Verbod op losse olijfolie in restaurants

17 mei 2013
Verbod op losse olijfolie in restaurants

Er is er een verbod ophanden dat er vanaf 2014 geen open kannetjes met olijfolie meer op tafels in restaurants mogen staan. Dus ook geen oliehouder met een pipetje zoals je in veel Nederlandse restaurants
tegenkomt. Door het besluit van de Europese Commissie moeten obers steeds nieuwe niet-hervulbare flesjes olijfolie met duidelijke etikettering op tafel zetten.

*Verkeerde aanpak*
Het CDA heeft scherpe kritiek op het komende Europese verbod op open kannetjes olijfolie in restaurants. "Europa moet zich hier absoluut niet mee bemoeien", stelt Esther de Lange, die voor het Europees Parlement allerlei voedselfraude onderzoekt. "Inderdaad wordt er fraude gepleegd met olijfolie, door goedkope olijfolie te verkopen als dure kwaliteit. Maar we moeten de sjoemelende handelaren aanpakken, niet elke restauranthouder in Europa hiermee lastig vallen!"

*Wie betaalt de rekening?*
De Lange gelooft niet dat de consument erg gebaat is met dit verbod. "Ik denk dat de rekening hoger uitvalt als er steeds nieuwe flesjes olijfolie op tafel komen. Het is toch goedkoper om gewoon een kannetje te hervullen? Laat Europa het probleem bij de bron aanpakken, en zich niet met deze details bemoeien."

*Noord versus zuid*
Het verbod gaat in januari in, op aandringen van lidstaten met veel olijftelers. Volgens De Lange was de verdeling fifty-fifty tussen voorstanders en tegenstanders van het wetsvoorstel. De zuidelijke lidstaten zijn voor de nieuwe regelgeving. De Lange onderzoekt met haar departement of er stappen ondernomen kunnen worden om voor dit besluit een stokje te kunnen steken.

*En de boter dan?*
Vooralsnog zijn er geen plannen boter, zout, peper en andere producten op de tafels van restaurants in Europa zijn te vinden aan te pakken.

Op de foto: een schaaltje met losse olijven, mag dat?

~Frank Lindner~

Overig nieuws