Crowdfunding werkt voor restaurateur

8 februari 2013
Crowdfunding werkt voor restaurateur

Banken zijn tegenwoordig niet meer zo happig om te investeren in nieuwe ondernemingen. Crowdfunding is het fenomeen waarmee ondernemers toch financiële ondersteuning ontvangen.

Stefan Vreugdenburg, eigenaar van restaurant Blauw in Utrecht, Amsterdam en Den Haag en Blauw To Go in Bilthoven en Houten, besloot particuliere investeerders aan te trekken. In een telefonisch interview met De RestaurantKrant vertelt hij over zijn ervaringen met crowdfunding en de bank.

*Waarom bent u op zoek gegaan naar alternatieve financieringsvormen?*
"De bank doet niks, het duurt lang voordat ze iets laten horen en denken alleen maar aan zichzelf. Mark Tamsma, directeur van "Horeca Accountancy":http://www.horeca-accountancy.nl/, bracht mij op het idee om geld te verzamelen via crowdfunding. Op de website "Geldvoorelkaar.nl":http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx heb ik naar investeerders gezocht."

*Hoe zorg je ervoor dat mensen willen investeren?*
"Via Geldvoorelkaar.nl maak je een project aan. Je vraagt om geld en biedt daarvoor een rente af te lossen in een bepaalde tijd. De identiteit van de investeerder is anoniem. Als ze willen, nemen ze contact met GVE. Het heeft waarschijnlijk in mijn voordeel gewerkt dat ik al een succesvol bedrijf in Utrecht en Amsterdam heb. Mensen konden zelf uitzoeken of het zinvol was om te investeren. Voor een nieuw concept is dat een stuk moeilijker, omdat je nog niet kunt bewijzen of het gaat slagen. In zo’n geval kun je beter investeerders uit je directe omgeving zoeken."

*Is de rol van de bank veranderd?*
"Ja. De bank had altijd al een terughoudende positie ten opzichte van de horeca, maar de geldkraan is nu helemaal dichtgedraaid. De bank toont geen 'ballen'. Met meer ondersteuning vanuit de bank zouden er veel meer dingen te realiseren zijn dan nu het geval is."

*Crowdfunding zou een laatste uitweg zijn. Bent u het daarmee eens?*
"Daar ben ik het niet mee eens. Wie een plan met veel enthousiasme en een financiële ounderbouwing presenteert, vindt daar snel veel mensen voor die in je willen investeren."

*U heeft plannen om een vestiging van Blauw te openen in Rotterdam. Wordt dat weer gerealiseerd met crowdfunding?*
"Jazeker."

~Marijn Brok~

Overig nieuws