Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

17 september 2019 | Sico de Moel

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een kleine kaasproeverij.

Een grappig testje waarbij gasten met een gelegenheidsallergie direct door de mand vallen.

Na een natuurlijke rijping van minimaal vier maanden is alle lactose in de kaas omgezet in melkzuur en is deze geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie. 

Kaas in Nederland is een 'vrouwen-ding'. Waar veel boeren altijd bezig zijn met hun koeien en hun melk te verkopen tegen bodemprijzen aan de coöperatie, zoeken slimme boerenvrouwen mogelijkheden om meerwaarde te creëren.

Ze gaan kaas maken. Niet alleen de traditionele kazen van koe of geit, maar ook schapenkaas, kaas van buffelmelk en andere minder voor de hand liggende dieren.

Ze verzamelen kennis, gaan studeren, experimenteren met zuursels, stremsels en bacterieculturen. Soms lukt dat buitengewoon goed en ontstaan er hele bijzondere kazen.

Ik heb veel geleerd van Betty Koster, de kaasexpert van Nederland. Vorig heb ik haar ontmoet op de Academie voor Gastronomie. Ik ben daarna bij haar langs geweest in IJmuiden. We hebben samen tientallen kazen geproefd.

De kennis van Betty is overweldigend. Ze zit vol met enthousiaste verhalen over het ambacht van die Nederlandse gepassioneerde kaasmakers. "Neem het maar op Sico", zei ze. Ik heb dus nu drie uur privécollege op mijn telefoon staan. 

Mijn gasten hebben geen drie uur de tijd om alles te proeven en zich te laten onderdompelen in de wereld van al die gepassioneerde Nederlandse kaasmakers.

Daarom doen we nu bij L'invité een korte Kaasproeverij met bijzondere innovatieve nieuwe Nederlandse kazen. Biologisch, ambachtelijk en kleinschalig geproduceerd.

Prachtige rood- en witflora kazen, schapen- en buffelkazen, van Utrecht tot Terschelling. We laten de Gouda en de Edammer achter ons en maken kennis  met de noviteiten van de nieuwe Nederlandse kaasmakers.

Elke dinsdag, vrijdag en zondag doe ik om 17.00 uur deze bijzondere kaasproeverij bij L'invité. Het duurt een half uurtje. Wel even reserveren via de website www.linvite.nl/kaas.

Say Cheese!

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: