Van der Grinten: verplicht in horeca werken

18 december 2014 |
Van der Grinten: verplicht in horeca werken<

Een dienstplicht in een modern jasje. Daarvoor pleit directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland op BNR. "Ik
denk dat elke Nederlander en Nederland als land er beter uit zou komen te zien als iedereen eens een jaartje in de horeca zou werken."

Geen grap
Voor wie denkt dat hij een grapje maakt: het is Van der Grinten ernst. "Ik meen het serieus. "De horeca is een prachtige plaats om talent te ontwikkelen als het gaat over empathie, tolerantie, rekening houden met elkaar: echt de huiskamer van de samenleving."

Fatsoenlijke horeca
Hij gelooft niet dat zo'n 'horecaplicht' ook daadwerkelijk wordt ingevoerd. "Ik ga er vanuit dat dat niet zomaar in daalt bij allerlei politieke partijen. Maar ik meen het ook als beeld en metafoor. Ik ben ervan overtuigd dat geen land, stad, dorp, braderie, winkelstraat op orde is als het aanbod niet goed gelardeerd is met fatsoenlijke horeca. Buitenlanders kijken er naar, toeristen kijken er naar: godzijdank groeit het ook. Dat is mooi."

Leegstand stadscentra
Van der Grinten wijst op de leegstand in centra van middelgrote steden. "Er is zoveel leegstand in Nederland. Die is voor een deel aangewakkerd door de crisis, maar is niet zomaar hersteld is als de crisis voorbij is. We moeten met elkaar om de tafel om te zorgen over onze binnensteden. Dan heb ik het niet over Amsterdam of Rotterdam. De aantrekkelijkheid van horeca is buitengewoon belangrijk om mensen nog uit huis te halen en naar dit soort locaties te halen."

Meer lezen over Lodewijk van der Grinten? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: