Dagboek Fernando Jonker: Vakantie

11 mei 2020 | David Bakker

Als de dag van gisteren herinner ik mij het nieuws dat we onze gasten moesten bellen omdat de overheid besloot per direct horeca te sluiten. Rare gewaarwording toen stadstoezicht kwam controleren of iedereen wel daadwerkelijk de deuren had gesloten.

Een gevoel van verslagenheid en ongeloof ging er door ons heen. Toch hadden Mark en ik er rekening mee gehouden dat het vroeg of laat zou gebeuren.

Om ons heen zagen we veel horecaondernemers met afhaal en bezorging beginnen. In overleg met het team hebben we een week de tijd genomen om te gaan bepalen wat we zouden gaan doen. Ik associeer veel in het leven met voetbal. En ook nu: wat we ook gaan doen, geen paniekvoetbal.

Een week later begonnen we met iedere dag drie gerechten. Mensen konden  via whatsapp hun bestelling doorgeven. Ik ben iemand met weinig stress. Wat voor mijzelf wel een kracht is maar voor mijn collega’s af en toe niet leuk kan zijn. Het komt bij mij altijd wel goed. En ik ben een man die vaak zes gooit. Je kan zes gooien wat je wil, maar in deze coronatijd is zes gooien niet genoeg.

De eerste week stroomde de appjes binnen en mijn telefoon leek wel aan mijn hand vastgegroeid. Daarbij kwam het ontwikkelen van de menu’s en alle obstakels die je tegenkomt tijdens de transitie van een restaurant naar een afhaalrestaurant. Stress heb ik ervaren, zoals ik die niet eerder heb ervaren. Zoveel komt er op je af.

En dan heb ik de mazzel een compagnon te hebben die alle randzaken regelt met betrekking tot subsidies en personeelszaken. Na de eerste week was ik gesloopt. Spieren verstijfd, hoofdpijn en gewoon echt vermoeid. Iedere dag was een aardige opgave. De werktijden veranderede, en hoewel ik minder uur per dag ging werken, is het voor mij veel zwaarder geweest dan voor het coronatijdperk.

Nu aantal weken verder hebben we onze draai gevonden. Het maakt het wat gemakkelijker maar het blijft evengoed best zwaar. Omdat wij al een vakantie in de planning hadden staan hebben we in overleg met ons personeel. ( Rutger en Isabel) besloten de vakantie aan te houden. Ook omdat we even tot ons zelf kunnen komen en om te kunnen bedenken hoe we verder zullen gaan vanaf 1 juni. Het scheelt ook weer dat we dan de vakantiedagen niet op een ander moment hoeven op te nemen wanneer we wellicht wat normaler kunnen draaien met Fernando’s.

Ik wil bij deze iedereen bedanken die ons heeft gesteund in de afgelopen weken. Dan denk ik in de eerste plaats aan al onze gasten voor het vertrouwen in ons. Leveranciers die meedenken en behulpzaam zijn. Buurman Ed voor de gesprekjes, adviezen en zijn inloopkoeling. Ondernemers, kennissen, vrienden, familie. Mijn vriendin, mijn kinderen en natuurlijk mijn compagnon Mark, souschef Rutger en gastvrouw Isabel.

Namens team Fernando’ s wensen wij iedereen gezondheid en geluk toe deze komende tijd! Mensen hou jullie hoofd omhoog!

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Wet- en regelgeving
Nieuwe wetgeving maakt verkrijgbaarheid alcohol voor jongeren lastiger

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: