Van der Grinten blogt over BTW verhoging

3 februari 2012 |
Van der Grinten blogt over BTW verhoging

"Hogere BTW op restauratieve diensten: niet doen!" Dit schrijft Lodewijk van der Grinten, directeur van KHN, op zijn weblog. De directeur schrijft op zijn blog wat de verhoging van de BTW voor invloed
heeft op de ondernemers in de horeca, de consument en het vertrouwen in de rekensommen van dit Kabinet. Naast de gevolgen, komt KHN ook met een oplossing. "Alle BTW voor alles en iedereen gewoon via een gemiddeld tarief van 16 procent belasten, met uitzondering van sport en zorg", aldus Van der Grinten op zijn blog.

De werkelijkheid
"De consument zal niet snel meer geld aan horeca, kunnen, uitgeven. Zo'n belastingverhoging levert dus feitelijk €1,3 miljard minder omzet op voor al die restauratieve diensten, die vooral verspreid zijn over de horeca, vrijetijdssector en institutionele catering. De horecabranche krijgt de schuld van hogere prijzen. Er wordt vervolgens minder volume omgezet aan deze diensten, want het besteedbare inkomen van consumenten neemt niet toe."

Bizar scheve concurrentie
"KHN ziet de horecaverkoopprijzen inclusief BTW omhoog gaan, want die moeten inclusief BTW op de menukaart staan. De consument moet meer betalen voor hetzelfde. De consument heeft niet meer geld en koopt dus minder restauratieve diensten. Dat betekent bij gelijke consumptieve bestedingen, en daar ziet het de komende jaren wel naar uit, €800 miljoen minder effectieve omzet bij gelijke restauratieve bestedingen. Ofwel minder omzetvolume. Deze restauratieve ondernemingen moeten hun kosten en verplichtingen daarop aanpassen."

Alternatief
"KHN ziet maar één oplossing. Alle BTW voor alles en iedereen gewoon via een gemiddeld tarief van 16 procent belasten, met uitzondering van sport en zorg. Zo'n tarief kan ook wat hoger, mits de belasting op arbeid dan tegelijkertijd fors omlaag gaat, zodat consumenten meer bestedingsgevoel hebben. Dat is eerlijker. Het behoudt groeipotentie. Bestedingen blijven gestimuleerd. Dat leidt tot consumeren, investeren en werkgelegenheid", aldus Van der Grinten in zijn blog.

Lees de hele blog op de website van "KHN.":http://www.khn.nl/blog-reacties/-/blogs/hogere-btw-op-restauratieve-diensten%3A-niet-doen!/maximized?_33_redirect=http%3A%2F%2Fwww.khn.nl%2Fhome%3Fp_p_id%3D115%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D4%26p_p_col_count%3D6

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: