Dineren in Mediterrane sferen met Chef-kok Xander Backus

27 maart 2019 | Yonne van Geene

Ze zeggen dat de gerechten die je bereidt, veel zeggen over wie je bent. We gingen op een gastronomische expeditie om erachter te komen wie Xander Backus (24) - Chef-kok van Lucia's Restaurant - écht is en hoe zijn visie als kok wordt weerspiegeld in de gerechten die hij bereidt. Het beroep van chef-kok wordt doorgaans geassocieerd met een hoge werkdruk en lange werkdagen. Xander blijft echter te allen tijde dicht bij zichzelf en weet het hoofd koel te houden. Tijdens een charismatisch interview leert Xander ons dat talent, uithoudingsvermogen en passie de geheime ingrediënten zijn voor succes op de lange termijn. Maar waar begon hij en hoe bracht hij zijn passie voor lekker eten naar Lucia's keuken?

Xander ontkracht de opvatting dat je een koksopleiding nodig hebt om stappen te maken binnen de culinaire wereld. Hij bewijst dat een passie voor koken, gecombineerd met een flinke dosis interesse en zelfstudie je zover kunnen brengen als je ambitie. Met een twinkeling in zijn ogen vertelt hij dat hij begon met koken op regelmatige basis toen hij pas twaalf jaar oud was. Zijn huis werd omgetoverd tot een restaurant voor buren, familie, vrienden en zelfs onbekenden. Met trots vervolgt hij: “de gasten kochten de ingrediënten en hiermee kookte ik 5-gangendiners voor ze met bijpassende wijnen. Per week had ik zo’n tien gasten – ik was de gelukkigste jongen ter wereld als ik zag hoe ze van mijn gerechten genoten.” Maar koken als hobby was duidelijk niet genoeg voor hem. Nadat hij Hotel Management had afgerond en werkzaam was geweest in verschillende restaurants in toenmalige woonplaats Doetinchem, was het tijd voor meer.

Lucy’s Kitchen

Hij was tweeëntwintig jaar oud toen hij naar Amsterdam verhuisde, op zoek naar nieuwe avonturen. Xander begon bij Lucy’s Kitchen, onderdeel van het aparthotel Cityden up in Amstelveen. Hier kreeg hij de kans om een restaurant te runnen en een internationale menukaart op te stellen, voornamelijk gericht op het serveren van ‘comfort food’ aan hotelgasten. Hoewel hij het naar zijn zin had bij Lucy’s, begon het toch weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Hij had een nieuwe uitdaging nodig; hij wilde een concept creëren gericht op zowel hotelgasten als externe gasten.

Een nieuwe fase

In februari 2019 werd zijn droom werkelijkheid en zijn ambitie bracht hem naar de volgende fase in zijn jonge, maar vastberaden carrière. De opening van het gloednieuwe aparthotel Cityden The Garden was précies de uitdaging waar hij op had gehoopt. Bij Lucia’s, het restaurant op de begane grond van Cityden The Garden, krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen als chef-kok, zowel verantwoordelijk voor conceptontwikkeling van het ruimtelijkerestaurant, als het management van het restaurantteam. Xander heeft hiermee decarrièreladder binnen Cityden beklommen en inmiddels verrast hij gasten op dagelijkse basis met zijn veelzijdige, Mediterrane menu.

Waar staat Lucia’s Restaurant voor?

Lucia’s is een Mediterraan restaurant in hartje Amstelveen, waar gasten kunnen genieten van een gebalanceerd menu, variërend van vlees tot vis, vegetarische en vegan opties. Het concept is gericht op verse, kwalitatieve producten. Lucia’s is een plek waar simpele ingrediënten zoals pompoen perfect fungeren als hoofdingrediënt, zonder (onnodige) toevoegingen of een overdaad aan kruiden. Het restaurant haalt de groenten uit Nederland, stuk voor stuk biologisch geproduceerd. Deze lokale ingrediënten worden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse delicatessen, zodat gasten Mediterrane authenticiteit en smaak kunnen ervaren.

Parallel aan de heerlijke gerechten, zijn de open keuken en gezellige, moderne atmosfeer de aspecten die Lucia’s Restaurant een unieke plek maken. Hier voegt Xander het volgende aan toe: “The Chefs’ Table is een onderscheidend kenmerk van het restaurant; een kans voor gasten om aan te schuiven aan het aanrecht. Ze kunnen toekijken hoe hun eten wordt bereidt, terwijl ze genieten van heerlijke wijnen en een praatje kunnen maken met de chefs.”

Lucia’s is een intiem, veelzijdig restaurant: naast het restaurantgedeelte, is er ook een gezellige lounge met een openhaard. Overal waar je kijkt zie je (hang)planten, boeken en gezelschapspellen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud; voor ieder wat wils. Dit is volledig in lijn met Cityden’s slogan ‘the convenience of choice.’

Een onvergetelijke ervaring

Tot slot deelt Xander zijn visie voor Lucia’s Restaurant met ons: "elke keer wanneer een gast een voet over de drempel zet, is dit een mijlpaal voor mijn team. We vinden dat alle gasten speciale aandacht en een onvergetelijke ervaring verdienen. Heerlijke gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Ons uiteindelijke doel is om een vol restaurant te hebben, niet vol met mensen, maar vol van geluk."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: