Wilde gans centraal op Texel Culinair

24 juli 2013
Wilde gans centraal op Texel Culinair

Sommigen zien ze als een plaag, wilde ganzen. Anderen zien er juist een culinaire uitdaging in. Dat laatste gaat precies gebeuren tijdens de 10e editie van Texel Culinair. Tijdens het
evenement staat de wilde gans centraal en maken de twintig deelnemende restaurants gerechtjes met dit gevogelte. Er is zelfs een speciaal Texels ganzengerecht in het leven geroepen: Het Kwekertje.

*Hoger niveau*
De kwaliteit van de gerechtjes op Texel Culinair is in de jaren gestaag gegroeid. “Met het tienjarig jubileum wilden we niet achterblijven”, vertelt de nieuwe voorzitter van het evenement Bart Robbers. Robbers beschouwt het als een eer om er dit jaar iets bijzonders van te maken. De keuze om wilde gans op de kaart te zetten ziet Robbers als zoiets bijzonders.

*Lokaal ingrediënt*
“De wilde gans is een veelbesproken onderwerp op Texel. Koks zien de gans echter al langer als een delicatesse en voor die insteek kiezen wij dit jaar ook. De gans zien we als een uitbreiding van het assortiment lokale producten van Texel. Ik ben heel benieuwd welke variaties ik straks allemaal te proeven krijg naast alle andere soorten gerechtjes die op het menu staan.”

*Hoofdingrediënt*
Bij horecagroothandel De Kweker-Kossen is gans een Texels delicatesseproduct. Het initiatief om gans als hoofdingrediënt te gebruiken in de culinaire gerechtjes krijgt in dit jubileumjaar gestalte via Het Kwekertje; een gerechtje waarin de delicatesse zit verwerkt.
De Texelse bierbrouwerij biedt deelnemers dit jaar de kans om een gerechtje samen te stellen dat het beste past of gemaakt is met Texels Bock.

*Beste gerecht gezocht*
Met een sms-actie kan het publiek tijdens het festival stemmen voor het lekkerste gerecht; de winnaar wordt op zondag bekend gemaakt.

Het Waddeneiland wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen producten. Veel plaatselijke restaurants gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair om hun culinaire gave te verfijnen.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws