Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants

24 juli 2013 |
Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants<

In Nederland zien restaurateurs in het hogere segment nog kansen om het tij te keren door het concept om te gooien. In Spanje gaat nog een stuk minder goed met de toprestaurants en sluit
het ene na het andere gegoede adres de deuren. De onlangs door de familie aangekondigde sluiting van Can Fabes per eind augustus (van de in 2011 overleden driesterrenchef Santi Santamaria is slechts een van de trieste voorvallen.
Rijtje 'slachtoffers'
Het tweesterrenrestaurant Gastro in Madrid van chef-kok Sergi Arola gaat binnenkort dicht vanwege een niet meer op te brengen belastingschuld van 150.000 euro. Eerdere sluitingen waren er voor de Madrileense toptenten Jockey, Balzac en Club 31.
Meest bekend is uiteraard de sluiting van elBulli in 2011. Toen deden er al berichten de ronde dat het voor de gebroeders Adrià te duur was om het restaurant in de toenmalige vorm te blijven exploiteren.

Bescherming noodzakelijk
Experts zeggen dat toprestaurants te weinig rendement kunnen maken. Vooral de driesterrenzaken staan onder druk. Er kan in potentie een goede omzet worden gemaakt, maar de kosten zijn vaak torenhoog. Dat is de reden waarom zoveel chefs en restaurateurs op zoek gaan naar inkomsten uit reclamedeals, kookboeken, en cateringactiviteiten. Als die activiteiten door de crisis een stuk minder worden, dan is het toprestaurant zijn bescherming kwijt.

Buitenlandse gasten
Nu de gewone Spanjaard door de crisis geen dure avond uit eten kan betalen, komt haast alle clientèle in de Spaanse topgastronomie uit het buitenland. Zolang ze nog komen.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: