Tweesterren-chef Edwin Vinke wil Kromme Watergang culinaire boost geven

17 mei 2017 | Roy Spijker

Tweesterren-chef Edwin Vinke strikt jong talent Wouter Kik. Het ging als volgt. Kik, chef-kok bij De Vierbannen in Ouwerkerk (hoogste nieuwkomer op 81 in Lekker 500 en 16,5 punten bij Gault Millau) wilde er na 5,5 jaar weg vanwege verschil in inzicht. Kik: "De directie wilde een simpeler keuken, ik wil juist richting topgastronomie."

Wouter Kik belde naar Edwin Vinke die hem uitnodigde in zijn befaamde vergaderhoekje, een bar-tafel met uitzicht op het restaurant. Vinke: "We hebben een kwartier over zakelijke dingen gesproken, daarna drie uur over hoe we nog meer creativiteit aan mijn keuken kunnen geven."

Dreamteam
Met de komst van Wouter Kik (28) en Vinke’s zoon Tom (21) heeft Vinke nu zijn ‘dreamteam’. De tweesterren-chef neemt daarmee afscheid van zijn restaurant als opleidingsinstituut. "Ik heb jonge leerlingen de afgelopen jaren veel kennis en ervaring gegeven, maar als hun stage klaar was, waren ze ook weer weg. Bovendien vind ik dat de millenniumgeneratie niet echt leergierig is. Ze weten het vaak zelf het beste."

Zwart gekonfijte wortel
Voor Wouter Kik is het een droom om met Edwin Vinke samen te werken. "Hij is rebels, ambitieus en ook nog aardig. Zijn restaurant biedt alles waarmee ik wil werken. Kreeft, wild, schaal- en schelpdieren plus een geweldige groente- en kruidentuin pal voor de deur van het restaurant. Nu kan ik eindelijk verfijning en verdieping in mijn werk aanbrengen. Gasten laten proeven hoe de smaak van dille is die net uit de grond is geplukt. Daar kan geen stedelijke rooftopgarden – met smog – aan tippen. Of die ongeëvenaarde zwart gekonfijte wortel van Edwin. Hij weet wat hij met producten moet doen. En hij kookt, net als ik, in zeewater. Gezond en fris."

Zoon Tom
Er was niets tegen te doen. Tom Vinke (21) moest en zou de gastronomie ingaan ook al was hij door zijn ouders Edwin en Blanche gewaarschuwd. Na de HK Hotelschool Ter Duinen werkte hij bij de nummer 1 van de wereld El Cellar de can Roca (drie Michelinsterren) en het Cliff House Hotel in Ierland. "Maar nergens is het zo uitdagend als thuis. Ik vind het leuk om met mijn vader te sparren in de keuken, een jonge blik in te brengen."

Foto: Pieter D'Hoop

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

opleiding
Horeca Academie biedt studiebeurs koksopleiding voor vluchtelingen

De Horeca Academie wil een blijvende positieve bijdrage leveren aan de succesvolle integratie van nieuwkomers in Nederland. Daarom biedt zij per september 2017 opnieuw een statushouder de kans om een studiebeurs te krijgen voor een opleiding aan de particuliere Horeca Academie in Den Haag. Volgen...

Achtergronden
Nieuw seizoen Koken met Van Boven

Yvette van Boven is vanaf 4 september weer bij de VPRO te zien met 10 nieuwe afleveringen van Koken met Van Boven; ook voor niet-keukenprinsen en prinsessen een lust om naar te kijken. Naast haar keukengeheimen deelt Van Boven ook interessante wetenswaardigheden over de ingrediënten die zij haa...

cijfers
Restaurants in Flevoland telefonisch het slechtst bereikbaar

In 2016 stonden 129 restaurants onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De restaurants stonden onder streng toezicht omdat zij meerdere keren een boete kregen voor slechte hygiëne of voedselveiligheid. Hoewel het eten en hygiëne een van de belangrij...

Internationaal Tech
Restaurant deelt Instagram-kit uit voor mooie foto’s

De komst van mobiele telefoons met camera’s en apps als Instagram heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen foto’s maken van de gerechten die ze bestellen. Het Londense restaurant Dirty Bones moet dat ook hebben gezien, en deelt nu een speciale Instagram-kit uit aan haar klanten. Zo k...

Wijn
Dramatische terugval productie Franse wijnen

Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dat de wijnproductie van Bordeaux tot Alsace dit jaar met 17 procent terugvalt. Dit komt doordate koudeprikken in de lente verschillende wijngaarden hebben beschadigd, met name in de regio Bordeaux. Naar verwachting wordt er dit jaar 37,6 miljoen hectol...

Amsterdam Opening
Spingaren opent restaurant en proeflokaal

Spingaren werd begin 2017 in Amsterdam gelanceerd door een team van vijf gepassioneerde mensen die hun liefde voor lekkere charcuterie met Amsterdam willen delen. Vol toewijding storten zij zich het op artisanaal maken van charcuterie en het inleggen en fermenteren van groente en vis. De afgelopen m...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: