Tweesterren-chef Edwin Vinke wil Kromme Watergang culinaire boost geven

17 mei 2017 | Roy Spijker

Tweesterren-chef Edwin Vinke strikt jong talent Wouter Kik. Het ging als volgt. Kik, chef-kok bij De Vierbannen in Ouwerkerk (hoogste nieuwkomer op 81 in Lekker 500 en 16,5 punten bij Gault Millau) wilde er na 5,5 jaar weg vanwege verschil in inzicht. Kik: "De directie wilde een simpeler keuken, ik wil juist richting topgastronomie."

Wouter Kik belde naar Edwin Vinke die hem uitnodigde in zijn befaamde vergaderhoekje, een bar-tafel met uitzicht op het restaurant. Vinke: "We hebben een kwartier over zakelijke dingen gesproken, daarna drie uur over hoe we nog meer creativiteit aan mijn keuken kunnen geven."

Dreamteam
Met de komst van Wouter Kik (28) en Vinke’s zoon Tom (21) heeft Vinke nu zijn ‘dreamteam’. De tweesterren-chef neemt daarmee afscheid van zijn restaurant als opleidingsinstituut. "Ik heb jonge leerlingen de afgelopen jaren veel kennis en ervaring gegeven, maar als hun stage klaar was, waren ze ook weer weg. Bovendien vind ik dat de millenniumgeneratie niet echt leergierig is. Ze weten het vaak zelf het beste."

Zwart gekonfijte wortel
Voor Wouter Kik is het een droom om met Edwin Vinke samen te werken. "Hij is rebels, ambitieus en ook nog aardig. Zijn restaurant biedt alles waarmee ik wil werken. Kreeft, wild, schaal- en schelpdieren plus een geweldige groente- en kruidentuin pal voor de deur van het restaurant. Nu kan ik eindelijk verfijning en verdieping in mijn werk aanbrengen. Gasten laten proeven hoe de smaak van dille is die net uit de grond is geplukt. Daar kan geen stedelijke rooftopgarden – met smog – aan tippen. Of die ongeëvenaarde zwart gekonfijte wortel van Edwin. Hij weet wat hij met producten moet doen. En hij kookt, net als ik, in zeewater. Gezond en fris."

Zoon Tom
Er was niets tegen te doen. Tom Vinke (21) moest en zou de gastronomie ingaan ook al was hij door zijn ouders Edwin en Blanche gewaarschuwd. Na de HK Hotelschool Ter Duinen werkte hij bij de nummer 1 van de wereld El Cellar de can Roca (drie Michelinsterren) en het Cliff House Hotel in Ierland. "Maar nergens is het zo uitdagend als thuis. Ik vind het leuk om met mijn vader te sparren in de keuken, een jonge blik in te brengen."

Foto: Pieter D'Hoop

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Personalia Culinair
Prins Mauritshuis Blokzijl heeft nieuwe 'aanvoerder'

Net voor het sluiten van de transfermarkt op 2 september 2019 heeft het ‘kookteam Oranje’ zich versterkt met Seb Smit! Het huidige team van chefs komt onder zijn algehele leiding te staan en zal de verdere groei na de intensieve verbouw van het Prins Mauritshuis in smakelijke banen leide...

Food Awards
Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek wint ABN AMRO Best Newcomer Retail Award

Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 17 september de ‘ABN AMRO Best Newcomer Retail Award’ gewonnen. “Wat een fantastisch nieuws”, zegt Eric Habraken van De Verspillingsfabriek. “Ook voor HMSHost International en Amsterdam Airport Schiphol natuur...

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: