Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

17 september 2019 | Sico de Moel

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een kleine kaasproeverij.

Een grappig testje waarbij gasten met een gelegenheidsallergie direct door de mand vallen.

Na een natuurlijke rijping van minimaal vier maanden is alle lactose in de kaas omgezet in melkzuur en is deze geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie. 

Kaas in Nederland is een 'vrouwen-ding'. Waar veel boeren altijd bezig zijn met hun koeien en hun melk te verkopen tegen bodemprijzen aan de coöperatie, zoeken slimme boerenvrouwen mogelijkheden om meerwaarde te creëren.

Ze gaan kaas maken. Niet alleen de traditionele kazen van koe of geit, maar ook schapenkaas, kaas van buffelmelk en andere minder voor de hand liggende dieren.

Ze verzamelen kennis, gaan studeren, experimenteren met zuursels, stremsels en bacterieculturen. Soms lukt dat buitengewoon goed en ontstaan er hele bijzondere kazen.

Ik heb veel geleerd van Betty Koster, de kaasexpert van Nederland. Vorig heb ik haar ontmoet op de Academie voor Gastronomie. Ik ben daarna bij haar langs geweest in IJmuiden. We hebben samen tientallen kazen geproefd.

De kennis van Betty is overweldigend. Ze zit vol met enthousiaste verhalen over het ambacht van die Nederlandse gepassioneerde kaasmakers. "Neem het maar op Sico", zei ze. Ik heb dus nu drie uur privécollege op mijn telefoon staan. 

Mijn gasten hebben geen drie uur de tijd om alles te proeven en zich te laten onderdompelen in de wereld van al die gepassioneerde Nederlandse kaasmakers.

Daarom doen we nu bij L'invité een korte Kaasproeverij met bijzondere innovatieve nieuwe Nederlandse kazen. Biologisch, ambachtelijk en kleinschalig geproduceerd.

Prachtige rood- en witflora kazen, schapen- en buffelkazen, van Utrecht tot Terschelling. We laten de Gouda en de Edammer achter ons en maken kennis  met de noviteiten van de nieuwe Nederlandse kaasmakers.

Elke dinsdag, vrijdag en zondag doe ik om 17.00 uur deze bijzondere kaasproeverij bij L'invité. Het duurt een half uurtje. Wel even reserveren via de website www.linvite.nl/kaas.

Say Cheese!

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: