Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants

24 juli 2013
Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants

In Nederland zien restaurateurs in het hogere segment nog kansen om het tij te keren door het concept om te gooien. In Spanje gaat nog een stuk minder goed met de toprestaurants en sluit
het ene na het andere gegoede adres de deuren. De onlangs door de familie aangekondigde sluiting van Can Fabes per eind augustus (van de in 2011 "overleden driesterrenchef Santi Santamaria":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/topchefs-rouwen-om-dood-santamaria/) is slechts een van de trieste voorvallen.

*Rijtje 'slachtoffers'*
Het tweesterrenrestaurant Gastro in Madrid van chef-kok Sergi Arola gaat binnenkort dicht vanwege een niet meer op te brengen belastingschuld van 150.000 euro. Eerdere sluitingen waren er voor de Madrileense toptenten Jockey, Balzac en Club 31.
Meest bekend is uiteraard de sluiting van elBulli in 2011. Toen deden er al berichten de ronde dat het voor de gebroeders Adrià te duur was om het restaurant in de toenmalige vorm te blijven exploiteren.

*Bescherming noodzakelijk*
Experts zeggen dat toprestaurants te weinig rendement kunnen maken. Vooral de driesterrenzaken staan onder druk. Er kan in potentie een goede omzet worden gemaakt, maar de kosten zijn vaak torenhoog. Dat is de reden waarom zoveel chefs en restaurateurs op zoek gaan naar inkomsten uit reclamedeals, kookboeken, en cateringactiviteiten. Als die activiteiten door de crisis een stuk minder worden, dan is het toprestaurant zijn bescherming kwijt.

*Buitenlandse gasten*
Nu de gewone Spanjaard door de crisis geen dure avond uit eten kan betalen, komt haast alle clientèle in de Spaanse topgastronomie uit het buitenland. Zolang ze nog komen.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws