Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants

24 juli 2013 |
Crisis vreet aan Spaanse toprestaurants<

In Nederland zien restaurateurs in het hogere segment nog kansen om het tij te keren door het concept om te gooien. In Spanje gaat nog een stuk minder goed met de toprestaurants en sluit
het ene na het andere gegoede adres de deuren. De onlangs door de familie aangekondigde sluiting van Can Fabes per eind augustus (van de in 2011 overleden driesterrenchef Santi Santamaria is slechts een van de trieste voorvallen.
Rijtje 'slachtoffers'
Het tweesterrenrestaurant Gastro in Madrid van chef-kok Sergi Arola gaat binnenkort dicht vanwege een niet meer op te brengen belastingschuld van 150.000 euro. Eerdere sluitingen waren er voor de Madrileense toptenten Jockey, Balzac en Club 31.
Meest bekend is uiteraard de sluiting van elBulli in 2011. Toen deden er al berichten de ronde dat het voor de gebroeders Adrià te duur was om het restaurant in de toenmalige vorm te blijven exploiteren.

Bescherming noodzakelijk
Experts zeggen dat toprestaurants te weinig rendement kunnen maken. Vooral de driesterrenzaken staan onder druk. Er kan in potentie een goede omzet worden gemaakt, maar de kosten zijn vaak torenhoog. Dat is de reden waarom zoveel chefs en restaurateurs op zoek gaan naar inkomsten uit reclamedeals, kookboeken, en cateringactiviteiten. Als die activiteiten door de crisis een stuk minder worden, dan is het toprestaurant zijn bescherming kwijt.

Buitenlandse gasten
Nu de gewone Spanjaard door de crisis geen dure avond uit eten kan betalen, komt haast alle clientèle in de Spaanse topgastronomie uit het buitenland. Zolang ze nog komen.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: