Dertien chefs strijden om plek in Nederlandse finale Bocuse d’Or

Auteur: Redactie
Awards Gastronomie Events 15 juni 2023
Dertien chefs strijden om plek in Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni staat de Cookoff voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or op het programma. Dertien chefs strijden tijdens dit evenement voor een van de vijf finaleplekken voor de prestigieuze kookwedstrijd. De eindstrijd wordt op 18 september, tijdens Gastvrij Rotterdam, gehouden.

Het is niet gebruikelijk dat er een extra voorronde wordt afgewerkt, maar de organisatie ziet zich door het overweldigende aantal aanmeldingen voor de finale, plus de hoge kwaliteit van de chefs die zich kandidaat hebben gesteld, genoodzaakt om een tussenronde in te voeren. In totaal hebben vijftien teams zich aangemeld voor de Nederlandse finale. Tijdens de Cookoff zal er gekookt worden door enkel de chef, zonder hulp van commis.

De deelnemers

Paskal Karels (Karels Restaurant | Hotel), John Smeets (Budget Catering), Louis Craninckx (Odille), Maarten Duives (zzp-chef-kok), Jos van der Noll (Le Nord), Djailany van de Laarschot (Restaurant Nastrium), Mark Captein (Orangerie De Pol), Pasquale Carfora (Restaurant Aroma), Jeffrey Kuster (Het Seminar), Leendert Klaassens, (patissier chef-kok en culinair adviseur), Sjaak-Jan de Jong (Auberge de l'Ill), Mitchell Tromp (Cuisine D'Amis) en Marco van der Wijngaard, (’t Amsterdammertje*) zijn de dertien deelnemers die op 19 juni strijden voor een plekje in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or.

De dertien chefs krijgen tijdens de drie uur durende Cookoff de opdracht om op basis van een Mystery Box een gerecht te maken. Daarnaast mogen zij gebruikmaken van ingrediënten die op een merchandisetafel ter beschikking worden gesteld door de sponsoren en partners van Bocuse d’Or Nederland. Een vakjury bestaande uit Arjan Speelman (sterrenchef bij Ciel Bleu** gevestigd in Hotel Okura), François Geurds (SVH Meesterkok bij FG Foodlabs en FG Restaurant**), Marcel de Leeuw (SVH Meesterkok, Chef2Chef Manager bij Nestlé professional), Alain Alders (SVH Meesterkok, F&B manager bij The Duke Golf Nistelrode) en Marco Poldervaart (SVH Meesterkok bij ’t Havenmantsje) zal bepalen welke vijf chefs er doorgaan naar de finale.

Bocuse d’Or

De Bocuse d’Or geldt als de grootste gastronomische competitie ter wereld. De naar chef-kok Paul Bocuse vernoemde wedstrijd wordt sinds 1987 om de twee jaar gehouden, met de acht zeges van Frankrijk als record. Landen als Denemarken en Noorwegen hebben eveneens meerdere overwinningen achter hun naam staan. Deelnemers aan de Nederlandse finale van 18 september strijden voor een plekje in de Europese finale, die op 19 en 20 maart 2024 in Noorwegen op het programma staat. De wereldfinale wordt in 2025 in het Franse Lyon gehouden.

Officiële partners

Bocuse d’Or Nederland heeft een aantal officiële partners die deelname aan de internationale wedstrijden mogelijk maken: Perridon Holdings, CHEF Néstle Professional, Tork, De RestaurantKrant, BRITA, VanDrie Group, BModesto, Imperial Heritage Caviar, Koppert Cress, SVH, Le Nouveau Chef, François Geurds Group, Gastvrij Rotterdam, Entree, Spijker en Co en Raspberry Craft.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws