Tweesterren-chef Edwin Vinke wil Kromme Watergang culinaire boost geven

17 mei 2017 | Roy Spijker

Tweesterren-chef Edwin Vinke strikt jong talent Wouter Kik. Het ging als volgt. Kik, chef-kok bij De Vierbannen in Ouwerkerk (hoogste nieuwkomer op 81 in Lekker 500 en 16,5 punten bij Gault Millau) wilde er na 5,5 jaar weg vanwege verschil in inzicht. Kik: "De directie wilde een simpeler keuken, ik wil juist richting topgastronomie."

Wouter Kik belde naar Edwin Vinke die hem uitnodigde in zijn befaamde vergaderhoekje, een bar-tafel met uitzicht op het restaurant. Vinke: "We hebben een kwartier over zakelijke dingen gesproken, daarna drie uur over hoe we nog meer creativiteit aan mijn keuken kunnen geven."

Dreamteam
Met de komst van Wouter Kik (28) en Vinke’s zoon Tom (21) heeft Vinke nu zijn ‘dreamteam’. De tweesterren-chef neemt daarmee afscheid van zijn restaurant als opleidingsinstituut. "Ik heb jonge leerlingen de afgelopen jaren veel kennis en ervaring gegeven, maar als hun stage klaar was, waren ze ook weer weg. Bovendien vind ik dat de millenniumgeneratie niet echt leergierig is. Ze weten het vaak zelf het beste."

Zwart gekonfijte wortel
Voor Wouter Kik is het een droom om met Edwin Vinke samen te werken. "Hij is rebels, ambitieus en ook nog aardig. Zijn restaurant biedt alles waarmee ik wil werken. Kreeft, wild, schaal- en schelpdieren plus een geweldige groente- en kruidentuin pal voor de deur van het restaurant. Nu kan ik eindelijk verfijning en verdieping in mijn werk aanbrengen. Gasten laten proeven hoe de smaak van dille is die net uit de grond is geplukt. Daar kan geen stedelijke rooftopgarden – met smog – aan tippen. Of die ongeëvenaarde zwart gekonfijte wortel van Edwin. Hij weet wat hij met producten moet doen. En hij kookt, net als ik, in zeewater. Gezond en fris."

Zoon Tom
Er was niets tegen te doen. Tom Vinke (21) moest en zou de gastronomie ingaan ook al was hij door zijn ouders Edwin en Blanche gewaarschuwd. Na de HK Hotelschool Ter Duinen werkte hij bij de nummer 1 van de wereld El Cellar de can Roca (drie Michelinsterren) en het Cliff House Hotel in Ierland. "Maar nergens is het zo uitdagend als thuis. Ik vind het leuk om met mijn vader te sparren in de keuken, een jonge blik in te brengen."

Foto: Pieter D'Hoop

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: