Waar zitten m'n gasten? Op social media!

7 oktober 2013
Waar zitten m'n gasten? Op social media!

Horecaondernemers die hun gasten en potentiële klandizie willen bereiken, doen er goed aan om zich actief op social media te begeven. In ons land maakte ongeveer 90 procent van de Nederlanders
van 12 jaar en ouder vorig jaar gebruik van internet. Van de internetgebruikers was 70 procent actief op sociale media, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Uitgaande van 16,7 inwoners, is dat een doelgroep van 10,5 miljoen potentiële gasten.

*Twitter en Facebook domineren*
Sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn het meest populair. Het gebruik is sterk leeftijdsgebonden. Hoe jonger, hoe actiever men is op social media. Hoe ouder, hoe minder men aan social media doet. Van de 12- tot 18-jarigen is 93 procent actief op sites als Facebook en Twitter. Van de 18- tot 25-jarigen is dat zelfs 98 procent. Daarna loopt het percentage geleidelijk terug naarmate men in hogere leeftijdscategorieën komt (18 procent voor de groep 75 jaar en ouder).

*Europees koploper*
Nederland is Europees gezien social media-koploper. Uit de meest actuele cijfers van Eurostat (uit 2011) maakt 60 procent van alle Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar gebruik van social media. We worden op de voet gevolgd door de Zweden en Denen. Duitsers en Belgen blijven met rond de 40 procent (het Europees gemiddelde) achter.

Een dringend advies aan horecaondernemers die nog niet aan social media doen: ga het doen, want op social media websites, daar zitten uw gasten van morgen. Met het aanbieden van gratis wifi doet u uw gast een grote dienst en door actief in te spelen op tweets en facebookberichten krijgt u meer mensen naar uw zaak.

*Geen marketingtool*
In het recente nummer van Hospitality Management schreef voormalig NHTV-student Tim Schimmel een artikel over social media in de horeca. Schimmel concludeert dat sociale media vanuit een typisch marketingperspectief bekijken een doodzonde is en dat een goede content-strategie belangrijk is. Plan vooruit wat u met volgers wilt delen. "Download hier het nummer":http://www.hospitality-management.nl/blad/98/. Het artikel begint op pagina 30.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws