Aandacht voor wijn bij horecaopleidingen verschilt sterk

13 juni 2017 | Roy Spijker

Maandagmiddag ontvingen Jorrit Verhulst (24) en Teide Schepers (17) beiden de Wijnacademie Wisseltrofee vanwege hun uitstekende kennis op het gebied van wijn. De wedstrijd werd voor de 4de keer gehouden om hotelscholen en ROC ’s te stimuleren de kennis bij studenten zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vinologenopleiding.

"Gedegen drankenkennis is van groot belang om succesvol te zijn in de horeca", zei Hans Burghoorn, directeur van het SDEN Examenbureau, die de wisselbeker uitreikte aan de leerlingen, beiden afkomstig van het ROC Mondriaan. Hij benadrukte dat de deelnemende scholen zich onderscheiden omdat ze breed hebben ingezet op specifiek onderwijs van wijn. Zo wordt een goede basis gelegd om onderling de strijd aan te durven gaan.

Goed presterende scholen
Gistermiddag ging het ROC Mondriaan met beide wisselbekers naar huis, waarmee zij hebben bewezen dat het wijnonderwijs binnen hun opleidingsinstituut op een zeer goed niveau is. De leerlingen Jorrit Verhulst en Teide Schepers wonnen respectievelijk een opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie® en een cursus Wijnbrevet. De Wisseltrofee dient als extra stimulans voor de opleidingen om het leerprogramma wijn- en drankenkennis zo in te richten dat de overgang naar de vervolgopleiding tot vinoloog makkelijk te maken is.'

Hoewel de niveauverschillen zowel binnen het hbo als mbo nog steeds groot zijn, stijgt het aantal deelnemende scholen aan SDEN examens dankzij intensief contact met docenten en opleiders. De Wijnacademie heeft intussen steeds beter in kaart welke scholen wel een gedegen drankenkennis bieden om aan de vinologenopleiding te kunnen starten. Binnenkort maakt zij deze lijst op de website www.wijnacademie.nl bekend.

Wedstrijd
Dit jaar deden in totaal 24 leerlingen van 12 opleidingsinstituten mee aan de wedstrijd. Er werd getest op parate wijnkennis en proefkunde. De docenten worden altijd volledig betrokken bij de wedstrijd en middels speciale docentendagen op de hoogte gehouden. Tot nu toe viel het ROC Mondriaan al herhaaldelijk in de prijzen.  

Wijnacademie
Sinds 1974 is de Wijnacademie hét kennisinstituut op het gebied van wijn en gedistilleerd, dat exclusief de hoogste opleidingen voor drankenkennis biedt, zoals Vinoloog en Liquorist van de Wijnacademie, plus het begeleidingstraject voor Magister Vini. De examens worden afgenomen door de branche erkende Stichting Dranken Examens en Normering. De intensivering van de samenwerking met het beroepsonderwijs vormt onderdeel van de algemene stimulering van de drankenkennis in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: