Waddengastronomie op de agenda van Ministerconferentie Leeuwarden

17 mei 2018 | Thijs Jacobs

Donderdag 17 en vrijdag 18 mei vindt de trilaterale ministersconferentie van Duitsland, Denemarken en Nederland plaats in De Harmonie in Leeuwarden. De Nederlandse waddengemeenschap buigt zich deze dagen over de toekomst van de Waddenzee.

De centrale vraag tijdens het congres is: hoe zorgen we er samen voor dat dit kwetsbare werelderfgoed een gebied van wereldklasse wordt? De Waddengastronomie met haar gebruik van lokale, ecologisch duurzame producten speelt daarin een cruciale rol. Deze rol wordt vertaald door lokale organisaties in de vorm van een Waddenproef en doemarkt en een Waddendiner.

Culinaire invulling

Stichting Waddengroep, bekend van Waddengoud, is tezamen met Puur zsa zsa zsu Event & Projectmanagement verantwoordelijk voor de culinaire invulling van het programma. Zo verleent Waddengoud haar medewerking aan een proef- en doemarkt. Deze is vrij toegankelijk voor het publiek en heeft niet alleen als doel de bezoekers kennis te laten maken met de rijkdom van de Werelderfgoed producten, maar ook om kennis te maken met de producenten.  Twee dagen lang van 11.00 – 17.00 uur kunnen bezoekers tijdens deze markt bij De Harmonie in Leeuwarden de culinaire geheimen van het Wad ontdekken. Henk Pilat, directeur van Waddengoud: “ Wilde Wad oester, Texelse lamvleesworsten, Terschelling schapenkaas, speltkoekjes van Pieterburen en allerlei andere Waddenspecialiteiten kunnen worden geproefd”.  De proef- & doemarkt is eveneens de start en finishplaats van de praamvaarten. Ook kan de bezoeker workshops en kenniscolleges volgen over uiteenlopende vraagstukken rond het Waddengebied.

Besloten

Er is eveneens een besloten deel. Op donderdagavond 17 mei organiseert Valerie Jongeneel, Puur zsa zsa zsu Event & projectmanagement, een diner waar Jef Schuur van het  Michelinster restaurant Bij Jef de hoofdrol heeft. Jef Schuur, eigenaar en Meesterkok heeft een heldere kijk op de culinaire ontwikkelingen in het Waddengebied: “Het gaat niet alleen om wat we zien, als inwoner en toerist. Maar ook om wat daar leeft en hoe we daarmee omgaan. Het definieert uiteindelijk wat we proeven en daarmee multidimensionaal hoe we het gebied kunnen ervaren en de kwaliteit ervan kunnen bewaken. Eten is cultuur en daarmee een cruciaal onderdeel van het Werelderfgoed”. Dit toont aan hoe belangrijk de kijk van de ministers is niet alleen op natuur en landschap maar ook op de visserij, landbouw, gebiedsontwikkeling en ook het toerisme. Uiteindelijk is een gezonde balans tussen natuur en economie het streven . Om dat te bereiken is kennis van de situatie, de producten en de gastronomische ontwikkelingen benodigd. “Het diner bevat bekende en minder bekende lokale ingrediënten. Op deze manier proberen we de aandacht te vestigen voor het ‘goud’ wat we in handen hebben en zet ons aan tot denken: hoe kunnen we deze schat behouden?” aldus eventmanager Valerie Jongeneel. Henk Pilat “Met de conferentie wordt het startschot gegeven om Waddengastronomie blijvend op een hoger plan te krijgen en beter te promoten”.

Een dag later – op vrijdag 18 mei – komen de ministers van de drie waddenzeelanden Denemarken, Duitsland en Nederland in Leeuwarden bijeen voor de vierjaarlijkse trilaterale regeringsconferentie. Op deze dag worden nieuwe internationale afspraken over het beheer van de Waddenzee gemaakt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: