Van sterrenrestaurant naar belevingsconcept

17 september 2015
Van sterrenrestaurant naar belevingsconcept

Wat ooit begon met Sterrenrestaurant Olivio in het voormalige Agnietenklooster aan de rand van de historische Vischmarkt in
Harderwijk is uitgegroeid tot een compleet culinair belevingsconcept. Wim en Tina Zwaart, hij een Meesterkok en zij een vinologe, bruisen naar eigen zeggen van de culinaire ideeën.

*Eerste Michelinster in Harderwijk*
Samen runden Wim en Tina 10 jaar lang Sterrenrestaurant Olivio. In 2002 haalden zij de eerste Michelinster naar Harderwijk. Als echte pioniers hadden ze als één van de eersten een eigen website, een eigen kookboek en zelfs pop-up restaurants. In 2006 besloten zij restaurant Olivio te verkopen en volledig te focussen op hun tweede zaak Bistro Ratatouille. De naam Ratatouille legt niet alleen de link naar de klassieke Franse keuken, ook het werken met verrassende groenten is voor hen belangrijk. Door de samenwerking met een biologische zorgboerderij komt de nadruk steeds meer op gezond te liggen. Het keukenteam zorgt voor verrassende smaakcombinaties met veelal eerlijke ingrediënten. Hun motto van toen telt nog steeds; 'Het leven is een feest met het restaurant als theater en gasten moeten als blije aardbeien de deur uit gaan’.

*Buitenlocatie het Koetshuis*
Terwijl Ratatouille steeds meer een begrip werd in Harderwijk en omstreken lonkte er een nieuwe uitdaging! Sinds 2008 wonen zij in het Koetshuis in Hulshorst en zetten zij deze buitenlocatie in voor culturele evenementen, feesten, diners, huwelijken en kookworkshops. Van private dining tot BBQ of spetterend feest, de stijl en de wens van de gast staan hierin voor het horecakoppel naar eigen zeggen altijd centraal.

*Sharing diner en Apéro*
Het culinaire brein van Wim en Tina staat nooit stil, aldus het duo. In 2014 startten ze met het Sharingconcept en Apéro. Samen genieten van een goed glas wijn en verschillende kleine gerechtjes delen of gaan voor het Ratatouille-menu en kiezen voor 10 gangen. Het is helemaal aan de gast en afhankelijk van de tijd, het moment, het gezelschap of de gelegenheid. Daarnaast werd er een start gemaakt met een rollende keuken, de ‘Rollin’ Cuisine’. Een omgebouwde oude Peugeot-bus die ingezet wordt op festivals en feesten. Dit om de smaak van Ratatouille aan een breed publiek te presenteren maar zeker ook omdat het volgens de ondernemers ‘waanzinnig’ leuk is!



*Kooklokaal, Culiwinkel en Wijnkelder*
Wim en Tina keken ook uit naar een passende aanvulling op het culinaire totaalconcept. Inmiddels hebben ze het historische pand Vischmarkt 4 gelegen naast Ratatouille omgebouwd tot Kooklokaal met Culiwinkel en Wijnkelder. Het Kooklokaal biedt de gast de mogelijkheid om zelf te koken. Samen met collega’s of vrienden een menu bereiden met de smaak van Ratatouille. Of genieten van een heerlijke ‘Uit in de keuken’. In de Wijnkelder liggen niet alleen de met zorg geselecteerde wijnen, er is ook ruimte voor een vergadering, een wijnproeverij of een Wijn en Spijs diner. Alles wat lekker, mooi, grappig ofwel culinair vernieuwend is vinden gasten volgens de ondernemers in de Culiwinkel.

*Stadslogement*
Wat nog ontbreekt aan het belevingsconcept is de mogelijkheid om te overnachten. Maar ook daar wordt hard aan gewerkt. De aanvraag voor het realiseren van een heus Stadslogement ligt bij de gemeente. Het appartement gelegen op de bovenetage van het Kooklokaal moet ruimte gaan bieden aan twee tot vier personen en is gelegen aan de historische Vischmarkt.

~Christel Tuin~

Overig nieuws