Bijna de helft van de Nederlanders gaat uit eten tijdens de feestdagen

15 december 2017 | Thijs Jacobs

Gastronomie en de kerstperiode blijft een gouden combinatie. Zo blijkt uit onderzoek van IENS dat 47% van de Nederlanders uit eten gaat tijdens de aankomende feestdagen. Hoewel iets meer dan de helft liever thuis kokkerelt, is vooral Tweede Kerstdag erg populair om buiten de deur te eten. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft op deze dag een diner in een restaurant gereserveerd.  

Familie

Dat de feestdagen bij voorkeur doorgebracht worden met dierbaren wordt duidelijk bevestigd in het onderzoek van IENS. Zo nuttigen Nederlanders het kerstdiner in een restaurant het liefst in gezelschap van hun partner (50%) of familieleden (43%). Een minderheid (7%) kiest ervoor om aan tafel te schuiven met vrienden. Opvallend is dat de minste reserveringen zijn gemaakt op Oudejaarsavond (2%) en Nieuwjaarsdag (7%), juist deze feestdagen brengt men liever thuis door. 
 

Wereldkeuken favoriet


Ondanks dat het een speciale gelegenheid is, blijven Nederlanders volgens het onderzoek reserveren bij hun favoriete restauranttypes. De wereldkeuken (21%), Franse keuken (20%) en Italiaanse keuken (9%) vallen het meest in de smaak. De belangrijkste criteria voor het selecteren van een restaurant tijdens de feestdagen zijn het kerstmenu, ambiance en service. Ook de afstand naar het restaurant telt sterk mee in de beslissing. Nederlanders letten in dit geval niet per se op de prijs, men besteedt gemiddeld 45 euro aan een kerstdiner. 
 

In de Randstad de meeste reserveringen

Het onderzoek toont aan dat online groepsreserveringen in Nederland de afgelopen maand met 20% zijn gestegen. De verwachting is dat dit alleen maar toeneemt tot het einde van de kerstperiode. Vooral in de Randstad worden veel kerstdiners in restaurants geboekt. De meeste reserveringen zijn gemaakt in Amsterdam (25%), gevolgd door Utrecht (7%) en Rotterdam (6%).

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Masterclass Talenten Academie in kookstudio Hotel Okura Amsterdam

Deze week vond in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam de eerste editie van ‘Masterclass Talenten Academie’ plaats. Dit is een trainingsprogramma voor achttien talenten vanaf het niveau zelfstandig werkend kok tot beginnend chef, die samen met gerenommeerde chefs uit het vak het traje...

Achtergronden
Konijn gevonden in Chinees restaurant

In een Chinees restaurant in Amstelveen is gisteren een hangoorkonijntje gevonden. Het beestje werd aangetroffen door het personeel, terwijl het knabbelde aan wat blaadjes sla. De politie Amstelveen deelde een foto van het dier om zodoende de eigenaar te vinden. Eigenaar gevonden Konijntje Boe...

Culinair Michelin
’t Nonnetje in Harderwijk volledig vernieuwd

Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig gerestyled. Het door Michelin met twee sterren bekroonde restaurant aan de Vischmarkt is lichter van kleur en heeft een exclusievere sfeer, zonder het informele karakter van het restaurant te verliezen. Lichtere kleuren, exclusievere stoffen,...

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: