Waar zitten m'n gasten? Op social media!

7 oktober 2013 |
Waar zitten m'n gasten? Op social media!<

Horecaondernemers die hun gasten en potentiële klandizie willen bereiken, doen er goed aan om zich actief op social media te begeven. In ons land maakte ongeveer 90 procent van de Nederlanders
van 12 jaar en ouder vorig jaar gebruik van internet. Van de internetgebruikers was 70 procent actief op sociale media, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Uitgaande van 16,7 inwoners, is dat een doelgroep van 10,5 miljoen potentiële gasten.

Twitter en Facebook domineren
Sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn het meest populair. Het gebruik is sterk leeftijdsgebonden. Hoe jonger, hoe actiever men is op social media. Hoe ouder, hoe minder men aan social media doet. Van de 12- tot 18-jarigen is 93 procent actief op sites als Facebook en Twitter. Van de 18- tot 25-jarigen is dat zelfs 98 procent. Daarna loopt het percentage geleidelijk terug naarmate men in hogere leeftijdscategorieën komt (18 procent voor de groep 75 jaar en ouder).

Europees koploper
Nederland is Europees gezien social media-koploper. Uit de meest actuele cijfers van Eurostat (uit 2011) maakt 60 procent van alle Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar gebruik van social media. We worden op de voet gevolgd door de Zweden en Denen. Duitsers en Belgen blijven met rond de 40 procent (het Europees gemiddelde) achter.

Een dringend advies aan horecaondernemers die nog niet aan social media doen: ga het doen, want op social media websites, daar zitten uw gasten van morgen. Met het aanbieden van gratis wifi doet u uw gast een grote dienst en door actief in te spelen op tweets en facebookberichten krijgt u meer mensen naar uw zaak.

Geen marketingtool
In het recente nummer van Hospitality Management schreef voormalig NHTV-student Tim Schimmel een artikel over social media in de horeca. Schimmel concludeert dat sociale media vanuit een typisch marketingperspectief bekijken een doodzonde is en dat een goede content-strategie belangrijk is. Plan vooruit wat u met volgers wilt delen. Download hier het nummer Het artikel begint op pagina 30.
Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Swijnenburg opent twee restaurants

Swijnenburg | meet & celebrate opent deze zomer twee tijdelijke restaurants op bijzondere locaties, die normaal gesproken alleen geopend zijn voor besloten evenementen. Op landgoed Buitenplaats Sparrendaal (Driebergen) opent pop-up restaurant Bentinck haar deuren en bij Kasteel Amerongen (Ame...

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

Columns
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten. Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?' Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet? Tegen het einde va...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: