Amsterdam weer duurste terrasstad

10 juli 2015 |
Amsterdam weer duurste terrasstad

Amsterdam is na 2 jaar weer de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Amsterdam is
€ 23,05 dit is 5,5% hoger dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 2,5% gestegen. Almere is voor het eerst de goedkoopste terrasstad van Nederland. Deze resultaten zijn afkomstig van het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

De top 5
Uit de jaarlijkse inventarisatie van de prijs voor een rondje op het terras (2 koffie, 2 fris, 2 bier, en 2 rosé) blijkt dat Amsterdam dit jaar de duurste terrasstad is. Een rondje kost daar € 23,05. Dat Amsterdam de duurste terrasstad is, is op zich niet verrassend gezien het feit dat hier de vastgoed- en huurprijzen ook fors hoger liggen dan elders in het land. Amsterdam stond vorig jaar nog op de vierde plek, maar heeft dit jaar de koppositie van Haarlem overgenomen. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Den Haag, Haarlem en 's-Hertogenbosch, waarna Utrecht de top 5 afsluit.

Stijgers in de lijst
In Nijmegen zijn de prijzen dit jaar het hardst gestegen met 7,5%, de prijs voor een rondje op het terras ligt hiermee nog altijd lager dan het landelijke gemiddelde. Dit kan dus gezien worden als een inhaalslag. Vanwege de prijsstijging klimt de stad vier plaatsen op de ranglijst naar de 17e plaats. Eindhoven stijgt dit jaar ook fors; vorig jaar stond de stad nog op de 20e plaats, maar door een prijsstijging van 7,3% staat de stad nu op de 15e plek.

De voordeligste steden
Een rondje op het terras kost in Almere gemiddeld € 2,98 minder dan in Amsterdam. Met name liefhebbers van een biertje kunnen het best naar Almere, waar een glas bier gemiddeld € 2,27 kost. Een glas rosé is met € 3,23 het goedkoopst in Almere. Wie liever een glas fris drinkt kan het best naar Breda en voor een kopje koffie naar Arnhem met gemiddelde prijzen van respectievelijk € 2,14 en € 2,07.

Terraskoopkracht het hoogst in Amersfoort
Voor het onderzoek wordt ook jaarlijks de terraskoopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat inwoners van Amersfoort de hoogste terraskoopkracht hebben met gemiddeld 20,4 rondjes per week. De stad wordt op de voet gevolgd door Breda, waar inwoners gemiddeld 20,3 rondjes per week kunnen bestellen. In Groningen en Enschede kan men wekelijks slechts 16,4 rondjes geven. De gemiddelde terraskoopkracht over alle gemeten steden ligt op 18,6 rondjes per week. Hiermee is de terraskoopkracht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, toen men gemiddeld nog 18,8 rondjes per week kon betalen.

Stijging bierprijzen
De stijging van de inkoopprijs van bier is de afgelopen jaren niet volledig doorberekend aan de Nederlandse consument. In de periode van vijf jaar is de inkoopprijs bier met circa 18% gestegen, de horecaondernemers verhoogden de prijs voor een fluitje met slechts 9%.

Trends op het terras
Radler is één van de meest populaire drankjes in deze tijd. Verkocht vorig jaar maar circa 50% van alle onderzochte terrassen Radler, dit jaar verkoopt 95% van de onderzochte bedrijven Radler. De prijs voor een Radler bleef gelijk aan vorig jaar met gemiddeld € 3,21. Op alcoholisch gebied zijn daarnaast cocktails, zoals Gin/Tonic, Hugo en de Aperol Spritz populair. Ook de speciaalbieren doen het goed momenteel. Elke zichzelf respecterende stad heeft één of meerdere ‘eigen’ bieren. Een andere trend zijn drankjes zonder alcohol. 93% van de onderzochte terrassen verkoopt dit jaar 0.0 bieren op het terras, vorig jaar lag dit percentage op 32%.

Trends
Veel horecabedrijven proberen drankjes te serveren die je thuis niet zo kunt krijgen. Zo biedt het merk Fever-Tree bijvoorbeeld verschillende soorten tonics. De ouderwetse limonade doet zijn herintrede in de horeca, in allerlei aparte smaken. Pinkyrose biedt bijvoorbeeld een ‘Dark Caramel Sea Salt’ smaak en Agroposta levert kleine verpakkingen in diverse ‘volwassen’ limonade smaken. Maar ook grote kannen met water gecombineerd met fruit en kruiden zien we steeds vaker. Voor volgend jaar verwachten wij dranken als vermouth en Tinto de Verano te zien op het terras. Tinto de Verano is een mix van rode wijn aangelengd met bruiswater of bitter lemon, ijsblokjes en een schijfje citroen. Het is de simpele versie van een sangria en is daarnaast lichter, ideaal voor de warme zomerdagen.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: