David Bakker: mijn drie favoriete interviews

29 december 2020 | David Bakker

Maar liefst vijf maanden hielden de restaurants dit jaar de deuren noodgedwongen gesloten. Een rollercoaster door de hel voor veel horecaondernemers. Van NOW, naar afhalen en bezorgen, tijdelijk open, dan weer sluiten. Weinig tot geen perspectief... Er wordt veel gevraagd van de branche. 

Journalistiek bedrijven in het jaar 2020 zal ik niet snel vergeten, ook de ontmoetingen niet. Die waren vaak digitaal, maar daardoor niet minder intens. Onderstaand lees je drie interviews die ik dit jaar heb afgenomen, die veel indruk op mij hebben gemaakt. 

Dagboek van een ondernemer

Aan het begin van de coronacrisis belde ik onze vaste columnist Fernando op. Ik vroeg hem of hij onze lezer dagelijks op de hoogte wilde houden over hoe hij deze crisis te lijf ging. We gingen het samen doen: hij deed zijn verhaal, ik schreeft het op. In de eerste week belden we iedere dag om 15.00 uur. Hij deed z'n verhaal, ik schreef het op. Hij zag het nooit somber in. Althans, zo kwam hij over. Hij dacht in kansen en maakte van zijn afhaal- en bezorgsysteem een succes. Een 'gedwongen' testcase.

Stijn Verstijnen, general manager Deliveroo Nederland

Data, data en nog eens data. Waar de afgelopen jaren de afhaal- en bezorgmarkt gestaag groeide, explodeerde die markt in 2020. Helaas weten we allemaal waarom. Veel ondernemers lopen nu rond met de vraag of - en misschien ook wel hoe - ze de afhaal en bezorgmarkt optimaal kunnen bereiken op het moment dat de deuren weer open mogen. In dit interview vertelde Stijn Verstijnen ronduit over de voordelen van data, delivery only restaurants en virtual brands. Hoe ziet de toekomst eruit? 

Restaurant Amarone heeft de strijd gewonnen

Er was een tijd in 2020 dat corona nog geen rol speelde. Begin februari ging ik langs bij sterrenzaak Amarone in Rotterdam. Eigenaar en chef-kok Jan van Dobben was in zijn nopjes. Na een noodgedwongen sluiting van ruim een halfjaar na een brand, ging hij eind februari weer open. De veerkracht en energie spatte er vanaf.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

Economie Internationaal
Just Eat Takeaway noteert ongekende groei

De coronacrisis heeft Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) geen windeieren gelegd. Het bedrijf zag een flinke toename in het aantal bestellingen: in het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, dat is 53 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt ...

Achtergronden Gastronomie
Tommy Janssen en Vera Voorend openen restaurant Maeve in Utrecht centrum

Na jaren bij diverse toprestaurants gewerkt te hebben openen Tommy Janssen en Vera Voorend restaurant Maeve in de zomer van 2021. “We hebben jaren gei?nvesteerd in het opdoen van kennis en ervaring en nu is het tijd om onze droom te verwezenlijken en voor onszelf te beginnen.” Het res ...

Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: