Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

17 september 2019 | Sico de Moel

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een kleine kaasproeverij.

Een grappig testje waarbij gasten met een gelegenheidsallergie direct door de mand vallen.

Na een natuurlijke rijping van minimaal vier maanden is alle lactose in de kaas omgezet in melkzuur en is deze geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie. 

Kaas in Nederland is een 'vrouwen-ding'. Waar veel boeren altijd bezig zijn met hun koeien en hun melk te verkopen tegen bodemprijzen aan de coöperatie, zoeken slimme boerenvrouwen mogelijkheden om meerwaarde te creëren.

Ze gaan kaas maken. Niet alleen de traditionele kazen van koe of geit, maar ook schapenkaas, kaas van buffelmelk en andere minder voor de hand liggende dieren.

Ze verzamelen kennis, gaan studeren, experimenteren met zuursels, stremsels en bacterieculturen. Soms lukt dat buitengewoon goed en ontstaan er hele bijzondere kazen.

Ik heb veel geleerd van Betty Koster, de kaasexpert van Nederland. Vorig heb ik haar ontmoet op de Academie voor Gastronomie. Ik ben daarna bij haar langs geweest in IJmuiden. We hebben samen tientallen kazen geproefd.

De kennis van Betty is overweldigend. Ze zit vol met enthousiaste verhalen over het ambacht van die Nederlandse gepassioneerde kaasmakers. "Neem het maar op Sico", zei ze. Ik heb dus nu drie uur privécollege op mijn telefoon staan. 

Mijn gasten hebben geen drie uur de tijd om alles te proeven en zich te laten onderdompelen in de wereld van al die gepassioneerde Nederlandse kaasmakers.

Daarom doen we nu bij L'invité een korte Kaasproeverij met bijzondere innovatieve nieuwe Nederlandse kazen. Biologisch, ambachtelijk en kleinschalig geproduceerd.

Prachtige rood- en witflora kazen, schapen- en buffelkazen, van Utrecht tot Terschelling. We laten de Gouda en de Edammer achter ons en maken kennis  met de noviteiten van de nieuwe Nederlandse kaasmakers.

Elke dinsdag, vrijdag en zondag doe ik om 17.00 uur deze bijzondere kaasproeverij bij L'invité. Het duurt een half uurtje. Wel even reserveren via de website www.linvite.nl/kaas.

Say Cheese!

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca blijft gesloten, winkels beperkt open

De horeca blijft voorlopig gesloten. Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer klanten ontvangen, mits op afspraak. Ook winkels mogen klanten ontvangen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend op de persconferentie. De avondklok blijft in elk ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: