Crowdfunding werkt voor restaurateur

8 februari 2013 |
Crowdfunding werkt voor restaurateur<

Banken zijn tegenwoordig niet meer zo happig om te investeren in nieuwe ondernemingen. Crowdfunding is het fenomeen waarmee ondernemers toch financiële ondersteuning ontvangen.

Stefan Vreugdenburg, eigenaar van restaurant Blauw in Utrecht, Amsterdam en Den Haag en Blauw To Go in Bilthoven en Houten, besloot particuliere investeerders aan te trekken. In een telefonisch interview met De RestaurantKrant vertelt hij over zijn ervaringen met crowdfunding en de bank.

Waarom bent u op zoek gegaan naar alternatieve financieringsvormen?
"De bank doet niks, het duurt lang voordat ze iets laten horen en denken alleen maar aan zichzelf. Mark Tamsma, directeur van Horeca Accountancy bracht mij op het idee om geld te verzamelen via crowdfunding. Op de website "Geldvoorelkaar.nl":http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx heb ik naar investeerders gezocht."
Hoe zorg je ervoor dat mensen willen investeren?
"Via Geldvoorelkaar.nl maak je een project aan. Je vraagt om geld en biedt daarvoor een rente af te lossen in een bepaalde tijd. De identiteit van de investeerder is anoniem. Als ze willen, nemen ze contact met GVE. Het heeft waarschijnlijk in mijn voordeel gewerkt dat ik al een succesvol bedrijf in Utrecht en Amsterdam heb. Mensen konden zelf uitzoeken of het zinvol was om te investeren. Voor een nieuw concept is dat een stuk moeilijker, omdat je nog niet kunt bewijzen of het gaat slagen. In zo’n geval kun je beter investeerders uit je directe omgeving zoeken."

Is de rol van de bank veranderd?
"Ja. De bank had altijd al een terughoudende positie ten opzichte van de horeca, maar de geldkraan is nu helemaal dichtgedraaid. De bank toont geen 'ballen'. Met meer ondersteuning vanuit de bank zouden er veel meer dingen te realiseren zijn dan nu het geval is."

Crowdfunding zou een laatste uitweg zijn. Bent u het daarmee eens?
"Daar ben ik het niet mee eens. Wie een plan met veel enthousiasme en een financiële ounderbouwing presenteert, vindt daar snel veel mensen voor die in je willen investeren."

U heeft plannen om een vestiging van Blauw te openen in Rotterdam. Wordt dat weer gerealiseerd met crowdfunding?
"Jazeker."

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: