Column: Haal die laptopzombie binnen!

28 maart 2019 | David Bakker

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten.

Steeds meer zelfstandigen en flexwerkers kiezen ervoor om hun werkzaamheden te verrichten in de lokale horeca. Goede koffie, prettige werksfeer en niet de afleidingen van thuis of het kantoor. Alle ‘hipsterlifeveganproofrestaurants' vullen zich met latte macchiato-drinkende dertigers. Er zijn horecaondernemers die deze ‘laptopzombies’ weigeren. Dat is natuurlijk iedereen z’n goed recht, maar ik ga je proberen te overtuigen om ze wél binnen te laten.

Eerst de nadelen. Gezellig is het niet echt, natuurlijk. Hersenloze volwassenen die staren naar hun hagelwitte MacBook Pro, of even hun ogen de rust gunnen en doelloos naar buiten turen. Veel geld geven ze al helemaal niet uit: die twee koppen koffie die ze nuttigen tijdens hun vier uur durende sessie is nou niet echt iets waar je als ondernemer vrolijk van wordt. Vrolijk zijn die flexwerkers overigens zelf ook niet. Deadlines en zeurende bazen zorgen niet echt voor een goed humeur.

Nu begrijp ik dat ik met wel erg sterke argumenten moet komen om je ervan te overtuigen dat je ze wel binnen moet laten. Laat ik beginnen met ‘elke euro is er één’. Maar misschien nog belangrijker: de zaak oogt vol en dat zien voorbijgangers. Niemand gaat in een lege zaak zitten. Geef deze zzp’ers een prominente plek in je zaak, zodat voorbijgangers én gasten die binnenkomen een volle zaak ervaren.

Er is een reden waarom ze jouw zaak bezoeken. De sojamelk, gemberthee, vegancheesecake, de sfeer of het modern Scandinavische design, of gewoon simpelweg de locatie. Een instagram-story is zo gepost en gratis reclame is toch wel erg lekker. In het wereldje van zzp’ers gaat dit als een lopend vuurtje en voor je het weet zit je zaak vol met marketingmanagers en redacteuren. Nogmaals: de vraag is of je het wil, maar veel horecazaken faciliteren de zzp’er wel door ruimte en stopcontacten aan te bieden of een arrangement met onbeperkt koffie en thee voor een passelijke prijs toe te voegen aan het menu.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: