Dineren in Mediterrane sferen met Chef-kok Xander Backus

27 maart 2019 | Yonne van Geene

Ze zeggen dat de gerechten die je bereidt, veel zeggen over wie je bent. We gingen op een gastronomische expeditie om erachter te komen wie Xander Backus (24) - Chef-kok van Lucia's Restaurant - écht is en hoe zijn visie als kok wordt weerspiegeld in de gerechten die hij bereidt. Het beroep van chef-kok wordt doorgaans geassocieerd met een hoge werkdruk en lange werkdagen. Xander blijft echter te allen tijde dicht bij zichzelf en weet het hoofd koel te houden. Tijdens een charismatisch interview leert Xander ons dat talent, uithoudingsvermogen en passie de geheime ingrediënten zijn voor succes op de lange termijn. Maar waar begon hij en hoe bracht hij zijn passie voor lekker eten naar Lucia's keuken?

Xander ontkracht de opvatting dat je een koksopleiding nodig hebt om stappen te maken binnen de culinaire wereld. Hij bewijst dat een passie voor koken, gecombineerd met een flinke dosis interesse en zelfstudie je zover kunnen brengen als je ambitie. Met een twinkeling in zijn ogen vertelt hij dat hij begon met koken op regelmatige basis toen hij pas twaalf jaar oud was. Zijn huis werd omgetoverd tot een restaurant voor buren, familie, vrienden en zelfs onbekenden. Met trots vervolgt hij: “de gasten kochten de ingrediënten en hiermee kookte ik 5-gangendiners voor ze met bijpassende wijnen. Per week had ik zo’n tien gasten – ik was de gelukkigste jongen ter wereld als ik zag hoe ze van mijn gerechten genoten.” Maar koken als hobby was duidelijk niet genoeg voor hem. Nadat hij Hotel Management had afgerond en werkzaam was geweest in verschillende restaurants in toenmalige woonplaats Doetinchem, was het tijd voor meer.

Lucy’s Kitchen

Hij was tweeëntwintig jaar oud toen hij naar Amsterdam verhuisde, op zoek naar nieuwe avonturen. Xander begon bij Lucy’s Kitchen, onderdeel van het aparthotel Cityden up in Amstelveen. Hier kreeg hij de kans om een restaurant te runnen en een internationale menukaart op te stellen, voornamelijk gericht op het serveren van ‘comfort food’ aan hotelgasten. Hoewel hij het naar zijn zin had bij Lucy’s, begon het toch weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Hij had een nieuwe uitdaging nodig; hij wilde een concept creëren gericht op zowel hotelgasten als externe gasten.

Een nieuwe fase

In februari 2019 werd zijn droom werkelijkheid en zijn ambitie bracht hem naar de volgende fase in zijn jonge, maar vastberaden carrière. De opening van het gloednieuwe aparthotel Cityden The Garden was précies de uitdaging waar hij op had gehoopt. Bij Lucia’s, het restaurant op de begane grond van Cityden The Garden, krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen als chef-kok, zowel verantwoordelijk voor conceptontwikkeling van het ruimtelijkerestaurant, als het management van het restaurantteam. Xander heeft hiermee decarrièreladder binnen Cityden beklommen en inmiddels verrast hij gasten op dagelijkse basis met zijn veelzijdige, Mediterrane menu.

Waar staat Lucia’s Restaurant voor?

Lucia’s is een Mediterraan restaurant in hartje Amstelveen, waar gasten kunnen genieten van een gebalanceerd menu, variërend van vlees tot vis, vegetarische en vegan opties. Het concept is gericht op verse, kwalitatieve producten. Lucia’s is een plek waar simpele ingrediënten zoals pompoen perfect fungeren als hoofdingrediënt, zonder (onnodige) toevoegingen of een overdaad aan kruiden. Het restaurant haalt de groenten uit Nederland, stuk voor stuk biologisch geproduceerd. Deze lokale ingrediënten worden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse delicatessen, zodat gasten Mediterrane authenticiteit en smaak kunnen ervaren.

Parallel aan de heerlijke gerechten, zijn de open keuken en gezellige, moderne atmosfeer de aspecten die Lucia’s Restaurant een unieke plek maken. Hier voegt Xander het volgende aan toe: “The Chefs’ Table is een onderscheidend kenmerk van het restaurant; een kans voor gasten om aan te schuiven aan het aanrecht. Ze kunnen toekijken hoe hun eten wordt bereidt, terwijl ze genieten van heerlijke wijnen en een praatje kunnen maken met de chefs.”

Lucia’s is een intiem, veelzijdig restaurant: naast het restaurantgedeelte, is er ook een gezellige lounge met een openhaard. Overal waar je kijkt zie je (hang)planten, boeken en gezelschapspellen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud; voor ieder wat wils. Dit is volledig in lijn met Cityden’s slogan ‘the convenience of choice.’

Een onvergetelijke ervaring

Tot slot deelt Xander zijn visie voor Lucia’s Restaurant met ons: "elke keer wanneer een gast een voet over de drempel zet, is dit een mijlpaal voor mijn team. We vinden dat alle gasten speciale aandacht en een onvergetelijke ervaring verdienen. Heerlijke gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Ons uiteindelijke doel is om een vol restaurant te hebben, niet vol met mensen, maar vol van geluk."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: