Crowdfunding werkt voor restaurateur

8 februari 2013 |
Crowdfunding werkt voor restaurateur<

Banken zijn tegenwoordig niet meer zo happig om te investeren in nieuwe ondernemingen. Crowdfunding is het fenomeen waarmee ondernemers toch financiële ondersteuning ontvangen.

Stefan Vreugdenburg, eigenaar van restaurant Blauw in Utrecht, Amsterdam en Den Haag en Blauw To Go in Bilthoven en Houten, besloot particuliere investeerders aan te trekken. In een telefonisch interview met De RestaurantKrant vertelt hij over zijn ervaringen met crowdfunding en de bank.

Waarom bent u op zoek gegaan naar alternatieve financieringsvormen?
"De bank doet niks, het duurt lang voordat ze iets laten horen en denken alleen maar aan zichzelf. Mark Tamsma, directeur van Horeca Accountancy bracht mij op het idee om geld te verzamelen via crowdfunding. Op de website "Geldvoorelkaar.nl":http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx heb ik naar investeerders gezocht."
Hoe zorg je ervoor dat mensen willen investeren?
"Via Geldvoorelkaar.nl maak je een project aan. Je vraagt om geld en biedt daarvoor een rente af te lossen in een bepaalde tijd. De identiteit van de investeerder is anoniem. Als ze willen, nemen ze contact met GVE. Het heeft waarschijnlijk in mijn voordeel gewerkt dat ik al een succesvol bedrijf in Utrecht en Amsterdam heb. Mensen konden zelf uitzoeken of het zinvol was om te investeren. Voor een nieuw concept is dat een stuk moeilijker, omdat je nog niet kunt bewijzen of het gaat slagen. In zo’n geval kun je beter investeerders uit je directe omgeving zoeken."

Is de rol van de bank veranderd?
"Ja. De bank had altijd al een terughoudende positie ten opzichte van de horeca, maar de geldkraan is nu helemaal dichtgedraaid. De bank toont geen 'ballen'. Met meer ondersteuning vanuit de bank zouden er veel meer dingen te realiseren zijn dan nu het geval is."

Crowdfunding zou een laatste uitweg zijn. Bent u het daarmee eens?
"Daar ben ik het niet mee eens. Wie een plan met veel enthousiasme en een financiële ounderbouwing presenteert, vindt daar snel veel mensen voor die in je willen investeren."

U heeft plannen om een vestiging van Blauw te openen in Rotterdam. Wordt dat weer gerealiseerd met crowdfunding?
"Jazeker."

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: