Betty Koster benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018

9 maart 2018 | Thijs Jacobs

De Kroatische ambassadeur in Den Haag heeft kaaskoningin Betty Koster van L’Amuse in IJmuiden benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018. Deze benoeming heeft plaats gevonden tijdens een professionele wijnproeverij.

Het is de tweede keer dat in Nederland een Croatian Wine Ambassador is benoemd. Deze eervolle titel is op 8 maart gegaan naar Betty Koster van L’Amuse. Zij is hiermee de opvolger van sommelier Sabas Joosten van de Librije die in 2017 als eerste deze eretitel mocht ontvangen.

Promotie Kroatische wijn

Degene die deze titel ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Dit jaar had het comité een keur aan kandidaten. De keuze had wederom kunnen vallen op één van de topsommeliers die inmiddels werken met Kroatische wijn. Ook had het comité meerdere Nederlandse wijnschrijvers kunnen selecteren die zeer enthousiast over wijnland Kroatië schreven. Echter is dit jaar gekozen voor een opvallende outsider.

Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustovi?-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Prani? en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Koster bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen. “Betty Koster is een alom gewaardeerd vakvrouw in de wereld van de gastronomie, zeker door haar bijzondere talent voor het maken van wijn & kaas pairings. We hebben van haar geleerd dat vele van onze markante Kroatische wijnen van autochtone druiven uitstekende kaaswijnen zijn. Betty heeft hiermee diverse events georganiseerd en meer proeverijen staan al op de planning.”

Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen ook kennismaken met de unieke pairings. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša van Vina Cari? gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Feravino Dika Frankovka.

Over de combinaties zegt Betty Koster: “Het pairen van kaas met wijnen uit Kroatië laat zien hoe eerlijk gemaakte wijn van authentieke druivenrassen perfect past bij onze moderne en klassieke kaassoorten. Het heeft mij in ieder geval verleid en verblijd.”

Personalia Betty Koster en wijnimporteurs Prani? en Swart


De 56-jarige Betty Koster is al sinds 1978 werkzaam in de kaas business. Eerst bij haar oma, daarna heeft ze de kaasafdeling van de Ven versmarkt opgezet. In 1989 is zij, samen met haar echtgenoot Martin, Fromagerie L’Amuse begonnen, wat is uitgegroeid tot twee winkels (in Amsterdam en IJmuiden) en een horecagroothandel. Momenteel werkt Betty aan haar vijfde boek over kaas. Daarnaast geeft ze kaascursussen en training aan horecapersoneel en horeca-opleidingen. Haar specialiteit is het pairen van kaas met allerlei smakelijke zaken zoals wijn, thee, chocolade en jenever.

Mario Prani? en Diederik Swart zijn in 2014 als importeur en groothandel gestart met Croatiangrapes.com. Ze zijn de enige importeur in de Benelux met 100 procent focus op wijn uit Kroatië. Inmiddels hebben zij Kroatische wijnen op de kaart gekregen van vele toprestaurants en inmiddels zijn de wijnen in steeds meer onafhankelijke wijnwinkels verkrijgbaar. We kunnen dus stellen dat Nederland langzaam aan bekend raakt met wijnen uit Kroatië, waar men al sinds de oudheid wijn produceert.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leve...

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: