Crowdfunding werkt voor restaurateur

8 februari 2013 |
Crowdfunding werkt voor restaurateur<

Banken zijn tegenwoordig niet meer zo happig om te investeren in nieuwe ondernemingen. Crowdfunding is het fenomeen waarmee ondernemers toch financiële ondersteuning ontvangen.

Stefan Vreugdenburg, eigenaar van restaurant Blauw in Utrecht, Amsterdam en Den Haag en Blauw To Go in Bilthoven en Houten, besloot particuliere investeerders aan te trekken. In een telefonisch interview met De RestaurantKrant vertelt hij over zijn ervaringen met crowdfunding en de bank.

Waarom bent u op zoek gegaan naar alternatieve financieringsvormen?
"De bank doet niks, het duurt lang voordat ze iets laten horen en denken alleen maar aan zichzelf. Mark Tamsma, directeur van Horeca Accountancy bracht mij op het idee om geld te verzamelen via crowdfunding. Op de website "Geldvoorelkaar.nl":http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx heb ik naar investeerders gezocht."
Hoe zorg je ervoor dat mensen willen investeren?
"Via Geldvoorelkaar.nl maak je een project aan. Je vraagt om geld en biedt daarvoor een rente af te lossen in een bepaalde tijd. De identiteit van de investeerder is anoniem. Als ze willen, nemen ze contact met GVE. Het heeft waarschijnlijk in mijn voordeel gewerkt dat ik al een succesvol bedrijf in Utrecht en Amsterdam heb. Mensen konden zelf uitzoeken of het zinvol was om te investeren. Voor een nieuw concept is dat een stuk moeilijker, omdat je nog niet kunt bewijzen of het gaat slagen. In zo’n geval kun je beter investeerders uit je directe omgeving zoeken."

Is de rol van de bank veranderd?
"Ja. De bank had altijd al een terughoudende positie ten opzichte van de horeca, maar de geldkraan is nu helemaal dichtgedraaid. De bank toont geen 'ballen'. Met meer ondersteuning vanuit de bank zouden er veel meer dingen te realiseren zijn dan nu het geval is."

Crowdfunding zou een laatste uitweg zijn. Bent u het daarmee eens?
"Daar ben ik het niet mee eens. Wie een plan met veel enthousiasme en een financiële ounderbouwing presenteert, vindt daar snel veel mensen voor die in je willen investeren."

U heeft plannen om een vestiging van Blauw te openen in Rotterdam. Wordt dat weer gerealiseerd met crowdfunding?
"Jazeker."

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Hilton Culinair
Napolitaanse pizza verovert (Hilton) Amsterdam

Hilton Amsterdam introduceert exclusieve Napolitaanse pizza, in combinatie met champagne. In de Half Moon Lounge wordt de klassieker onder de pizza’s op de kaart gezet. De eigentijdse combinatie met bubbels verleent het oorspronkelijke simpele streetfood uit Napels een gastronomisch tintje. Sp...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Bocuse d'Or
Data Europese finale Bocuse d’Or 2020 bekend

De internationale organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese finale wordt gehouden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 in Tallinn, Estland tijdens de Profexpo Food Village exhibition in de Saku Arena. Gedurende 2 dagen ontmoeten ...

Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: