Betty Koster benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018

9 maart 2018 | Thijs Jacobs

De Kroatische ambassadeur in Den Haag heeft kaaskoningin Betty Koster van L’Amuse in IJmuiden benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018. Deze benoeming heeft plaats gevonden tijdens een professionele wijnproeverij.

Het is de tweede keer dat in Nederland een Croatian Wine Ambassador is benoemd. Deze eervolle titel is op 8 maart gegaan naar Betty Koster van L’Amuse. Zij is hiermee de opvolger van sommelier Sabas Joosten van de Librije die in 2017 als eerste deze eretitel mocht ontvangen.

Promotie Kroatische wijn

Degene die deze titel ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Dit jaar had het comité een keur aan kandidaten. De keuze had wederom kunnen vallen op één van de topsommeliers die inmiddels werken met Kroatische wijn. Ook had het comité meerdere Nederlandse wijnschrijvers kunnen selecteren die zeer enthousiast over wijnland Kroatië schreven. Echter is dit jaar gekozen voor een opvallende outsider.

Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustovi?-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Prani? en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Koster bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen. “Betty Koster is een alom gewaardeerd vakvrouw in de wereld van de gastronomie, zeker door haar bijzondere talent voor het maken van wijn & kaas pairings. We hebben van haar geleerd dat vele van onze markante Kroatische wijnen van autochtone druiven uitstekende kaaswijnen zijn. Betty heeft hiermee diverse events georganiseerd en meer proeverijen staan al op de planning.”

Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen ook kennismaken met de unieke pairings. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša van Vina Cari? gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Feravino Dika Frankovka.

Over de combinaties zegt Betty Koster: “Het pairen van kaas met wijnen uit Kroatië laat zien hoe eerlijk gemaakte wijn van authentieke druivenrassen perfect past bij onze moderne en klassieke kaassoorten. Het heeft mij in ieder geval verleid en verblijd.”

Personalia Betty Koster en wijnimporteurs Prani? en Swart


De 56-jarige Betty Koster is al sinds 1978 werkzaam in de kaas business. Eerst bij haar oma, daarna heeft ze de kaasafdeling van de Ven versmarkt opgezet. In 1989 is zij, samen met haar echtgenoot Martin, Fromagerie L’Amuse begonnen, wat is uitgegroeid tot twee winkels (in Amsterdam en IJmuiden) en een horecagroothandel. Momenteel werkt Betty aan haar vijfde boek over kaas. Daarnaast geeft ze kaascursussen en training aan horecapersoneel en horeca-opleidingen. Haar specialiteit is het pairen van kaas met allerlei smakelijke zaken zoals wijn, thee, chocolade en jenever.

Mario Prani? en Diederik Swart zijn in 2014 als importeur en groothandel gestart met Croatiangrapes.com. Ze zijn de enige importeur in de Benelux met 100 procent focus op wijn uit Kroatië. Inmiddels hebben zij Kroatische wijnen op de kaart gekregen van vele toprestaurants en inmiddels zijn de wijnen in steeds meer onafhankelijke wijnwinkels verkrijgbaar. We kunnen dus stellen dat Nederland langzaam aan bekend raakt met wijnen uit Kroatië, waar men al sinds de oudheid wijn produceert.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: