Aandacht voor wijn bij horecaopleidingen verschilt sterk

13 juni 2017 | Roy Spijker

Maandagmiddag ontvingen Jorrit Verhulst (24) en Teide Schepers (17) beiden de Wijnacademie Wisseltrofee vanwege hun uitstekende kennis op het gebied van wijn. De wedstrijd werd voor de 4de keer gehouden om hotelscholen en ROC ’s te stimuleren de kennis bij studenten zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vinologenopleiding.

"Gedegen drankenkennis is van groot belang om succesvol te zijn in de horeca", zei Hans Burghoorn, directeur van het SDEN Examenbureau, die de wisselbeker uitreikte aan de leerlingen, beiden afkomstig van het ROC Mondriaan. Hij benadrukte dat de deelnemende scholen zich onderscheiden omdat ze breed hebben ingezet op specifiek onderwijs van wijn. Zo wordt een goede basis gelegd om onderling de strijd aan te durven gaan.

Goed presterende scholen
Gistermiddag ging het ROC Mondriaan met beide wisselbekers naar huis, waarmee zij hebben bewezen dat het wijnonderwijs binnen hun opleidingsinstituut op een zeer goed niveau is. De leerlingen Jorrit Verhulst en Teide Schepers wonnen respectievelijk een opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie® en een cursus Wijnbrevet. De Wisseltrofee dient als extra stimulans voor de opleidingen om het leerprogramma wijn- en drankenkennis zo in te richten dat de overgang naar de vervolgopleiding tot vinoloog makkelijk te maken is.'

Hoewel de niveauverschillen zowel binnen het hbo als mbo nog steeds groot zijn, stijgt het aantal deelnemende scholen aan SDEN examens dankzij intensief contact met docenten en opleiders. De Wijnacademie heeft intussen steeds beter in kaart welke scholen wel een gedegen drankenkennis bieden om aan de vinologenopleiding te kunnen starten. Binnenkort maakt zij deze lijst op de website www.wijnacademie.nl bekend.

Wedstrijd
Dit jaar deden in totaal 24 leerlingen van 12 opleidingsinstituten mee aan de wedstrijd. Er werd getest op parate wijnkennis en proefkunde. De docenten worden altijd volledig betrokken bij de wedstrijd en middels speciale docentendagen op de hoogte gehouden. Tot nu toe viel het ROC Mondriaan al herhaaldelijk in de prijzen.  

Wijnacademie
Sinds 1974 is de Wijnacademie hét kennisinstituut op het gebied van wijn en gedistilleerd, dat exclusief de hoogste opleidingen voor drankenkennis biedt, zoals Vinoloog en Liquorist van de Wijnacademie, plus het begeleidingstraject voor Magister Vini. De examens worden afgenomen door de branche erkende Stichting Dranken Examens en Normering. De intensivering van de samenwerking met het beroepsonderwijs vormt onderdeel van de algemene stimulering van de drankenkennis in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: