Avondlockdown mogelijk verlengd; horeca blijft dicht vanaf 17.00 uur

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Corona 10 december 2021
Avondlockdown mogelijk verlengd; horeca blijft dicht vanaf 17.00 uur

Het is waarschijnlijk dat de 'avondlockdown' ook van kracht blijft na 18 december, dat bevestigen ingewijden aan De Telegraaf. De maatregelen kunnen worden verlengd om het hoge aantal coronabesmettingen nog verder terug te dringen. Bovendien zijn er extra zorgen over de omikronvariant die al in 57 landen is ontdekt. De verplichte sluiting van de horeca om 17.00 uur lijkt dus nog niet van de baan. 

Vandaag komt het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om advies uit te brengen aan het demissionaire kabinet. Vervolgens is er op zondag coronaoverleg met de betrokken kabinetsleden op het Catshuis. De coronapersconferentie vindt aanstaande dinsdag plaats (14 december). Dan wordt er meer duidelijk over het verloop van de coronamaatregelen. 

Nog maar 16% positief over corona-aanpak

Demissionair minister-president Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge zullen dinsdag een tandje bij moeten zetten. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR blijkt dat het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid op het laagste punt is sinds het begin van de pandemie. Nog maar 16% is positief over de wijze waarop de overheid het coronavirus probeert in te dammen (39% neutraal, 46% negatief). Bijna de helft (47%) vindt dat Nederland het slechter doet dan anderde landen. De overheid had volgens hen moeten leren van vorige besmettingsgolven.

Van de ondervraagden die zich negatief hebben uitgelaten over het beleid vindt 71 procent dat er (veel) te weinig maatregelen werden ingezet in de strijd tegen het virus. Terwijl 17% juist vindt dat er te veel maatregelen werden getroffen. Maar ook onder de deelnemers die nog wel positief zijn over het beleid, vindt meer dan de helft (56%) dat er te weinig maatregelen zijn.

Deze bevindingen komen uit de 17e ronde van het vragenlijstonderzoek dat het RIVM en de GGD GHOR hebben uitgevoerd tussen 24 en 28 november onder 46.441 deelnemers.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws