Sluiting om 17.00, mondkapjesplicht en 1,5 meter; dit zijn de nieuwe maatregelen

Auteur: Redactie
Corona 29 november 2021
Sluiting om 17.00, mondkapjesplicht en 1,5 meter; dit zijn de nieuwe maatregelen

De horeca moet sinds zondag 28 november vanaf 17.00 uur gesloten zijn. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van vrijdagavond bekend. Ook keert de anderhalvemeterregel terug in de horeca.

Dat betekent dat er meer ruimte tussen de tafels in de horeca gemaakt moet worden. De anderhalvemeterregel is ook verplicht voor plekken 'achter de QR-code'. Het coronatoegangsbewijs blijft van kracht. 

Daarbovenop is het dragen van een mondkapje in de horeca weer verplicht. Aan tafel mag het mondkapje af. Afhalen en bezorgen na 17.00 uur blijft mogelijk in de horeca. Op 14 december zal het demissionair kabinet de situatie opnieuw beoordelen.

Ook niet-essentiele winkels als kleding- en meulbezaken, bioscopen, theaters, pretparken en sportscholen moeten van 17.00 tot 05.00 uur gesloten zijn. De scholen mogen openblijven. Wel komt er een monkapjesplicht om middelbare scholen en op lagere scholen vanaf groep 6. 

Hiermee neemt het kabinet een groot deel van het advies van het Outbreak Management Team over. Twee weken geleden besloot het kabinet om de sluitingstijden van de horeca aan te passen naar 20.00 uur en werd een vaste zitplaats weer verplicht. Een vaste zitplaats in de horeca blijft ook de aankomende drie weken van kracht. 

Steunpakketten

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Maatregelen en dringende adviezen

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.

1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.

Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.

Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.

Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.

Overig nieuws