Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

18 juli 2012 |
Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

Uit onderzoek naar de succesfactoren van topvrouwen binnen de gastvrijheidsindustrie blijkt dat vrouwen sneller dan mannen carrière maken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jenny Sok in opdracht van de Hotelschool Den Haag.

Succesfactoren
Doel van het onderzoek is het identificeren van de succesfactoren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen. Zes factoren zijn van groot belang: motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

Positieve benadering
Jenny Sok: “Vaak wordt in onderzoek naar vrouwen in hoge posities de nadruk gelegd op barrières, zoals het zogenaamde ‘glazen plafond’. Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt.”

Sneller, maar toch ingehaald
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Zo blijkt dat mannen er langer over doen om op een hoge positie terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Onverschillig
Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun sociale vaardigheden. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Award
Het artikel dat zij over dit onderwerp schreef met coauteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen is onlangs beloond met de Outstanding Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: