Tweesterren-chef Edwin Vinke wil Kromme Watergang culinaire boost geven

Auteur: Roy Spijker
Michelin 17 mei 2017
Tweesterren-chef Edwin Vinke wil Kromme Watergang culinaire boost geven

Tweesterren-chef Edwin Vinke strikt jong talent Wouter Kik. Het ging als volgt. Kik, chef-kok bij De Vierbannen in Ouwerkerk (hoogste nieuwkomer op 81 in Lekker 500 en 16,5 punten bij Gault Millau) wilde er na 5,5 jaar weg vanwege verschil in inzicht. Kik: "De directie wilde een simpeler keuken, ik wil juist richting topgastronomie."

Wouter Kik belde naar Edwin Vinke die hem uitnodigde in zijn befaamde vergaderhoekje, een bar-tafel met uitzicht op het restaurant. Vinke: "We hebben een kwartier over zakelijke dingen gesproken, daarna drie uur over hoe we nog meer creativiteit aan mijn keuken kunnen geven."

Dreamteam
Met de komst van Wouter Kik (28) en Vinke’s zoon Tom (21) heeft Vinke nu zijn ‘dreamteam’. De tweesterren-chef neemt daarmee afscheid van zijn restaurant als opleidingsinstituut. "Ik heb jonge leerlingen de afgelopen jaren veel kennis en ervaring gegeven, maar als hun stage klaar was, waren ze ook weer weg. Bovendien vind ik dat de millenniumgeneratie niet echt leergierig is. Ze weten het vaak zelf het beste."

Zwart gekonfijte wortel
Voor Wouter Kik is het een droom om met Edwin Vinke samen te werken. "Hij is rebels, ambitieus en ook nog aardig. Zijn restaurant biedt alles waarmee ik wil werken. Kreeft, wild, schaal- en schelpdieren plus een geweldige groente- en kruidentuin pal voor de deur van het restaurant. Nu kan ik eindelijk verfijning en verdieping in mijn werk aanbrengen. Gasten laten proeven hoe de smaak van dille is die net uit de grond is geplukt. Daar kan geen stedelijke rooftopgarden – met smog – aan tippen. Of die ongeëvenaarde zwart gekonfijte wortel van Edwin. Hij weet wat hij met producten moet doen. En hij kookt, net als ik, in zeewater. Gezond en fris."

Zoon Tom
Er was niets tegen te doen. Tom Vinke (21) moest en zou de gastronomie ingaan ook al was hij door zijn ouders Edwin en Blanche gewaarschuwd. Na de HK Hotelschool Ter Duinen werkte hij bij de nummer 1 van de wereld El Cellar de can Roca (drie Michelinsterren) en het Cliff House Hotel in Ierland. "Maar nergens is het zo uitdagend als thuis. Ik vind het leuk om met mijn vader te sparren in de keuken, een jonge blik in te brengen."

Foto: Pieter D'Hoop

Overig nieuws