Zilveren Ui uitgereikt aan Margo Reuten

15 september 2009 |
Zilveren Ui uitgereikt aan Margo Reuten

Op maandag 14 september werd in Maasbracht de Zilveren Ui Trofee 2009 uitgereikt. Deze prijs is door Oos Kesbeke van Kesbeke Fijne Tafelzuren uit Amsterdam in het leven geroepen. De trofee wordt toegekend aan een chef-kok die bewijst dat tafelzuur thuishoort in de sterrenkeuken. Dit jaar won Margo Reuten van restaurant Da Vinci de award. Vorig viel de eer te beurt aan Paul Fagel.

Natuurlijk was het voor de aanwezigen geen verrassing meer wie de trofee dit jaar uitgereikt zou krijgen. Wel was iedereen benieuwd naar de recepten die prijswinnares Margo Reuten zou presenteren. De verwachtingen waren hooggespannen; Margo Reuten is immers de eerste en enige vrouwelijke chef-kok met twee Michelinsterren in Nederland. Na geproefd te hebben van de gerechten was duidelijk waarom Reuten deze prijs heeft gewonnen. Verrassende en goed uitgebalanceerde smaken streelden de tong.


Oos Kesbeke had een klassieke kar met tafelzuren meegenomen.

Oos Kesbeke, een rasechte Amsterdammer, hield een praatje tijdens de uitreiking van de prijs aan de Limburgse chef. "Voordat ik voor het eerst naar Maasbracht reed om samen met Margo te koken, was ik nog nooit verder gereden dan Abcoude," zei Kesbeke gekscherend tijdens zijn speech. Zijn praatje was verder doorspekt met typische Amsterdamse humor, grappige anekdotes en veel respect voor Margo en haar medewerkers. De voltallige keukenbrigade werd uitgebreid bedankt door Kesbeke. Het hele team zet immers iedere dag weer een topprestatie neer in het tweesterrenrestaurant.



Margo Reuten, haar partner Petro Kools (rechts) en Oos Kesbeke worden in het zonnetje gezet.

Margo Reuten heeft een aantal recepten met tafelzuur ontwikkeld die op de etiketten van de tafelzuren van Kesbeke zullen prijken. Het kan dan ook niet lang meer duren voordat andere chef-koks deze tafelzuren ontdekken. Binnenkort komen er ook de innovatieve tafelzuren op de markt die Kesbeke samen met chef-kok Jonnie Boer van De Librije heeft ontwikkeld.

Tijdens de uitreiking was het een drukte van belang. De aanwezigen genoten van heerlijke hapjes uit de keuken van Da Vinci en de gemoedelijke Limburgse sfeer. Zowel de landelijke als regionale pers was in grote getale uitgerukt. Ook verschillende bekende Nederlanders waren op het evenement afgekomen. Willibrord Frequin was zelfs naar Maasbracht getogen met een cameraploeg.


Over aandacht van de pers was niet te klagen.

Als besluit van de middag werden er nog meer culinaire hapjes gepresenteerd, maakte een zanger er een feestje van en werden de nodige flessen champagne ontkurkt. De Zilveren Ui Trofee is dit jaar in goede handen.

De RestaurantKrant; Lunchroom, Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: