Waar zitten m'n gasten? Op social media!

7 oktober 2013 |
Waar zitten m'n gasten? Op social media!<

Horecaondernemers die hun gasten en potentiële klandizie willen bereiken, doen er goed aan om zich actief op social media te begeven. In ons land maakte ongeveer 90 procent van de Nederlanders
van 12 jaar en ouder vorig jaar gebruik van internet. Van de internetgebruikers was 70 procent actief op sociale media, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Uitgaande van 16,7 inwoners, is dat een doelgroep van 10,5 miljoen potentiële gasten.

Twitter en Facebook domineren
Sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn het meest populair. Het gebruik is sterk leeftijdsgebonden. Hoe jonger, hoe actiever men is op social media. Hoe ouder, hoe minder men aan social media doet. Van de 12- tot 18-jarigen is 93 procent actief op sites als Facebook en Twitter. Van de 18- tot 25-jarigen is dat zelfs 98 procent. Daarna loopt het percentage geleidelijk terug naarmate men in hogere leeftijdscategorieën komt (18 procent voor de groep 75 jaar en ouder).

Europees koploper
Nederland is Europees gezien social media-koploper. Uit de meest actuele cijfers van Eurostat (uit 2011) maakt 60 procent van alle Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar gebruik van social media. We worden op de voet gevolgd door de Zweden en Denen. Duitsers en Belgen blijven met rond de 40 procent (het Europees gemiddelde) achter.

Een dringend advies aan horecaondernemers die nog niet aan social media doen: ga het doen, want op social media websites, daar zitten uw gasten van morgen. Met het aanbieden van gratis wifi doet u uw gast een grote dienst en door actief in te spelen op tweets en facebookberichten krijgt u meer mensen naar uw zaak.

Geen marketingtool
In het recente nummer van Hospitality Management schreef voormalig NHTV-student Tim Schimmel een artikel over social media in de horeca. Schimmel concludeert dat sociale media vanuit een typisch marketingperspectief bekijken een doodzonde is en dat een goede content-strategie belangrijk is. Plan vooruit wat u met volgers wilt delen. Download hier het nummer Het artikel begint op pagina 30.
Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: