor succes op de lange termijn. Maar waar begon hij en hoe bracht hij zijn passie voor lekker eten naar Lucia's keuken?

Xander ontkracht de opvatting dat je een koksopleiding nodig hebt om stappen te maken binnen de culinaire wereld. Hij bewijst dat een passie voor koken, gecombineerd met een flinke dosis interesse en zelfstudie je zover kunnen brengen als je ambitie. Met een twinkeling in zijn ogen vertelt hij dat hij begon met koken op regelmatige basis toen hij pas twaalf jaar oud was. Zijn huis werd omgetoverd tot een restaurant voor buren, familie, vrienden en zelfs onbekenden. Met trots vervolgt hij: “de gasten kochten de ingrediënten en hiermee kookte ik 5-gangendiners voor ze met bijpassende wijnen. Per week had ik zo’n tien gasten – ik was de gelukkigste jongen ter wereld als ik zag hoe ze van mijn gerechten genoten.” Maar koken als hobby was duidelijk niet genoeg voor hem. Nadat hij Hotel Management had afgerond en werkzaam was geweest in verschillende restaurants in toenmalige woonplaats Doetinchem, was het tijd voor meer.

Lucy’s Kitchen

Hij was tweeëntwintig jaar oud toen hij naar Amsterdam verhuisde, op zoek naar nieuwe avonturen. Xander begon bij Lucy’s Kitchen, onderdeel van het aparthotel Cityden up in Amstelveen. Hier kreeg hij de kans om een restaurant te runnen en een internationale menukaart op te stellen, voornamelijk gericht op het serveren van ‘comfort food’ aan hotelgasten. Hoewel hij het naar zijn zin had bij Lucy’s, begon het toch weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Hij had een nieuwe uitdaging nodig; hij wilde een concept creëren gericht op zowel hotelgasten als externe gasten.

Een nieuwe fase

In februari 2019 werd zijn droom werkelijkheid en zijn ambitie bracht hem naar de volgende fase in zijn jonge, maar vastberaden carrière. De opening van het gloednieuwe aparthotel Cityden The Garden was précies de uitdaging waar hij op had gehoopt. Bij Lucia’s, het restaurant op de begane grond van Cityden The Garden, krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen als chef-kok, zowel verantwoordelijk voor conceptontwikkeling van het ruimtelijkerestaurant, als het management van het restaurantteam. Xander heeft hiermee decarrièreladder binnen Cityden beklommen en inmiddels verrast hij gasten op dagelijkse basis met zijn veelzijdige, Mediterrane menu.

Waar staat Lucia’s Restaurant voor?

Lucia’s is een Mediterraan restaurant in hartje Amstelveen, waar gasten kunnen genieten van een gebalanceerd menu, variërend van vlees tot vis, vegetarische en vegan opties. Het concept is gericht op verse, kwalitatieve producten. Lucia’s is een plek waar simpele ingrediënten zoals pompoen perfect fungeren als hoofdingrediënt, zonder (onnodige) toevoegingen of een overdaad aan kruiden. Het restaurant haalt de groenten uit Nederland, stuk voor stuk biologisch geproduceerd. Deze lokale ingrediënten worden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse delicatessen, zodat gasten Mediterrane authenticiteit en smaak kunnen ervaren.

Parallel aan de heerlijke gerechten, zijn de open keuken en gezellige, moderne atmosfeer de aspecten die Lucia’s Restaurant een unieke plek maken. Hier voegt Xander het volgende aan toe: “The Chefs’ Table is een onderscheidend kenmerk van het restaurant; een kans voor gasten om aan te schuiven aan het aanrecht. Ze kunnen toekijken hoe hun eten wordt bereidt, terwijl ze genieten van heerlijke wijnen en een praatje kunnen maken met de chefs.”

Lucia’s is een intiem, veelzijdig restaurant: naast het restaurantgedeelte, is er ook een gezellige lounge met een openhaard. Overal waar je kijkt zie je (hang)planten, boeken en gezelschapspellen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud; voor ieder wat wils. Dit is volledig in lijn met Cityden’s slogan ‘the convenience of choice.’

Een onvergetelijke ervaring

Tot slot deelt Xander zijn visie voor Lucia’s Restaurant met ons: "elke keer wanneer een gast een voet over de drempel zet, is dit een mijlpaal voor mijn team. We vinden dat alle gasten speciale aandacht en een onvergetelijke ervaring verdienen. Heerlijke gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Ons uiteindelijke doel is om een vol restaurant te hebben, niet vol met mensen, maar vol van geluk."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: