Van der Grinten blogt over BTW verhoging

3 februari 2012 |
Van der Grinten blogt over BTW verhoging

"Hogere BTW op restauratieve diensten: niet doen!" Dit schrijft Lodewijk van der Grinten, directeur van KHN, op zijn weblog. De directeur schrijft op zijn blog wat de verhoging van de BTW voor invloed
heeft op de ondernemers in de horeca, de consument en het vertrouwen in de rekensommen van dit Kabinet. Naast de gevolgen, komt KHN ook met een oplossing. "Alle BTW voor alles en iedereen gewoon via een gemiddeld tarief van 16 procent belasten, met uitzondering van sport en zorg", aldus Van der Grinten op zijn blog.

De werkelijkheid
"De consument zal niet snel meer geld aan horeca, kunnen, uitgeven. Zo'n belastingverhoging levert dus feitelijk €1,3 miljard minder omzet op voor al die restauratieve diensten, die vooral verspreid zijn over de horeca, vrijetijdssector en institutionele catering. De horecabranche krijgt de schuld van hogere prijzen. Er wordt vervolgens minder volume omgezet aan deze diensten, want het besteedbare inkomen van consumenten neemt niet toe."

Bizar scheve concurrentie
"KHN ziet de horecaverkoopprijzen inclusief BTW omhoog gaan, want die moeten inclusief BTW op de menukaart staan. De consument moet meer betalen voor hetzelfde. De consument heeft niet meer geld en koopt dus minder restauratieve diensten. Dat betekent bij gelijke consumptieve bestedingen, en daar ziet het de komende jaren wel naar uit, €800 miljoen minder effectieve omzet bij gelijke restauratieve bestedingen. Ofwel minder omzetvolume. Deze restauratieve ondernemingen moeten hun kosten en verplichtingen daarop aanpassen."

Alternatief
"KHN ziet maar één oplossing. Alle BTW voor alles en iedereen gewoon via een gemiddeld tarief van 16 procent belasten, met uitzondering van sport en zorg. Zo'n tarief kan ook wat hoger, mits de belasting op arbeid dan tegelijkertijd fors omlaag gaat, zodat consumenten meer bestedingsgevoel hebben. Dat is eerlijker. Het behoudt groeipotentie. Bestedingen blijven gestimuleerd. Dat leidt tot consumeren, investeren en werkgelegenheid", aldus Van der Grinten in zijn blog.

Lees de hele blog op de website van "KHN.":http://www.khn.nl/blog-reacties/-/blogs/hogere-btw-op-restauratieve-diensten%3A-niet-doen!/maximized?_33_redirect=http%3A%2F%2Fwww.khn.nl%2Fhome%3Fp_p_id%3D115%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D4%26p_p_col_count%3D6

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: